ΣΤΟ "SMART WATER" ΣΕΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμύρων

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:36

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

Ουσιαστική αναγκαιότητα εμφανίζεται πλέον για το Δήμο Τρικκαίων η πρόνοια για συμμετοχή του στο πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμύρων με τον τίτλο SMART WATER («Έξυπνο Νερό»), μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες.  Πριν ακόμη εμφανιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είχε ληφθεί η απόφαση ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν 15 ημέρες, είχε υπογραφεί σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο, διά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Κωτούλα, και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο από το αρκτικόλεξο SMART WATER (Εξυπνο Νερό) και κατά λέξη στην αγγλική αναλύεται σε Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions, που σημαίνει «Απλή διαχείριση κινδύνων μέσω διαδικτυακώς προσβάσιμου εργαλείου για ευρωπαϊκές περιφέρειες». Είναι διακρατικό και  συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα "Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χώρα μας μετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως εταίρος. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε ο κ. Κωτούλας, το έργο θα προσφέρει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.

Σε πρώτη φάση, ο Δήμος θα προμηθεύσει τους αρμόδιους επιστημονικούς υλοποιητές του προγράμματος, με όλα τα στοιχειά για την ύπαρξη πλημμυρών στις περιοχές δικαιοδοσίας του. Αυτά τα στοιχεία θα εισαχθούν στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται ως πληροφόρηση και, ουσιαστικά, να αποτελούν τη βάση για τη δυνατότητα πρόβλεψης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, πιθανών πλημμυρών.

Είναι προφανές ότι τα οφέλη για τον Δήμο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή , είναι τεράστια:

•         προγραμματίζονται οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας

•         ενεργοποιείται η ΔΕΥΑΤ

•         επιταχύνεται η λήψη μέτρων προστασίας

•         αποφεύγεται, κατά το δυνατόν, η καταστροφή καλλιεργήσιμων κυρίως εκτάσεων

•         αποφεύγεται πιθανός κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές

•         μειώνεται το κόστος πιθανών αποκαταστάσεων από πλημμύρες

•         προφυλάσσεται η περιουσία των συμπολιτών

•         αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων από δημόσιο χρήμα, για αποζημιώσεις

Κι όλα αυτά, χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για τον Δήμο Τρικκαίων. Το μόνο που απαιτείται, είναι η συνεργασία της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΤ, για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass