Ο ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΜΠΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΚΟΥΦΑΣ

Δύο «επίλεκτοι» Θεσσαλοί για εκπαίδευση στην Αμερική

* Συμμετείχαν σε διατλαντικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 12:00

Της Λένας Κισσάβου

Ήταν ανάμεσα στους 53 επίλεκτους απ΄ όλο τον κόσμο, για να εκπαιδευτούν δωρεάν, σε ειδικά αντικείμενα πολιτικής και πολιτισμού, στην Αμερική.

Κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα διατλαντικό πρόγραμμα, διάρκειας ενός μήνα, φιλοξενούμενοι του εκπαιδευτικού ινστιτούτου «Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Institute» (BFTF), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. και να γνωρίσουν διπλωμάτες και αξιωματούχους των ΗΠΑ, να συζητήσουν για τους δεσμούς που συνδέουν Ευρώπη και Αμερική και να εκπαιδευτούν σε ικανότητες να επεμβαίνουν ενεργά στη λύση προβλημάτων, που υπάρχουν στις κοινότητές τους.

Η εμπειρία τους πολύτιμη και οι γνώσεις που έλαβαν επίσης. Πρόκειται για τον Τρικαλινό μαθητή και πλέον απόφοιτο λυκείου Αλέξανδρο Λυμπίκη και τον Λαρισαίο Ευθύμιο Σκούφα, φοιτητή Φαρμακευτικής στην Πάτρα.

Οι δύο τους μιλούν στην «Ε», για την εμπειρία τους και για τη δυνατότητα που έχουν όλοι οι μαθητές της χώρας μας να τη ζήσουν, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μια αίτηση συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα (οι προσκλήσεις αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας, απ’ όπου κάθε φορά θα επιλεγεί ένας μαθητής) και ακολουθεί η επιλογή του ενδιαφερόμενου.

Να σημειωθεί ότι στο φετινό πρόγραμμα μετά από αίτησή του επιλέχθηκε ο Αλ. Λυμπίκης, ενώ ο Λαρισαίος Ευθύμιος Σκούφας, σήμερα φοιτητής Φαρμακευτικής στην Πάτρα, που είχε συμμετάσχει σε αυτό ως μαθητής παλαιότερα (το 2010), κλήθηκε αυτή τη φορά για να δουλέψει ως μέντορας.

Ο Ευθύμης μας ενημερώνει σχετικά με το πρόγραμμα: «Φέτος το καλοκαίρι 53 μαθητές, από 43 χώρες της Ευρώπης και της Ευρασίας, καθώς και από 10 πολιτείες της Αμερικής, βρέθηκαν στις ΗΠΑ ως φιλοξενούμενοι του εκπαιδευτικού ινστιτούτου «Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Institute» (BFTF), που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

To BFTF είναι ένα διατλαντικό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο του «Wake Forest», στο οποίο και πραγματοποιείται και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.

Στοχεύει να φέρει σε επαφή μαθητές από την Ευρώπη και την Ευρασία, με το εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, καθώς επίσης και με την καθημερινότητα των Αμερικανών, δίνοντάς τους την ευκαιρία κατά τη διαμονή τους να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αμερικανικού πολιτισμού.

Φέτος η Ελλάδα συμμετείχε με δύο εκπροσώπους, τον Τρικαλινό μαθητή και απόφοιτο σήμερα λυκείου, Αλέξανδρο Λυμπίκη, και από μένα που κλήθηκα για να δουλέψω ως μέντορας. Στο πρόγραμμα συμμετείχε επίσης και η Κύπρος, με την 17χρονη Ναδίνα Μιλτιάδου από τη Λευκωσία.

Η επιλογή του συμμετέχοντα από κάθε χώρα γίνεται μέσω της Πρεσβείας των Η.Π.Α., η οποία μετά από πρόσκληση αιτήσεων, προχωρά στην επιλογή του συμμετέχοντα.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο η επιλογή γίνεται από μία διαφορετική περιφερειακή ενότητα της χώρας και φέτος ήταν η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων».

Ο Αλέξανδρος Λυμπίκης,είναι 18 ετών και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Τον Μάρτιο αποφάσισε να στείλει την αίτησή του και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του «Wake Forest», ως ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο BFTF. Ο ίδιος δηλώνει στην «Ε»: «Η επιλογή μου ήταν μία αναπάντεχη έκπληξη. Μάλιστα εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων, δεν αντιλήφθηκα τη σημασία της συμμετοχής μου, σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ό,τι ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου».

Σύμφωνα με όσα μας είπαν, το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, με την πρώτη εβδομάδα του να εστιάζει σε μαθήματα και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Η δεύτερη εβδομάδα περιλαμβάνει ταξίδια, στις πόλεις Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον, κατά τα οποία οι συμμετέχοντες επισκέπτονται ιστορικά μνημεία και φορείς της κυβέρνησης.

Υποστηρίζουν δε πως: «Η πιο ιδιαίτερη στιγμή του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α.» για την οποία μας λέει ο Αλέξανδρος: « Ήταν ιδιαίτερη τιμή να μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε με διπλωμάτες και αξιωματούχους και να μάθουμε περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και να συζητήσουμε σε βάθος για τους δεσμούς που συνδέουν Ευρώπη και Αμερική ».

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες διαμένουν για δέκα μέρες με Αμερικανικές οικογένειες, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους.

Ζητώντας από τον Αλέξανδρο να μας μιλήσει για την εμπειρία αυτή, μας είπε ότι: «Είμαι απίστευτα ευγνώμων στις οικογένειες που άνοιξαν το σπίτι τους και την καρδιά τους σε όλους μας, κάνοντάς μας να αισθανθούμε μέλος τους και μας έδωσαν τη δυνατότητα να βιώσουμε την καθημερινότητά τους» .

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μία εβδομάδα στο WakeForest, πλούσια σε

δραστηριότητες, όπου αναπτύσσουν τις ικανότητες των παιδιών για να επεμβαίνουν ενεργά στη λύση προβλημάτων που υπάρχουν στις κοινότητές τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες, πραγματοποιούνται από τους μέντορες (μία ομάδα επτά μεντόρων, οι τέσσερις από τους οποίους είναι Ευρωπαίοι και απόφοιτοι του προγράμματος), που δουλεύουν ως μέλη του προσωπικού του προγράμματος, όπως τον Ευθύμη, που μας λέει: «Είναι εξαιρετικά σημαντική η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθείται, καθώς προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή και από τον διδασκόμενο και από τον διδάσκοντα και διασφαλίζει έτσι ότι οι συμμετέχοντες αποκτούν απτές γνώσεις που γίνονται βίωμα και μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Οι ευθύνες μας εκτείνονταν σε όλες τις πλευρές του προγράμματος, από πρακτικά ζητήματα μεταφορών και προετοιμασίας, έως οτιδήποτε χρειάζονταν οι συμμετέχοντες καθ΄ όλη τη διάρκεια του BFTF. Είναι μια εξαιρετικά πλούσια εμπειρία, στην οποία τους καθοδηγούσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε, με βάση και τις προηγούμενες εμπειρίες μας, αλλά συνδεθήκαμε και μαζί τους ιδιαίτερα καθώς για έναν μήνα ζούσαμε όλη την ημέρα ως ομάδα».

Κλείνοντας, ο Ευθύμης και ο Αλέξανδρος αναφέρουν: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, για την ολόθερμη στήριξη. Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ για όλα στον κ. Παπαθεοδώρου, καθηγητή Αγγλικών στο 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass