ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση»…

* Εγκαινίασε έκθεση κειμηλίων του ΄40

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2013 1:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων με τίτλο "Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε" στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
"Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα, αυτά που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί έτσι στο μυαλό μου τοποθετώ τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός με τις δύσκολες μάχες που έδωσε στο παρελθόν και ήταν νικηφόρες", δήλωσε ο κ. Παπούλιας και για την ίδια την Έκθεση είπε: "Πέρα από το συγκίνηση είναι μια θύμηση σε ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωισμό φαίνεται ότι αυτή εδώ η Έκθεση αναδεικνύει ακριβώς εκείνες τις μέρες".
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου απένειμε στον κ. Παπούλια το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και σημείωσε ότι όπως το 1940 ο ελληνικός λαός είπε το μεγάλο "ΟΧΙ" έτσι και σήμερα "λέει ένα βροντερό "όχι" στο νεοναζισμό, τους νέους κήρυκες του μίσους και της διχόνοιας, τους νοσταλγούς του σκοταδισμού", αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Κειμήλια και ιστορικά τεκμήρια από το έπος του ΄40 περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο "Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε", την οποία εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι "η έκθεση επιχειρεί να αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που όρθωσε το ανάστημα της, λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στο φασισμό και σε εκείνες τις δυνάμεις που «έσπειραν» το φόβο και το θάνατο στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο".
Αναφερόμενος στο σήμερα ο κ. Καράογλου επισήμανε πως "ότι οι σύγχρονοι Έλληνες, ως απόγονοι ένδοξων προγόνων και πιστοί στο ιστορικό καθήκον, λέμε ένα ακόμη βροντερό «όχι» στο νεοναζισμό και στους νεοκήρυκες του μίσους και της διχόνοιας. Λέμε "όχι" σε εκείνους που προπηλακίζουν και υβρίζουν τη Δημοκρατία. Λέμε "όχι" στους νοσταλγούς του σκοταδισμού και στους οπαδούς της βίας. Λέμε "όχι" στην Ελλάδα της κατάθλιψης και της μιζέριας, λέμε "όχι" στην απαξίωση του έθνους μας και το λέμε όλοι μαζί, όπως τότε»".
Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα ο ελληνικός λαός θα νικήσει στις μάχες που δίνει απέναντι στις δυσκολίες, λέγοντας: "Οι Έλληνες δεν υποτασσόμαστε στη μοιρολατρία. Δεν το κάναμε ποτέ στην ένδοξη ιστορία μας. Θα αντισταθούμε και τώρα και θα νικήσουμε. Όλοι μαζί, όπως τότε".
Μαζί με τον κ. Καράογλου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην Εκθεση από τον επιμελητή της, τον διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλη Νικόλτσιο, και στο τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον επιμελητή της, Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.
Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η στολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Κενάν Μεσαρέ, αλλά και λιθογραφίες εποχής.
Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2014 και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται τις ώρες από 9π.μ. μέχρι τις 4μ.μ. τις καθημερινές και από τις 9π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα.
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός και του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Robert Sanders κ.α.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass