Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ ,ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Κουβέλης:Μέτωπο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου

Ψηφοθηρεί με λαϊκισμό και παροχολογία ο ΣΥΡΙΖΑ *Ανοιχτές διαδικασίες για τον τρίτο πόλο

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 22:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
  
Αθήνα
Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές.
«Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο 'απόλυτο κακό'. Η εφαρμογή του νόμου, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής, πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Η απομόνωσή της, κοινωνικά και πολιτικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι παρά τα βήματα προς τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα.
«Αποφεύχθηκε η έξοδος από την ευρωζώνη, όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» υπογράμμισε.
Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι υποσχέθηκε και υπόσχεται μαγικές λύσεις.
«Καλλιεργεί αυταπάτες για κατάργηση εν μία νυκτί των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας. Πρόκειται για την πολιτική που θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ψηφοθηρεί, τροφοδοτώντας τη δημόσια σφαίρα με λαϊκισμό και παροχολογία που θυμίζει παρωχημένες εποχές, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες.»
Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές-εταίρους για τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων με κύριους άξονες:
    Την αποτροπή της επιβολής νέων μέτρων.
    Την τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες.
    Τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
    Τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, με προτεραιότητα την προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
    Την παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.
    Την επανατοποθέτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αξιολόγηση δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού και αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις.
Συνέχισε λέγοντας ότι η απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει:
   Μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύλιση των ομολόγων.
    Ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές.
    Στήριξη για να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό πρότυπο, την αποδοτική διαχείριση πόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Για τις συνεργασίες και την Κεντροαριστερά
Στην εισήγησή του ο κ. Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων της κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία ανοιχτή στην οποία όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν το κάνουν ισότιμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν τον τρίτο πόλο εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Εν όψει και των Αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε ότι οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις ενεργών πολιτών που στήριξε η ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλους Δήμους, απέδωσαν για τις τοπικές κοινωνίες και συνέβαλαν στη ανανέωση των αντιλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Επιδίωξή μας θα είναι να συμμετέχουμε σε συνεργατικά σχήματα που στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα θα αποτυπώνουν μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης. Οι οργανώσεις μας πρέπει να εξετάσουν το θέμα τον επόμενο μήνα» συνέχισε.
Για τη φημολογούμενη αλλαγή το εκλογικού νόμου είπε ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά να εξασφαλίζουν την απλή αναλογική, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του Δημάρχου.
Τοποθετήσεις στελεχών
Την ανάγκη να πείσει η ΔΗΜΑΡ ότι όσο χρήσιμη ήταν στη κυβέρνηση, άλλο τόσο είναι και τώρα που έχει αποχωρήσει, διατύπωσε στην παρέμβαση του ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης.
Κάλεσε τα στελέχη να μη συνεχίσουν την «άγονη», όπως τη χαρακτήρισε, εσωκομματική συζήτηση για το αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να βάλει τη σφραγίδα της στη συγκρότηση του τρίτου πόλου, της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς ούτε του ΠΑΣΟΚ, αλλά προτείνοντας ένα τολμηρό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. «Οποιος θέλει ακολουθεί ή αυτοαποκλείεται» είπε ο κ. Λυκούδης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος εξέθεσε την κυβερνητική εμπειρία και τα προβλήματα για τη μεταρρύθμιση του κράτους, προτείνοντας την ανάγκη να διατυπωθεί κυβερνητικό σχέδιο με άξονα την ανασυγκρότησή του.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται μέχρι το βράδυ και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass