ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΥΦΕΣΗΣ

Συμφωνία …στα εύκολα!

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
ΑΘΗΝΑ
Σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, φαίνεται ότι προέκυψε, μετά από τη χθεσινή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, πρώτη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο (το ύψος της ύφεσης), με την απόκλιση να είναι στο 0,1 της μονάδας».
Με δεδομένο ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%.
Κατά τη συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους. Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί καθ' όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1- 2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών). Αντίθετα, υπουργείο Οικονομικών και τρόικα απέχουν από μια σύγκλιση για τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία από αρκετούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, ο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής: Αξιολογείται ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014, καθώς απαιτείται περαιτέρω εξέταση και στα δύο σκέλη του, το ύψος των εσόδων και την εισπραξιμότητα. Επίσης, πρέπει να αποτιμηθεί η προεργασία που έχει γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους φόρους, υπέρ τρίτων. Συζητήθηκαν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις -πρέπει να αποπληρωθούν 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους- το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, διότι, σύμφωνα με τον ανώτερο παράγοντα, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Μάλιστα, κάποια υπουργεία φέρονται να προϊδεάζουν ότι για ορισμένα ποσά που είχαν ζητηθεί από το Δημόσιο τον περασμένο Νοέμβριο, ως ληξιπρόθεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά. Για τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων), ο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι: "Δεν συζητήθηκε το ζήτημα των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, διότι υπήρξε εκτενής διαπραγμάτευση, την περασμένη Παρασκευή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Πάντως, το θέμα θα «ανοίξει» εκ νέου μέσα στην εβδομάδα". Έως το τέλος της εβδομάδας θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ,δεν συζητήθηκε το ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της πορείας των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στελέχη της τρόικας θα μεταβούν, σήμερα το απόγευμα, στα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σημειώνεται ότι, ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται έως τις 10 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ). Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.
ΜΕ ΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Ικανοποιημένο και αισιόδοξο αποχώρησε από το γραφείο του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ι. Τέντε το κλιμάκιο της Τρόικας, μετά την τετράωρη συνεργασία που είχαν για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στο «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Διαφάνεια». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας, δεν παρέλειψε να επισημάνει στον κ. Τέντε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της εμπιστοσύνη».
Ο κ. Τέντες παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρωταρχικός άξονας είναι η καταγραφή των προβλημάτων και τα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού), οι πολεοδομίες, κ.λπ. Παράλληλα με την καταγραφή των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τα σημεία υψηλού κινδύνου διαφθοράς, θα ξεκινήσει εντατικοποίηση και η ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και ιδίως σε τομείς υψηλού κινδύνου. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, αφού έχει προηγηθεί η συγκέντρωση και μελέτη στοιχείων και όχι «αδέσποτα», κατόπιν καταγγελιών, όπως γίνεται τώρα. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται από στελέχη του ΣΔΟΕ ή και από μικτά κλιμάκια, δηλαδή κλιμάκια στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικές Αστυνομίας. Επίσης, θα προωθηθούν νομοθετικά μέτρα τα οποία θα προβλέπουν την «κυκλική εργασία» για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε «ευαίσθητες» θέσεις του Δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι επιρρεπείς στη διαφθορά. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αλλάζουν και θέσεις και τμήματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, θα ελεχθούν μεθοδικά όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης), ενώ θα «ξεσκονίζονται» σε βάθος οι δηλώσεις αυτές στις περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης. Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς. Στο έργο αυτό του εθνικού συντονιστή συμβάλουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και του συμβουλευτικού σώματος. Η 12μελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εθνικός συντονιστής, απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, τον ειδικό γραμματέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, το γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, το διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και από εκπρόσωπο του Συνήγορου του Πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι «η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», καθώς «οι αντιστάσεις της κοινωνίας πληθαίνουν και η αλλαγή πορείας είναι μονόδρομος», ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση και με αφορμή την άφιξη της Τρόικας τονίζει ότι «το σήριαλ με τους ελέγχους της τρόικας και τις δήθεν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζεται, όντας γνωστό, εκ των προτέρων, ότι και σε αυτό το επεισόδιο δεν υπάρχει happy end».Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα ετοιμάζονται να κλείσουν στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους και να μειώσουν εκ νέου τις επικουρικές συντάξεις, μένοντας πιστοί στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου που έχει οδηγήσει κοινωνία και οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα.
Η ΔΗΜΑΡ
Σθεναρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές -εταίρους συστήνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στη κυβέρνηση η οποία πρέπει «να κάνει καθαρό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργασθεί για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς νέα μέτρα, που θα μειώσει τις επιβαρύνσεις του χρέους και θα ενισχύσει τη χώρα με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass