ΑΝΑΘΑΡΡΥΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ …ΛΟΓΩ ΣΥΡΙΖΑ!

Μέτωπο και ανησυχία Θεσσαλών για τον Αχελώο

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2015 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:46

Έντονη ανησυχία αλλά και αποφασιστικότητα για «μάχη μέχρις εσχάτων και με όλα τα μέσα» για το μέλλον του έργου μεταφοράς νερού του Αχελώου από την Αιτωλοακαρνανία στη Θεσσαλία, κυριάρχησε στη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν δήμαρχοι, Επιμελητήρια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ δεν προσκλήθηκαν οι βουλευτές της Θεσσαλίας, οι οποίοι λόγω προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση βρίσκονται στην Αθήνα. Ωστόσο πολύ σύντομα ο Κ. Αγοραστός θα τους καλέσει για να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε το ακροατήριο για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες φυσικά συνδέονται και με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (που είναι μονίμως ενάντια στο έργο) στην κυβέρνηση. Αυτές τις εξελίξεις θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι προ ημερών κατέθεσαν νέα αίτηση ακύρωσης των Διαχειριστικών Σχεδίων της Θεσσαλίας για τη μεταφορά νερού στον κάμπο. Η αίτηση κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ κοινοποιήθηκε στα 6 υπουργεία που συνυπέγραψαν τα Σχέδια και στην εμπλεκόμενη ΔΕΗ. Προς έκπληξη των Θεσσαλών η συζήτηση επί του θέματος ορίστηκε άμεσα και πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, αν και στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε σε νομικό επίπεδο να ζητηθεί η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης καθώς το χρονικό διάστημα που απομένει είναι πολύ σύντομο για να προετοιμαστούν οι Θεσσαλοί και κυρίως για να υπάρξει χρόνος για συναντήσεις με τις νέες πολιτικές ηγεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια υπάρχει προβληματισμός για την τύχη αυτού του εγχειρήματος, καθώς βασική εισηγήτρια στο ΣτΕ είναι ξανά η ίδια δικαστικός που είχε μειοψηφίσει (τάχθηκε κατά του έργου) στην τελευταία συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου.

Κοινή πεποίθηση όλων –στη χθεσινή σύσκεψη της Περιφέρειας- ήταν ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων η Θεσσαλία δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την αρχική βασική της θέση που είναι ότι η μεταφορά νερού από την Αιτωλοακαρνανία στη Θεσσαλία είναι απαραίτητη για περιβαλλοντικούς πρωτίστως λόγους και ουσιαστικά βοηθά και τις δύο περιφέρειες, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες σε περιοχές απ’ όπου περνούσε ο ποταμός Αχέροντας. «Ούτε από τα μηνύματα της φύσης, καθώς παραλίγο να είχαμε φυσική εκτροπή του Αχελώου, λόγω πλημμυρών δεν παραδειγματίζονται οι Αιτωλοακαρνάνες» ακούστηκε κάποια στιγμή στη σύσκεψη.

Στη χθεσινή συζήτηση ακούστηκαν και διαφορετικές φωνές, όπως αυτή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκόγκου, ο οποίος προσπάθησε να διαχωρίσει το έργο του Αχελώου από τα μικρά αρδευτικά έργα που προβλέπονται στην περιοχή και τα υδροηλεκτρικά, με τον κ. περιφερειάρχη να του απαντά ότι και αυτά τα έργα εντάσσονται στα Σχέδια Διαχείρισης που αμφισβητούν οι Αιτωλοακαρνάνες. Να σημειωθεί ότι από τη χθεσινή σύσκεψη απουσίαζαν εκπρόσωποι των Οικολογικών Οργανώσεων.

Ανεξαρτήτως του θεσσαλικού αιτήματος περί αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους δικηγόρους να υπάρξει νομική παρέμβαση, στην οποία θα αναλύονται για μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα υπέρ της μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία και η οποία θα αποσταλεί στο αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ και προς κάθε αρμόδιο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass