ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ «ΚΕΝΟ» 500 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Θύελλα με σενάρια για νέα μέτρα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:31
 
ΑΘΗΝΑ
Δεν τίθεται θέμα λήψης νέων οριζόντιων μέτρων διαβεβαίωναν κατηγορηματικά στις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.
Όπως διευκρίνιζαν, αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυφής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.
«Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο», σημείωναν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις συζητήσεις με την τρόικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά "διαβατήριο", ενώ «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα».
Σχετικά με το φόρο ακινήτων, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της επιβάρυνσης του ΕΤΗΔΕΕ.
Όπως τόνιζαν, η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε κατά 15% πέρσι και φέτος θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Για να υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε όσους έχουν ακίνητα χωρίς κτίσμα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Οι αγρότες για παράδειγμα, θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο, ενώ το 80% εξ αυτών θα πληρώνει κάτω από 90 ευρώ το χρόνο.
«Άρα η θέση μας είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες επεσήμαναν ακόμη ότι στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.
Αναφερόμενες στη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τη καγκελάριο Μέρκελ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, σημειώνοντας πως είναι «σε τακτική επαφή», και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.
Η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και ειδικότερα για το εάν ετέθη το θέμα της χαλάρωσης των πολιτικών στην Ελλάδα.
Η Μέρκελ αρκέστηκε στην απάντηση ότι επρόκειτο για μια σύντομη συνάντηση και ότι η γερμανική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί.
Τις δηλώσεις Μέρκελ για τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά δεν άφησε ασχολίαστες η Αξιωματική Αντιπολίτευση: ««Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κυρίας Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».
Πάντως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λειαίνει τις δηλώσεις σε ό,τι αφορά την λήψη νέων μέτρων, λέγοντας «δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».
Το νέο ύφος στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα πυροδότησε την αντίδραση της Αντιπολίτευσης.
Η ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Δύο ημέρες μετά την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, για την αποφυγή νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει σε συνέντευξή του στα Νέα πως «υπάρχει ανάγκη για μέτρα ύψους 500 εκ. ευρώ», δείχνοντας προς την κατεύθυνση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Τονίζει δε πως η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 2,5 δισ., προοπτική με την οποία ο ίδιος διαφωνεί όπως αναφέρει και εισηγείται μέτρα 500 δισ. ευρώ.
«Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση», δηλώνει ο υπουργός.
«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού" οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν», υπογραμμίζει.
Ρεπορτάζ της Καθημερινής ανέφερε επίσης πως αν οι πολιτικοί αρχηγοί επιμείνουν στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», τότε η εναλλακτική είναι να μεταβεί ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup και -με εντολή των πολιτικών αρχηγών- να ζητήσει αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.
Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος παραμονές των ευρωεκλογών δεν θα έχει καμία τύχη, αντίθετα θα τρώσει την αξιοπιστία της χώρας, προσθέτει το δημοσίευμα.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογράμμιζαν πάντως ότι την τελική «γραμμή» την αποφασίζει ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως στο σημείο 8 της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται: «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία» .
Αντιδράσεις
Αντιδράσεις πυροδότησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «δεν μπορούμε να λέμε "όχι κανένα μέτρο"».
 Γ.Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να λέμε «όχι κανένα μέτρο»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σημειώνει με γραπτή δήλωσή του: «Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, ευθέως υποστηρίζει πως "δεν λέμε όχι σε κάθε μέτρο". Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς τα νέα μέτρα, "οριζόντια", "στοχευμένα" ή "διαρθρωτικά", η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών. Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως έχουμε μια κυβέρνηση μοιραία, άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Η οργή και η αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας θα σταθεί εμπόδιο στην καταστροφική τους πολιτική».
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Με τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει δικαιώματα δεν επιτρέπεται καμία κυβέρνηση να παίζει».
«Οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες από το "όχι νέα μέτρα" πέρασαν στα "διαρθρωτικά", μετά στα «στοχευμένα». Τώρα η τελευταία δήλωση έχει σταματήσει στο «Ε… όχι και κανένα μέτρο!»» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Όλες αυτές οι παλινωδίες συνιστούν πολιτικό σχέδιο και επεξεργασμένη πολιτική;».
Με αντίστοιχη δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς, υποστηρίζει: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αποτελώντας την εγγύηση της απόλυτης υποταγής στην τρόικα, κρύβεται τώρα πίσω από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ως "λαγός" προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη και νέων δυσβάστακτων μέτρων που οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass