ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΣΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συζήτηση στη Βουλή, αντί Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:48
ΑΘΗΝΑ
Βάζοντας στον «πάγο» το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση του φασισμού, η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που το ζήτημα πυροδοτεί ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς στο προσκήνιο βρίσκεται η θεωρία των δύο άκρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής Β.Μεϊμαράκης και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας επισκέφτηκαν χθες τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να επισημοποιήσουν -όπως όλα δείχνουν- τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή.
Η διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να παγώσει προς το παρόν την προοπτική μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών -κάτι για το οποίο παίρνει εμφανείς αποστάσεις το ΠΑΣΟΚ- έγινε αισθητή από νωρίς, όταν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίαζαν ότι οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου σε υποθέσεις στις οποίες έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, «ουδέν ουσιαστικό θα προσφέρει».
Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
«Η Βουλή θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία, στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου» δήλωσε ο Ευ.Μεϊμαράκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης:
«Πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη βία και τις ακραίες φωνές, οι οποίες πολλές φορές σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε βρίσκουν έδαφος.
» Πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας: τη δημιουργία, την καλή προσπάθεια προσφοράς στα κοινά, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνον του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή.»
Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τιμωρητική ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2012, αλλά η Βουλή, είπε, πρέπει να δώσει λύσεις, αποδεχόμενος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούσαν ως δεδομένες τις δημοκρατικές κατακτήσεις, μετά την Μεταπολίτευση.
Απαντώντας ο κ. Παπούλιας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, «ξέρω ότι θα είχα από σας μια ειλικρινή και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Βουλή».
Και κατέληξε, λέγοντας: «ζείτε σε ένα Κοινοβούλιο που συνυπάρξαμε και μαζί, που ήταν ένα κοινοβούλιο πιο ήρεμο από αυτό που είναι σήμερα. Όχι ότι σήμερα δεν κάνει το έργο που πρέπει να κάνει, το κάνει όμως κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.
» Και αντιμετωπίζετε προβλήματα. Σας παρακολουθώ και χαίρομαι γιατί με την ηρεμία σας έχετε επέμβει πολλές φορές για να μπορέσει το νομοθετικό έργο της Βουλής να προχωρήσει.»
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Tην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για το θέμα της Χρυσής Αυγής ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι στην συζήτηση πρέπει να τεθεί η έξαρση της νεοναζιστικής βίας και οι τρόποι με οποίους πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά το κοινοβούλιο.
Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του από προχθες, Δευτέρα, όταν εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι θλίβεται που ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας και προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ
«Επιλογή κατώτερη των περιστάσεων, που αποδυναμώνει το κοινό δημοκρατικό πολιτικό στίγμα» θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την άρνηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίασή της την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος συζήτησε τις εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της αντιδημοκρατικής δράσης της Χρυσής Αυγής.
Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το αίτημα της πρότασης για ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που έχει καταθέσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ.
«Για εμάς, η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου όλων των κομμάτων της δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, αποτελεί σταθερή επιλογή. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο 'απόλυτο κακό'» επισημαίνει ανακοίνωση της Επιτροπής, μετά τη συνεδρίαση, και προσθέτει ότι «όλα τα κόμματα, πρέπει χωρίς αντιμετάθεση πολιτικών ευθυνών, να συνεννοηθούν σε ένα μόνιμο και πολύμορφο πλαίσιο αποφασιστικών δράσεων».
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ προτείνει να είναι η απονομιμοποίηση των πράξεων της Χρυσής Αυγής μέσα από την εφαρμογή των νόμων, την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών και την απαξίωση των απάνθρωπων ιδεών της.
«Πρέπει να αποδομήσουμε τη στρατηγική τής έντασης, της βίας και του αίματος της Χρυσής Αυγής, θέτοντας πάνω από όλα την ομαλότητα» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass