ΒΡΟΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», ΑΔΕΙΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Συμφωνία για τους 12.500 της κινητικότητας

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:45
ΑΘΗΝΑ
Έκλεισε η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους 12.500 υπαλλήλους που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας με τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους των ΤΕΙ που μπαίνουν στο καθεστώς.
Η λίστα αυτή αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για να κλείσει το θέμα εν όψει και τις διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.
Ειδικότερα:
Εντός της ημέρας, μέχρι αργά χθες, αναμένονταν να καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τη λίστα με τους περίπου 1.600 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ που μπαίνουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Χθες αναμένονταν να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις θέσεις που θα καταργηθούν.
Δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας παρέλαβε από όλα τα Ιδρύματα τις αξιολογήσεις τους και κατέληξε σε συμφωνία με τις διοικήσεις τους για τα πλεονάσματα ή τα κενά του διοικητικού προσωπικού τους, ο υπουργός Παιδείας δεν θα προχωρήσει τελικά στο περίφημο «plan b» και την οριζόντια παρέμβαση και επιλογή διοικητικού προσωπικού τους που πλεονάζει.
Σε κάποια Ιδρύματα ωστόσο, μεταξύ των οποίων τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας (Πανεπιστήμιο Αθήνας και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ.ά.) οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης που υπεβλήθησαν δεν συμφωνούν με τα συμπεράσματα του υπουργείου, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα σταλεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κατάλογος που έχει καταρτισθεί από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο και ολοκληρώνει τις εργασίες της .
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, μεγάλος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων από εκείνους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν κενά.
Τη διαδικασία στο τελικό στάδιό της θα αναλάβει το ΑΣΕΠ που θα κληθεί, με βάση τα στοιχεία που θα πάρει από τα Ιδρύματα, να επιλέξει τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως το τέλος του μήνα με βάση τα κριτήρια που έχουν ορισθεί.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ότι «η μείωση του διοικητικού προσωπικού στο Ίδρυμά μας θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτελέσματα: την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτή τη φορά όχι συμβολικά, αλλά στην πραγματικότητα». Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος προειδοποιεί σε πρώτη φάση για νέα πενθήμερη κινητοποίηση από την ερχόμενη εβδομάδα και τις 23 του μήνα.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος λόγω της απεργίας του κλάδου δεν έγιναν και αυτή την εβδομάδα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εξετάσεις των σχολών, αλλά και οι ορκωμοσίες των τελειόφοιτων.
«Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, τόσο οι νεοεισερχόμενοι όσο και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ιδρύματός μας, ζητάμε από το υπουργείο και τη διοίκηση του ιδρύματος (πρύτανης, κοσμήτορες Σχολών) να ορίσουν νέες ημερομηνίες μετά τη λήξη της απεργίας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ότι ο Σύλλογός μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της συμμετοχής του σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 23.9.2013, εφόσον το υπουργείο δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση διάψευσης της φημολογούμενης, (και σε μεγάλη έκταση) αποδιοργάνωσής και υποβάθμισης του Ιδρύματός μας».
Στο ΑΠΘ η Σύγκλητος αποφάσισε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος από σήμερα Πέμπτη ώς και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Η Σύγκλητος ανακοίνωσε «ως περαιτέρω βήμα την παραίτηση όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ από τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις, στην περίπτωση πραγμάτωσης της κυβερνητικής σχεδιαζόμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων».
ΜΠΗΚΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Μπήκαν τελικώς οι υπογραφές στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών θέσεων σε εννέα υπουργεία. Από τη λίστα λείπει η ΚΥΑ για το υπουργείο Παιδείας, καθώς ακόμη βρίσκεται σε εμπλοκή το θέμα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που συνέταξαν και απέστειλαν τα ακόλουθα αρμόδια υπουργεία:
1. Υπουργείο Οικονομικών
2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
3. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
5. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
6. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
7. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
8. Υπουργείο Τουρισμού
9. Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κατάργηση των εν λόγω θέσεων γίνεται σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, της 23ης Ιουλίου, της 26ης Αυγούστου και της 13ης Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται μετά από τεκμηρίωση, που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης υπουργείων και φορέων.
Μέχρι στιγμής έχουν καταργηθεί, επίσης, 2.114 θέσεις εκπαιδευτικών, 2.234 θέσεις σχολικών φυλάκων, 53 θέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και 1.672 υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, από 23 Σεπτεμβρίου καταργούνται οι 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τις προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας. Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.
Στις περιπτώσεις όπου καταργούνται θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης θα διενεργηθεί μετά από αξιολόγησή τους, με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι καταργούμενες θέσεις του φορέα.
Η αποτίμηση των προσόντων γίνεται βάσει αντικειμενικής μοριοδότησης, από το ΑΣΕΠ. Η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε τέσσερις αρχές – αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπάλληλων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass