ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκλογές κάθε πέντε χρόνια

Δημοσίευση: 11 Απρ 2013 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:32
ΑΘΗΝΑ
Την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε πέντε χρόνια πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Ο υπουργός πρότεινε, επίσης, στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να κινηθούν σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις, «το Οικονομικό Σύνταγμα, με στόχο την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη και θεσμικά ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι του πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος».
Ο υπουργός επανέλαβε την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 16 και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη δημιουργία ιδιωτικών ή μεικτών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία.
Συμπλήρωσε δε ότι «η απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδα από πρωτογενή έρευνα, για τη διεθνή βιομηχανία, έσοδα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα, με παράλληλη πραγματική προστασία για τη δημόσια δωρεάν παιδεία των Ελλήνων φοιτητών, χώρο για τον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού καθώς και για την αξιοποίηση χιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που ερχόμενοι στην πατρίδα τους για έρευνα και διδασκαλία θα γίνουν φορείς φρέσκιας γνώσης κα νέας νοοτροπίας».
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι πρέπει «η πρόταση εξεταστικής επιτροπής να καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης», να επανεξεταστεί «από μηδενική βάση η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», να είναι υποχρεωτική η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, καθώς «μειώνει το εκλογικό κόστος, ενισχύει τη σταθερότητα και συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα».
Ο υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του «με την απόλυτη διάκριση βουλευτών-υπουργών, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη επικυριαρχία της τεχνοκρατίας και της αγοράς επί της πολιτικής, δηλαδή, επί της κοινωνίας».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στον περιορισμό του πρωθυπουργοκεντρισμού, είπε πως αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα επίπεδα όπως: «Σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας: Με την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας: Με τη θέσπιση Νόμου των Κομμάτων για την επιβολή της εσωκομματικής δημοκρατίας κυρίως στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε επίπεδο δικαστικής εξουσίας: Με τη θεσμοθέτηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass