ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

Στην Κομισιόν τα επεισόδια στην Πρεμετή Αλβανίας

Επίθεση Μπερίσα στην Ελλάδα για το διάβημα

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 
ΑΘΗΝΑ
Ερώτηση με προτεραιότητα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφορικά με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Πρεμετή της Αλβανίας.
Στην ερώτησή του ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει τα «βίαια επεισόδια, τη βία κατά κληρικών και πιστών, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών Αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου».
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρεται και στα θλιβερά επεισόδια της 16ης Αυγούστου, ζητεί από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει ενημερωθεί σχετικά, από αμφότερες τις πλευρές, την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει καταγγείλει τα γεγονότα, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ποια είναι η θέση της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡ
«Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι:«Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Έλληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει (σσ: η αλβανική κυβέρνηση) για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».
ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ
"Απαράδεχτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας" χαρακτηρίζει τη δήλωση των ελληνικών αρχών για τα επεισόδια στην Πρεμετή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα.
Πρόσθεσε πως "η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις".
Ο Σαλί Μπερίσια καταδίκασε τις πράξεις του ιδιωτικού γραφείου διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων.
Οι σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων από το ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης της δικαστικής απόφασης, η οποία έχει ληφθεί πριν 11 χρόνια, θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
 Το γεγονός κατά το γραφείο τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού, "αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς".
Κατέκρινε επίσης πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και θεωρεί αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές.
Παρότρυνε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευμάτων στη χώρα ώστε από κοινού με τις προαναφερόμενες αρχές "να προβούν στις αναγκαίες έρευνες και να κάνουν τις δέουσες προτάσεις για μια τελική λύση έξω από κάθε κατάχρηση και καταδικαστέα αθεϊστική πράξη".
Σημειώνεται ότι ο κεντροδεξιός Σαλί Μπερίσα έχασε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, νικητής των οποίων αναδείχτηκε ο σοσιαλδημοκράτης, Έντι Ράμα.
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση για τα επεισόδια στον Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή και την επίθεση με πέτρες κατά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Αργυρόκαστρο, εξέδωσε το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την ανάγκη για "ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται".
Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι "τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις" και ότι "στο Γενικό Προξενείο του Αργυρόκαστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος".
Για τα δε επεισόδια στην εκκλησία, στην Πρεμετή, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - "έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο".
Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου την εκκλησία, όπου από το απόγευμα της Δευτέρας δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass