Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Απλή αναλογική (και) στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές

* «Στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ, χρειάζεται η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων», εισηγείται η επιτροπή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ του κόμματος

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:07
Στις εκλογές του 2019 για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απλή αναλογική. Ωστόσο για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών τα πράγματα μπερδεύονται... (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Στις εκλογές του 2019 για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απλή αναλογική. Ωστόσο για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών τα πράγματα μπερδεύονται... (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Τα πάνω κάτω στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες το 2019 αναμένεται να φέρει η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την απλή αναλογική ως το εκλογικό σύστημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Την υιοθέτηση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εγκαθίδρυση συλλογικού συστήματος διοίκησης σε δήμους και περιφέρειες προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης») στην οποία προεδρεύει.

Σχεδόν ταυτόχρονα, είδαν το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις που εισηγείται η επιτροπή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.

«Σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το Κοινοβούλιο, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των θέσεων και προστίθεται: «Πρόκειται για μια διαδικασία, που όσον αφορά το κόμμα μας, περιέχει, εκτός από νομοθετικές παρεμβάσεις, και την προετοιμασία για πολιτικές συνεργασίες. Η απλή αναλογική –περισσότερο από κάθε άλλο σύστημα– προϋποθέτει τη σοβαρή και έγκαιρη επεξεργασία μιας πολιτικής συμμαχιών άξιας του ονόματός της και όχι της τελευταίας στιγμής».

Και σε άλλο σημείο των θέσεων επισημαίνεται όσον αφορά δήμους και περιφέρειες: «Στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ, χρειάζεται η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων και η πραγματική ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ -2ος ΓΥΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ, ωστόσο ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση καθώς μάλιστα η 25μελής επιτροπή έχει περιθώριο πέντε μηνών για να διαμορφώσει την τελική πρότασή της.

Πεπειραμένοι αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν σε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος ότι τα σημεία – κλειδιά του νέου συστήματος είναι:

- Πώς θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αν θα υπάρχει δηλαδή δεύτερος γύρος όπως ισχύει σήμερα,

- και πώς θα διοικούνται δήμοι και περιφέρειες στην περίπτωση που ο πρώτος συνδυασμός δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, άρα με απλή αναλογική δεν θα έχει και πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.

Σύμφωνα μ’ ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει, η κατανομή των εδρών θα γίνεται με απλή αναλογική αλλά θα προβλέπεται δεύτερος γύρος για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών στην περίπτωση φυσικά που ο πρώτος συνδυασμός δεν εξασφαλίσει το 50,01% των ψήφων την πρώτη Κυριακή.

Αυτό όμως σημαίνει ότι για να εξασφαλίζει πλειοψηφία στο συμβούλιο και να υλοποιεί την πολιτική του ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος θα πρέπει να αναζητούν συνεργασίες και με άλλες παρατάξεις πέραν της δικής τους.

ΔΥΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Στην 25μελή επιτροπή μετέχουν δύο Λαρισαίοι: ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δανάη Κολτσίδα.

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

«Το χωροταξικό του «Καλλικράτη» δεν το ανοίγουμε αυτή τη στιγμή γιατί θα μπούμε σε άλλου είδους περιπέτειες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του.

«Το χωροταξικό – επισήμανε - δεν είναι το πρωτεύον. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα ήταν λάθος να ανοίξουμε το χωροταξικό γιατί ξέρετε στην Ελλάδα ενδημεί ακόμη η λογική του τοπικισμού σε υψηλό βαθμό. Όταν τελειώσει ο θεσμικός επαναπροσδιορισμός, ενδεχομένως να συζητήσουμε και με τα κόμματα, αλλά σε μια λογική συνεννόησης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης έθεσε ως πυλώνα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης «την ουσιαστική ενοποίηση των Ο.Τ.Α., όχι μέσα από έναν ακόμα επανασχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη, μέσα από την κοπτορραπτική των διοικητικών ορίων των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα αίρουν τις ενδοδημοτικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, θα προάγουν την ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση και, εν τέλει, θα καλλιεργούν στους πολίτες ενιαία δημοτική και περιφερειακή συνείδηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass