«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ» ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΙ ΕΠΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Εξι προσαγωγές μετά από έφοδο στο Πολυτεχνείο

Αντιπαράθεση Δένδια-ΣΥΡΙΖΑ * Παρέμβαση ΔΗΜΑΡ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2013 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
  
Αθήνα
Στην επέμβαση της Αστυνομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναφέρθηκε με δήλωσή του την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα».
 «Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, σημειώνοντας:
«Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία 'φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'».
Νέα αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ
Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στο ΕΜΠ προκάλεσε νέα αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν ήξερα ότι η αστυνομία μπορεί να λειτουργεί και ως κλέφτης σε αυτή τη χώρα. Να πηγαίνει χαράματα το πρωί και να εισβάλει στο Πολυτεχνείο, κλείνοντας τους γύρω δρόμους και να παρουσιάζει εικόνα πολιορκημένης πόλης» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «προκύπτουν πελώρια ερωτήματα» από τη στάση της αστυνομίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει σχετικές εξηγήσεις. «Και στο παρελθόν είχε μπει απαράδεκτα η αστυνομία στο Πολυτεχνείο, αλλά είχαν συμβεί επεισόδια» σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε αν η ΕΛΑΣ είχε ενημερώσει τις πρυτανικές αρχές και αν είχε διάλογο μαζί της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα» επισημαίνοντας: «Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μεταφέρετε την ατζέντα την πολιτικής σε ακροδεξιά κατεύθυνση είσαστε μακριά γελασμένοι και μακριά νυχτωμένοι». «Είστε μια κυβέρνηση αυταρχισμού που κουρελιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» κατέληξε.
Απαντώντας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη επικαλέστηκε τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΑΣ για τα ευρήματα που συνέλεξε από τους υπό κατάληψη χώρους στο ΕΜΠ.
«Προφανώς από τον κατάλογο που έδωσε η αστυνομία φονικών όπλων που βρέθηκαν, επιβεβαιώνεται ότι υπήρχαν πληροφορίες. Δείτε τον κατάλογο και θα δείτε για τι πράγμα μιλάμε» είπε, τονίζοντας ότι «η αστυνομία για αυτό υπάρχει, όταν έχει πληροφορίες πρέπει να προχωρά σε επιχειρήσεις για να μην έχουμε δεινά».
Έντονα αντέδρασε σε όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου. «Δεν γίνεται όταν βρίσκουμε αντικείμενα με τα οποία μπορεί να γίνει χρήση για να γίνει κλωτσοπατινάδα στην Αθήνα, να ενιστάμεθα. Ναι στο άσυλο όταν μιλάμε για διακίνηση των ιδεών, αλλά όταν μιλάμε για γκάγκστερ τότε κάτω τα χέρια, διότι εκεί μιλάμε όχι για αστυνομική τάξη αλλά για δημοκρατική τάξη» είπε στον κ. Λαφαζάνη.
«Οι χώροι προετοιμασίας παράνομων ενεργειών, που ήταν επί δεκαετίες σε κατάληψη, επιτέλους αποδόθηκαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό ήθελε όλη η Ελλάδα, εκτός βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για νομιμότητα είναι εκείνοι που εισβάλλουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εν πλήρει αγνοία των πανεπιστημιακών αρχών, παραβιάζοντας ακόμα και το νόμο που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Η προσπάθειά της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα νέα της μνημονιακά σχέδια, θα πέσει στο κενό».
Η έφοδος
Η ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πέριξ (στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα κ.λπ.) και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου.
Συνολικά προσήχθησαν έξι άτομα (τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί) ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δοχείο με εύφλεκτο υλικό, ένας κάλυκας όλμου, κοντάρια, μια βαριοπούλα, σπρέι πιπεριού και αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται πως η επιχείρηση έγινε σε εφαρμογή του Ν. 4009/2011, «ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση των χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών - εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass