ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ 155 ΦΑΝΤΟΜ

Ένα πανελλήνιο ρεκόρ υπό... κλίμακα!

* Από Λαρισαίο μοντελιστή που ήθελε να γίνει πιλότος

Δημοσίευση: 02 Ιαν 2016 19:09

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Το πανελλήνιο... ρεκόρ στον στατικό μοντελισμό, ένα ρεκόρ υπομονής με μήνες δουλειάς «έσπασε ένας» Λαρισαίος μοντελιστής καταφέρνοντας να κατασκευάσει σε κλίμακα πάνω από 155 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Φάντομ ( F4).

Πρόκειται για τον Κώστα Κουρούκα που αν και η μοίρα δεν το θέλησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει αληθινός πιλότος, ο ίδιος έφτιαξε υπό κλίμακα τον δικό του κόσμο με τα αγαπημένα του Φάντομ με ατέλειωτες απογειώσεις και προσγειώσεις από το δωμάτιο του σπιτιού του που γι’ αυτόν μοιάζει με πολεμικό αεροδρόμιο!

Πρόκειται, θα μας πει ο ίδιος για χιλιάδες ώρες δουλειάς που ξεκίνησαν από το 1980, όταν πήγαινα ακόμα σχολείο και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα...

Το Φάντομ θεωρείται σαν ένα από τα πιο διάσημα αεροπλάνα του κόσμου και είναι ο θρύλος της παγκόσμιας αεροπορίας.

Τα περισσότερα τα κρατώ σπίτι μου σε έκθεση, ενώ πολλά έχουν δοθεί σε φίλους και συγγενείς. Η συναρμολόγηση ενός Φαντομ έχει ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς σε αυτό υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, στις καλωδιώσεις, στα κόκπιτ που είναι διπλά, αλλά και στη μεγάλη ποικιλία του οπλισμού.

‘Όλες αυτές είναι εργασίες που απατούν λεπτοδουλειά με μεγεθυντικό φακό και με τσιμπιδάκι-λαβίδα.

Πολλά από τα μοντέλα έχουν βραβευτεί με πρώτα βραβεία σε εκθέσεις, ενώ πλέον ο στόχος μου είναι να προχωρήσω και στην κατασκευή άλλων 70 που τα έχω σε στοκ σε κουτιά και να ξεπεράσω τα 200 Φάντομ σε όλες τις χρωματικές παραλλαγές των ελληνικών Μοιρών που είναι: Αιγαίου, Gost, Hillgray, Vietnam και Lizard»...

ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΟΧΗ

Ικανοποιημένος για το ρεκόρ του, ο Κώστας ποζάρει με τον 10χρονο γιο του Βαγγέλη που τον βοηθά στις κατασκευές και σύντομα προετοιμάζεται για τη διαδοχή φορώντας και οι δυο μπουφάν πιλότου με τα σηματάκια των αγαπημένων τους αεροσκαφών.

Στη Λάρισα βέβαια αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που ασχολούνται με το χόμπι έχοντας μάλιστα ιδρύσει και Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας από το 2014.

Ο μοντελισμός είναι μια ενασχόληση (χόμπι) που σκοπό έχει την αναπαράσταση ενός αντικειμένου (πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο, τρένο, κτίρια, ιστορικά πρόσωπα) ή και ενός ιστορικού γεγονότος (μιας ιστορικής μάχης ή ενός στιγμιότυπου της καθημερινής ζωής) υπό κλίμακα, δηλαδή σε μικρογραφία. Έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου κυκλοφόρησαν τα πρώτα μοντέλα. Μέχρι τότε όμως, ήταν διαδεδομένη η αναπαράσταση καθημερινών αντικειμένων, προσώπων, ζώων κτλ. από πέτρα, ξύλο ή μέταλλο, κατασκευών που μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος πρώιμου μοντελισμού. Με το χόμπι αυτό μπορεί να ασχοληθούν άτομα κάθε ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου καθώς η χαρά της δημιουργίας αφορά τον καθένα μας. Ο μοντελισμός είναι ένα χόμπι το οποίο ξεκουράζει τον μοντελιστή από την καθημερινότητα, κάτι που ειδικά στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη λόγω του έντονου στρες που όλοι βιώνουμε. Επίσης, κατά την κατασκευή ο μοντελιστής απομακρύνεται από άλλους επικίνδυνους εθισμούς όπως η τηλεόραση ή το internet, μια κακή συνήθεια που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Έτσι, απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας και της ικανοποίησης που αυτή επιφέρει. Για την κατασκευή ενός μοντέλου υπό κλίμακα, ο μοντελιστής συλλέγει ιστορικές πληροφορίες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο τόσο για το ίδιο το θέμα της κατασκευής του, όσο και για διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την καλύτερη αναπαράστασή του. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει τις γνώσεις του αλλά και τις τεχνικές του δεξιότητες. Η σύσφιξη σχέσεων αλλά και η διάδοση του μοντελισμού ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκαν πολλοί μοντελιστικοί σύλλογοι, με πρώτη την IPMS (International Plastic Modellers Society - Διεθνής Κοινότητα Πλαστικομοντελιστών) που ιδρύθηκε στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του ‘60...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass