ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΣΠΑΣΑΝ ΠΟΡΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ

Πρωτοφανή γεγονότα βίας στην Ιερισσό

* Κάτοικοι πυρπόλησαν το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα *Οξεία πολιτική αντιπαράθεση

Δημοσίευση: 11 Απρ 2013 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:32
ΑΘΗΝΑ
Για ακόμα μία φορά στήθηκε "σκηνικό πολέμου" στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με την ΕΛ.ΑΣ να επιδεικνύει -σύμφωνα με καταγγελίες- υπερβάλλοντα ζήλο στις συλλήψεις δύο κατοίκων τις πρώτες πρωινές ώρες και τους κατοίκους να αντιδρούν με βίαιο τρόπο, επιτιθέμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής προκαλώντας υλικές ζημιές.
Στη Θεσσαλονίκη οι συλληφθέντες
Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Την απόφαση να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη είχε λάβει νωρίτερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων στα Δικαστήρια Πολυγύρου.
Ύστερα απ' αυτή την απόφαση, προσήλθαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο ανακριτής και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού, καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές και φώναζαν συνθήματα.
Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή ενώ η οδός Μοναστηρίου, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο, είχε αποκλειστεί από νωρίς.
Επεισοδιακές συλλήψεις
Οι συλλήψεις των δύο ανδρών έγιναν στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βάσει εντάλματος σύλληψης.
Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα σπίτια τους, παραβιάζοντας τις πόρτες με λοστό και με κλωτσιές και τους συνέλαβαν μπροστά στις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής ενόψει της κλήτευσής τους σε απολογία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η σύζυγος ενός εκ των συλληφθέντων, Τζένη Παγώνη, ανέφερε ότι μέσα στη νύχτα άκουσαν κάποιους να προσπαθούν να παραβιάσουν την πόρτα και ξύπνησαν.
Κατόπιν είπε ότι άκουσαν τους αστυνομικούς που τους καλούσαν να ανοίξουν και -όπως τόνισε- μέσα σε λίγα λεπτά παραβίασαν την πόρτα.
Πρόσθεσε ότι όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους, ηλικίας 3,5 ετών, 7 ετών και 11 ετών, τα οποία έκλαιγαν, ενώ οι γονείς προσπαθούσαν να τα ηρεμήσουν και να διευθετήσουν το θέμα με τους αστυνομικούς.
Τελικά τον συνέλαβαν με τις πιτζάμες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παγώνη συμπλήρωσε ότι δεν είχαν καμία ειδοποίηση από την αστυνομία για το ένταλμα σύλληψης και ότι όποτε εκλήθη ο άνδρας της από την αστυνομία είχε παραστεί στο Α.Τ. χωρίς καμία αντίσταση.
Πλήρης κάλυψη στην αστυνομική επιχείρηση παρείχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας.
Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα
Μόλις οι συλλήψεις έγιναν γνωστές, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στο χωριό και κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς το Α.Τ. αναζητώντας τους συλληφθέντες, βρίσκοντας το όμως κλειστό.
Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές, εισβάλλοντας στο κτίριο και πετώντας αντικείμενα και έγγραφα στο δρόμο και βάζοντας τους φωτιά.
Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα.
Ποιοι είναι οι συλληφθέντες
Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ των 20 κατηγορουμένων για την επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές. Είχαν παρουσιαστεί ξανά στις αστυνομικές αρχές χωρίς να φέρουν αντίσταση.
Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρει ότι βρέθηκε γενετικό τους υλικό σε αντικείμενο και σε όπλο που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.
Συγκεκριμένα του ενός το γενετικό υλικό βρέθηκε σε καραμπίνα που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και του δεύτερου σε σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το εργοτάξιο.
Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά είκοσι ατόμων.
Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα.
Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.
Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.
Τί υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι "αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στα σπίτια τους", γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Αστυνομίας να υποχρεωθούν να εισέλθουν "με βίαιο τρόπο" στα σπίτια προκειμένου να κάνουν τις συλλήψεις.
 Η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας".
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δεν άνοιξαν την πόρτα όταν πήγαν στα σπίτια τους οι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να εισβάλλουν σε αυτά.
"Δεν πρόκειται για βίαιη είσοδο αλλά για εκτέλεση εντάλματος σύλληψης" ανέφερε, λέγοντας ότι έγινε καλός χειρισμός.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
"Σήμερα τα ξημερώματα η Ελληνική Αστυνομία επιδόθηκε σε επίδειξη αυταρχισμού στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής.
Είναι προφανές, ότι αυτό το τρομοσόου δεν έχει καμία διωκτική σκοπιμότητα: οι συλληφθέντες είναι πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, έχουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, και, το κυριότερο, έχουν προσέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν για κατάθεση.
Ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων. Μια πολιτική που αψηφά την τοπική κοινωνία και οδηγεί σε τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες δεν μπορεί να επιβληθεί παρά με την κρατική βία.
Η κυβερνητική υποταγή στα συμφέροντα της διαπλοκής οδηγεί στον αυταρχικό κατήφορο και την έκρηξη της βίας. Πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να φύγουν για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας".
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass