ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ «ΕΓΡΑΨΕ» 4.388 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Έρευνες για υπερσυνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ

Αδ. Γεωργιάδης: Θα μπει κόσμος φυλακή για τις ατασθαλίες στο ΕΣΥ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
 
Αθήνα
Συνεχίζεται το «μεγάλο κόλπο» μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που βάζει τον Οργανισμό μέσα κατά 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα εξετασθούν εξονυχιστικά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα γίνει και έλεγχος φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις που προκύπτουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις στην συνταγογράφηση.
Ήδη υπάρχουν στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε έναν μήνα, αριθμός που αναλογεί σε 150 ώς 200 συνταγές την ημέρα.
Επίσης, υπάρχει παράδειγμα ασφαλισμένου, στον οποίο μέσα σε έναν μήνα χορηγήθηκαν 15 συνταγές με 785 κουτιά φάρμακα συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ.
Ανακοίνωση γιατρών ΕΟΠΥΥ
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητεί με ανακοίνωσή της «επιτακτικά από τον υπουργό Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα αριθμό, ονόματα και στοιχεία ιατρών, καθώς και οποιοδήποτε άλλου 'θησαυρίζει μέσω της υπερσυνταγογράφησης', προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «δεν θα επιτρέψει την σπίλωση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας από νησίδες διαφθοράς».
Επίσης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ρωτούν τον υπουργό Υγείας:
«1. Ποιος κερδίζει την μερίδα του λέοντος από το πιθανό 'πάρτυ υπερσυνταγογραφήσεων';
» 2. Γιατί ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί εδώ και 2 έτη δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επιτρέψετε, με δική σας ευθύνη, το 'πάρτυ;
» 3. Ποιος καθόριζε τιμές στα φάρμακα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο;
» 4. Γιατί δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτόματοι 'κόφτες', σύμφωνα με πάγιο αίτημά μας, σε όσους ξεπερνούν τα όρια;
» 5. Πόσους εργαστηριακούς ελέγχους έχει κάνει ο ΕΟΦ στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
» 6. Ποιος έχει την νομική ευθύνη από παρενέργειες φαρμάκου που θα έχει χορηγήσει αυτοβούλως ο πωλητής του φαρμάκου;
» 7. Ποιοι ωφελούνται από την καθολική εφαρμογή δραστικής ουσίας; Πάντως όχι το Δημόσιο, καθώς πληρώνει σε κάθε περίπτωση την ασφαλιστική τιμή και την διαφορά την αναλαμβάνει ο ασφαλισμένος.
» 8. Ποια είναι η συνολική δαπάνη και πόσο επιβαρύνεται το ισοζύγιο πληρωμών από φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή;».
Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Θα μπει κόσμος στη φυλακή, αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία αναφερόμενος σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης και σε προμηθευτές του ΕΣΥ.
Ο υπουργός καλεί τους παραβάτες να επιστρέψουν μόνοι τους όσο μπορούν γρηγορότερα τα χρήματα, δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση και υπογραμμίζει πως ο έλεγχος που θα γίνει στους γιατρούς θα είναι αναδρομικός και θα αφορά συνταγές από την πρώτη ημέρα που υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σε δεύτερη φάση θα ζητήσουμε από τις φορολογικές αρχές τον έλεγχο, μέσω ΣΔΟΕ, όλων όσοι προμήθευσαν τα νοσοκομεία και ενδελεχή έλεγχο για τους προμηθευτές του ΕΣΥ, επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης και υπογραμμίζει πως όποιος έχει συμμετάσχει σε «φαγοπότι» θα δεσμεύεται η περιουσία του και θα επιστρέφονται τα χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρει πως δεν κλείνουν νοσοκομεία και δεν απολύονται εργαζόμενοι και υπογραμμίζει πως από την αναδιάρθρωση κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς αφού θα γίνει πολύ καλύτερη, όπως τονίζει, η περίθαλψη.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ακόμη πως ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων στοιχεία για τη νοσηλεία παράνομων μεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2013, τα οποία θα συνυπολογιστούν και το τελικό ποσό που θα προκύψει θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές δομές.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass