ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Ηρωικός και δίκαιος ο αγώνας του Δ.Σ.Ε.

* Παπαρήγα: Ο Τσίπρας ανέλαβε ευθύνες έναντι του κεφαλαίου

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2016 13:45

ΤΡΙΚΑΛΑ

«Ορισμένοι ιστορικοί και μελετητές, θεωρούν ως σημείο εκκίνησης της δράσης του Δ.Σ.Ε. στις 30-31 Μαρτίου 1946 όταν έγινε η σύγκρουση των καταδιωκόμενων ανταρτών με την χωροφυλακή στο Λιτόχωρο. Ενώ σημαντική ημερομηνία δημιουργίας του Δ.Σ.Ε. αποτελεί η 28η Οκτωβρίου 1946 με την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, εδώ στην Τσούκα».

Αυτά ανέφερε χθες το μεσημέρι από το Φωτεινό (Τσιούκα), η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.).

Οπωσδήποτε, διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα στην κεντρική της ομιλία, από την πλατεία του χωριού, στην αλυσίδα των γεγονότων κάποιες ημερομηνίες μπορεί να θεωρηθούν σταθμός, αιχμές, σημεία ακόμα στροφής της εξέλιξης. Και οι παραπάνω τέτοιες ήταν. Το ζήτημα όμως που πρέπει πλατιά να γίνει γνωστό, ιδιαίτερα στη νέα γενιά είναι πώς και γιατί φθάσαμε στο μεγάλο γεγονός της ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου εδώ, στη δημιουργία του Δ.Σ.Ε., τόνισε επίσης η ίδια.

Το ΚΚΕ παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του, συνέχισε την ομιλία της, ποτέ δεν έλειψε από το πεδίο της ταξικής πάλης, τον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, πίσω από πολλές λαϊκές κατακτήσεις του παρελθόντος, βρίσκεται το βαθύ αποτύπωμα του πρωτοπόρου και ηρωικού ρόλου του κόμματός μας, για να προσθέσει στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα:

«Ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλέσει ότι εμείς δεν μπαίνουμε στη φωτιά, μένουμε στη ασφαλή γωνία της κριτικής, ενώ εκείνοι δεν διστάζουν να αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες στα δύσκολα. Εμείς καθόλου δεν αμφισβητούμε ότι ανέλαβε ευθύνες στα δύσκολα, μόνο που διεκπεραίωσε και διεκπεραιώνει τις ευθύνες του αποκλειστικά και μόνο για την υπηρέτηση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ανέλαβε ευθύνες στο ένα μέτωπο της ταξικής πάλης, στο μέτωπο του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ η συγκρότηση του Δ.Σ.Ε. και η δράση του αποτέλεσε συνέχεια της ταξικής πάλης που εκδηλώνονται ποικιλότροπα στη διάρκεια της κατοχής, και των πρώτων μετακατοχικών μηνών και χρόνων. Ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της Λευκής Τρομοκρατίας που οργάνωσε η αστική τάξη της χώρας μας, τα κόμματά της και αρχικά οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους, που υποχρέωσε χιλιάδες ελασίτες να βγουν στα βουνά προκειμένου να αποφύγουν τον βέβαιο θάνατο. Κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν, μόνο και μόνο γιατί στάθηκαν αλύγιστοι και συνεπείς στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, διεκδικούσαν να γίνουν σεβαστά αιτήματα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ».

Από την περίοδο της απελευθέρωσης ως την περίοδο απόφασης για την ενοπλη αναμέτρηση, στη Θεσσαλία δολοφονήθηκαν 333 αγωνιστές, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, δηλαδή, εξήγησε, το 46,3% των δολοφονημένων στα 1945-6 σε όλη την Ελλάδα, χώρια οι μαζικές συλλήψεις και άλλες απόπειρες δολοφονίας και βασανισμών. Ήταν αναπόφευκτες, υποχρεωτικές να ξεκινήσουν οι πρώτες ένοπλες ομάδες, με δράση, στα θεσσαλικά βουνά, με εμπροσθοφυλακή το ανατολικό αντάρτικο συγκρότηση με επικεφαλής τον Νικηταρά, το δυτικό με επικεφαλής τους Κίτσο Κοροζή και Κίτσο Παπαϊωάννου, το κεντρικό με επικεφαλής τους Αγραφιώτη και Ιταμο, επίσης στον Βόλο με καθοδηγητή τον Μιχάλη Παπαδάμο. Τι αντιπροσωπεύει η 28η Οκτωβρίου ’46 εδώ στην Τσούκα;

ΑΜΥΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΑΡΤΟΟΜΑΔΕΣ

Η ίδια απάντησε:

«Την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης των αυτοαμυνόμενων τοπικών των ανταρτοομάδων. Εδώ ιδρύθηκε το Γενικό Αρχηγείο των ανταρτών. Προηγήθηκε μια σύσκεψη στην Ανθρακιά των Γρεβενών, στις 21 Οκτώβρη και νέα σύσκεψη που άρχισε στις 26 και τέλειωσε στις 28 στα Χάσια, στην οποία πήραν μέρος οι καπετάνιοι Μάρκος Βαφειάδης, Κίσσαβος, Λασάνης και Κικίτσας. Όλοι τους υπήρξαν καπεταναίοι του ΕΛΑΣ. Η δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου ικανοποίησε, χαροποίησε τις αντάρτικες ομάδες που είχαν βγει στο βουνό μετά τη Βάρκιζα, αναγκαστικά το επαναλαμβάνουμε, ύστερα από το άγριο κυνηγητό που εξαπολύθηκε από τις λυσσασμένες, μονομερείς επιθέσεις των κρατικών και παρακρατικών ομάδων».

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμα πως ο τρίχρονος αγώνας του λαϊκού στρατού, του Δ.Σ.Ε. ήταν ηρωικός και δίκαιος, ταξικός και διεθνιστικός. Προσφέρει διδάγματα σε όλα τα επίπεδα, στο πεδίο του ανεπανάληπτου ηρωισμού, αλλά και της στρατηγικής, της λαϊκής και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση στην Τσιούκα (Φωτεινό), πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας της ΚE, ενώ υπήρξε και μουσικό αφιέρωμα σε αντάρτικα τραγούδια του Δ.Σ.Ε.. Στον χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το Σάββατο η Αλέκα Παπαρήγα παρέστη και μίλησε σε συνεστίαση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Τρικάλων, στο κέντρο «Αρμονία» (4ο χλμ Τρικάλων-Μεγαλοχωρίου). Η εκδήλωση συνδύασε την πολιτική παρέμβαση με ψυχαγωγικό πρόγραμμα σε μια μουσική βραδιά με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα με πολύ κέφι και χορό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass