ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΙ 540 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΜΙΜΩΣ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. στους νόμιμους μετανάστες

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:15
 
Του Γιώργου Μακρή
Τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να βρουν δουλειά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέχει στο εξής η Ελλάδα στους 540 χιλιάδες νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα. Μόνη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι όσοι μετανάστες το επιθυμούν να μετατρέψουν τις εθνικές άδειες διαμονής (δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) σε (πενταετείς) άδειες επί μακρόν διαμένοντος, οι οποίες, εν αντιθέσει με τις εθνικές, δίνουν το δικαίωμα εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ήδη τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα 40 χιλιάδες νομίμως διαμένοντες μετανάστες και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να το κάνουν κατά πολύ περισσότεροι που θα αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες δεν πλήττονται ή δεν πλήττονται στον ίδιο βαθμό με την Ελλάδα από την οικονομική κρίση.
Στην κυβέρνηση καθιστούν σαφές πως ο κώδικας ακολουθεί αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία κι η παροχή «αδειών επί μακρόν διαμένοντος» γίνεται βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. Ως εκ τούτου διαβεβαιώνουν ότι «δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί κανένας διότι όλα γίνονται απολύτως νόμιμα, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι Ευρωπαίοι έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει και ζητούν και από την Ελλάδα να εφαρμόσει».
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Αυτή η επί μακρόν άδεια παραμονής έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί πρώτα ενώ με την άδεια μακράς παραμονής που δίναμε εγκλωβίζαμε τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα σε ένα αφιλόξενο εργασιακό περιβάλλον, τώρα με την ντιρεκτίβα της Ε.Ε. τους δίνουμε τη δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν να βρουν δουλειά στην Ε.Ε.».
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 540 χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες, το 65% των οποίων προέρχεται από την Αλβανία. Για άλλους 160 χιλιάδες νόμιμους μετανάστες εκκρεμεί η ανανέωση των αδειών παραμονής.
Παράλληλα, σε νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοιτούν 80.000 παιδιά και νέοι, από τους οποίους, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης κ. Άγγελος Συρίγος, οι μισοί περίπου είναι παιδιά νομίμων μεταναστών. Από τις 40.000 παιδιά και εφήβους των νόμιμων μεταναστών, το 85% είναι αλβανικής καταγωγής.
Για τους παράνομους μετανάστες, επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν καθώς εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Το μόνο επίσημο στοιχείο που υπάρχει είναι οι συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία: την περίοδο 2007-12 συνελήφθησαν 692 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων η προέλευση των 190 χιλιάδων είναι αταυτοποίητη.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ
«Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Μεταναστευτικό Κώδικα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης παρουσιάζοντας χθες τον κώδικα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον γενικό γραμματέα κ. Άγγελο Συρίγο. Όπως εξήγησε, στον κώδικα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταναστευτική νομοθεσία για τη νόμιμη είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών. Με άλλα λόγια, 20 νόμοι, 6 προεδρικά διατάγματα και 42 άλλες κανονιστικές πράξεις εντάσσονται σ’ ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων.
Βασική καινοτομία του κώδικα, όπως προαναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα μετατροπής των εθνικών αδειών διαμονής σε άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες:
-Μειώνονται σε 19 από 50 οι κατηγορίες των αδειών διαμονής και των χορηγούμενων τύπων αδειών διαμονής.
-Καταργούνται 20 περίπου δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών.
-Αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικά προβλήματα με τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής (που μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν είχε μπορέσει να τηρήσει).
Ταυτόχρονα,
-Αλλάζουν οι διαδικασίες μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός είναι σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε επίκεντρο περιφέρειας) για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας. Η διαδικασία γίνεται ταχεία και ευέλικτη.
-Εισάγονται ειδικές ταχείες διαδικασίες (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).
-Υιοθετούνται διατάξεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική κρίση. Οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι.
-Αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι μετανάστες δεύτερης γενεάς (δηλαδή παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα, έχουν πάει εδώ σχολείο κ.λ.π.). Τους παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας και μειώνεται η γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους. Αποφεύγεται, έτσι, να ζητούν ιθαγένεια μόνον για τα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε χθες τη βούλησή της να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μίας στάσης για τους μετανάστες με επιπλέον προσωπικό και συγκεκριμένα με 460 δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες που έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass