ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ

Η Ελλάδα στο τραπέζι των δανειστών

Ο Ρεν αντιτίθεται σε επιπλέον οριζόντια μέτρα τα οποία θα «έχουν δυσμενείς επιπτώσεις», ενώ αποκλείει και «κούρεμα» του χρέους

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:14
  
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοστασίου της Ελλάδας έναντι του επίσημου τομέα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προαναγγέλλοντας και νέο πακέτο στήριξης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον και ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση έναντι των επίσημων δανειστών της ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο σκέλος του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Υποστήριξε πως το τρέχον πρόγραμμα είναι εντός στόχων και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά.
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, ενώ η ΕΕ θα εξετάσει μέχρι τα τέλη του έτους νέο πρόγραμμα (δάνειο) προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ τοποθετήθηκαν δημοσίως, αλλά και στο παρασκήνιο για το ελληνικό ζήτημα, επισημαίνοντας τη θετική στροφή που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή Σύνοδο η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίστηκε «λιγότερο διεκδικητική» σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Αν και μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς δεν έλειψαν οι επικοινωνιακές «αντεγκλήσεις» για το θέμα, στο παρασκήνιο τα στελέχη του ΔΝΤ απέφευγαν να προσδιορίσουν εάν το OSI βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άφηναν να εννοηθεί πως η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των Ευρωπαίων.
Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ (προϊστάμενος του Πόουλ Τόμσεν) με δηλώσεις του μετέθεσε για τα μέσα του 2014 τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
«Η δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 είναι σημαντική και θα ενεργοποιηθεί όταν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Δεν είναι μια δέσμευση που ισχύει για το σήμερα, αλλά όταν γίνουν κάποια δεδομένα πράγματα» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην ανάπτυξη, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα».
* «Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα με ορίζοντα δεκαετίας, η Ευρωζώνη έχει δανείσει την Ελλάδα για 30 έτη». Με τη φράση αυτή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θέλησε να καταδείξει από την Ουάσιγκτον το ποιος έχει το προβάδισμα των κινήσεων.
Σε κάθε περίπτωση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τον Απρίλιο προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις οποίες θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μέχρι τα μέσα του 2014.
Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι το 2014 η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης από την Ε.Ε. και πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
ΡΕΝ: ΟΧΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είχαν πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα, εκτιμά ο Eυρωπαίος Eπίτροπος Ρεν, σε δηλώσεις του κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
O κ. Ρεν εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να τα αποφύγει, καθώς θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
"Τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Ρεν.
Παράλληλα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα και δεν θα επιτρέψουν χρεοκοπία της χώρας, αποκλείοντας όμως νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
 * Στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα που προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε με ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.
"Ενώ η μνημονιακή συγκυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και αποκλείει δήθεν τη λήψη νέων μέτρων, οι δανειστές την προσγειώνουν στην σκληρή πραγματικότητα, αφού και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλά πλέον για νέο δάνειο που φέρνει νέο μνημόνιο και σκληρά μέτρα", επισήμανε.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass