Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΠΕΥΔΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΔΡΟΜΗ» ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ….

«Φρένο» σε κατασχέσεις από μισθούς, συντάξεις

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2013 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:30
ΑΘΗΝΑ
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα της κατάσχεσης ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερους των 1.000 ευρώ, παρά τη νομοθετική απαγόρευση και αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.
Στην ερώτησή του, ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως «ενώ έχουμε χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό και το Δημόσιο είχε την ευκαιρία να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα, ενώ έχουμε τη "λίστα Λαγκάρντ" και άλλες, απ' τη Βουλή υπερψηφίστηκαν με διαδικασίες fast track, κατασχέσεις οφειλών φορολογουμένων. Μόνον τον Σεπτέμβριο, οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είναι τάχιστη. Τελευταία, υπάρχει μια τεράστια επιδρομή, όπου πλέον το υπουργείο στέλνει τα ειδοποιητήρια για τις κατασχέσεις και οι τράπεζες κατάσχουν ποσά κάτω των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουμε και κατασχέσεις από επιδόματα ανεργίας».
«Οι τράπεζες λένε πως δεν έχουν ευθύνη. Το υπουργείο λέει πως δεν ξέρει και πως οι τράπεζες πρέπει να ψάξουν αν είναι μισθοί ή συντάξεις. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις» παρατήρησε ο κ. Μαριάς.
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το θέμα αυτό, έγιναν κάποιες επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και βρισκόμαστε σε διαδικασία συζήτησης» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκαθαριστεί, ώστε συντάξεις και μισθοί να μην είναι αντικείμενο κατάσχεσης όταν μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει η διάκριση, πως ο λογαριασμός είναι μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός...».
«Οι απαντήσεις σας δεν μας ικανοποιούν» επανήλθε ο Ν. Μαριάς. «Οι ίδιες οι τράπεζες είναι κρατικές, υπάρχει εκπρόσωπος του Δημοσίου στη διοίκησή τους. Οι τράπεζες ισχυρίζονται πως απ' την ώρα που θα κατατεθεί μισθός και σύνταξη και περάσουν 24 ώρες, παύει, μετά, η προστασία. Και θα πρέπει να πάνε ταχύτατα οι συνταξιούχοι την πρώτη μέρα για να πάρουν τα λεφτά τους για να μην κατασχεθούν...». «Όπως φέρνετε ταχύτατα τροπολογίες, φέρτε μία που να την υποστηρίξουμε και να κλείσει το ζήτημα. Εδώ πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και δεν μπορεί το υπουργείο να αναμένει» κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
«Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία και γι' αυτό είμαστε σε επαφή με την ΕΕΤ» ανταπάντησε ο κ. Μαυραγάνης. «Αν προκύψει θέμα νομοθετικής ρύθμισης, βεβαίως η κυβέρνηση θα το κάνει, και αν χρειαστεί, θα το κάνει πολύ σύντομα» συμπλήρωσε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass