ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΙΚΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Περιμένουν 160.000 άτομα στην ουρά για σύνταξη

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:27
ΑΘΗΝΑ
Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το ΙΚΑ, ισχυρίζεται η ομοσπονδία εργαζομένων του Ταμείου παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία. Στέρηση εσόδων, έλλειψη προσωπικού και οι χιλιάδες αιτήσεις ατόμων για συνταξιοδότηση που δεν μπορούν να προχωρήσουν συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων την περίοδο 2009-1012 η υστέρηση εσόδων έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ καθώς εξαφανίστηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα 369.000 ασφαλισμένοι εξαιτίας της ανεργίας. Το έλλειμμα του ταμείου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 θα φθάσει 1 δισ. 173 εκατ. ευρώ ενώ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.
Η τεράστια έλλειψη προσωπικού καθυστερεί την απονομή των συντάξεων. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 5. 015 μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στην απονομή των συντάξεων όσο και στους ελέγχους των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν. Ετσι, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 160.000 φάκελοι υποψήφιων συνταξιούχων καθώς κάθε αρμόδιος υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 1.500.
Την ίδια ώρα τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο επανέλεγχος των υποθέσεων 60.000 αναπήρων στους οποίους έχει διακοπεί η σύνταξη.
«Αφησαν να καταρρεύσουν τα ταμεία – τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος- και τώρα ζητούν νέες περικοπές. Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν άλλες μνημονιακές πολιτικές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση . Εμείς είμαστε θύματα των καταστροφικών πολιτικών», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ κ. Γιώργος Κυριακόπουλος. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την κινητικότητα, αποφεύγοντας, όμως, να δεσμευτεί ότι στο νέο κύμα διαθεσιμότητας δεν θα περιλαμβάνονται εκ νέου υπάλληλοι του ΙΚΑ. Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος άφησε αιχμές για τις μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έπαιρναν μισθό 1500 ευρώ και έβγαιναν με σύνταξη 1600.
Τέλος, παραδέχτηκε ότι είναι μάταιο να αναζητούν τουλάχιστον τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού οι οφειλέτες είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι υπάρχουν και σήμερα –παρά τα μέτρα- δίαυλοι παραβατικότητας ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τρόικας να δεχθεί μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass