ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΦΑΔΩΝ

«Αναγκαία η ίδρυση Δήμου Λίμνης Σμοκόβου»

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2016 9:07

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η προσπάθεια της νεοσύστατης Επιτροπής αγώνα για την μεταβολή του αυτοδιοικητικού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων.

Βασικός στόχος της νέας κίνησης πολιτών είναι η ίδρυση Δήμου Λίμνης Σμοκόβου, αίτημα το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή αγώνα για το εγχείρημα επισημαίνονται τα εξής:

«Η αρχή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ.). Ήλθε πλέον ο καιρός να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν μετά την κατάργηση των «Καποδιστριακών» Δήμων και η σύσταση νέων με το μοντέλο «Καλλικράτη». Στην περιφέρειά μας, η ημιορεινή και ορεινή ζώνη των νοτιοανατολικών Θεσσαλικών Αγράφων με τα δώδεκα χωριά της, λόγω της προχειρότητας εφαρμογής προ ολίγων ετών του νέου αυτού μοντέλου που επέβαλε το σχέδιο «Καλλικράτης», υπήχθη τελικά στον Δήμο Σοφάδων. Και το καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής για ξεχωριστό Δήμο μπήκε στις καλένδες.

Στα δώδεκα αυτά χωριά του ημιορεινού και ορεινού όγκου των νοτιοανατολικών Θεσσαλικών Αγράφων λειτουργούσαν επί «Καποδίστρια» με ικανοποιητικά και μερικές φορές εντυπωσιακά αποτελέσματα τρεις Δήμοι: ο Δήμος Ταμασίου, Μενελαϊδας και Ρεντίνας. Και με την στελέχωση και τον εξοπλισμό τους αντιμετώπιζαν ένα πλήθος προβλημάτων αυτών των χωριών.

Όμως με την κατάργηση αυτών των τριών Δήμων με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» και την υπαγωγή αυτών των απομακρυσμένων χωριών στον πεδινό Δήμο Σοφάδων, περιέπεσαν σε ύφεση με κύρια συνέπεια την πληθυσμιακή αποψίλωση τους. Η κατάργηση των διαφόρων υπηρεσιών και η απομάκρυνση του στελεχιακού προσωπικού που υπηρετούσε σε αυτούς τους Δήμους και τις Κοινότητες, κατέστησε την ζωή των κατοίκων δυσκολότερη. Γιατί λ.χ. ένας κάτοικος Βαθύλακκου ή Κτημένης για μια δουλειά του στην έδρα του Δήμου Σοφάδων, πρέπει να κατέβει στην Καρδίτσα και από εκεί με το τρένο ή λεωφορείο να πάει στους Σοφάδες και να επιστρέψει κατά τον ίδιο τρόπο, αφού λεωφορειακή συγκοινωνία δεν υπάρχει από τα χωριά αυτά προς και από την πόλη των Σοφάδων.

Είναι καιρός πλέον να δουν καλύτερες   μέρες και τα δώδεκα ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Σοφάδων (Ασημοχώρι – Λεοντάρι – Αχλαδιά – Ανάβρα – Κτημένη – Κέδρος – Λουτρό – Θραψίμι – Βαθύλακκος – Αηδονοχώρι – Ρεντίνα). Είναι τα χωριά που μαζί με τα άλλα χωριά του ορεινού όγκου των Θεσσαλικών Αγράφων είχαν αυτονομία ακόμα και επί Τουρκοκρατίας από το 1525 με την συνθήκη Ταμασίου.

Η περιοχή αυτή, εκτός των άλλων, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, την Λίμνη Σμοκόβου. Την δεύτερη σε μέγεθος ορεινή λίμνη της Περιφέρειας Καρδίτσας! Μια λίμνη με ξεχωριστή ομορφιά που επί χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και άγνωστη στον πολύ κόσμο, που όμως μπορεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης επισκεπτών και τον μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, κατά το πρότυπο της λίμνης Πλαστήρα.

Ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε άρθρο του σε ηλεκτρονική εφημερίδα τόνισε ότι συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που φαίνεται ότι την θεωρεί αναγκαία. Αρκεί μόνο, όπως επεσήμανε, να γίνει με ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές, και φυσικά χωρίς προχειρότητα και ιδία «χωρίς κρυφή ατζέντα».

Με πρωτοβουλία μιας ομάδας ατόμων που κατάγονται από την περιοχή αυτή, συστήθηκε πρόσφατα Επιτροπή για την προετοιμασία του αγώνα με σκοπό την επαναφορά του δικαίου αιτήματος, που είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου δήμου στην περιοχή αυτή. Του Δήμου Λίμνης Σμοκόβου, μια και το πλέον κεντρικό και χαρακτηριστικό σημείο του ημιορεινού και ορεινού όγκου των νοτιοανατολικών Θεσσαλικών Αγράφων είναι η λίμνη Σμοκόβου.

Πρώτο μέλημα της Επιτροπής ήταν να αφουγκραστεί τη γνώμη των κατοίκων αυτής της περιοχής και να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της. Γι’ αυτό, κλιμάκιο της επισκέφθηκε μέσα στο καλοκαίρι όλα αυτά τα χωριά, διένειμε την πρώτη προκήρυξή της και έκανε συζητήσεις με τους αιρετούς εκπροσώπους τους, αλλά και με πολλούς απλούς δημότες. Βγήκε δε ένα πρώτο συμπέρασμα που συνοψίζεται στην φράση «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ». Με αυτό το σύνθημα συντάχθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αγγίζει το εκατό τοις εκατό.

Η άτυπη αυτή Επιτροπή αποφάσισε, κατόπιν αυτών, να οργανώσει τον αγώνα με επαφές που θα επιδιώξει να έχει με τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές μας, τα πολιτικά κόμματα, τους συλλόγους, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες.

Στην προσπάθεια αυτή ζητούμε τη βοήθεια και την συμπαράσταση όλων και κυρίως του τοπικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου και εν γένει των μέσων ενημέρωσης της Καρδίτσας

Η κίνηση μας αυτή είναι έξω και μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και αποβλέπει αποκλειστικά στην ανακούφιση των κατοίκων αυτής της περιοχής, στη συγκράτηση του πληθυσμού της και στην παραπέρα ανάπτυξη της

Αρμόδιος για κάθε πληροφορία και συνεννόηση ορίστηκε από την Επιτροπή ο δικηγόρος Αθηνών Τάκης Κουσαής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass