ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Κρανίου τόπος στο Κουτσόχερο…»

*Το ΚΚΕ διαπιστώνει απαράδεκτες συνθήκες και ελλιπή φροντίδα προτείνοντας βελτιώσεις στη φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλία * «Ακραία φτώχεια για τις ελληνικές λαϊκές οικογένειες και τους πρόσφυγες, που έχουν τον ίδιο εχθρό» επισημαίνει η Ε. Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2016 14:32

«Είναι κρανίου τόπος, ο χώρος στο Κουτσόχερο είναι ακατάλληλος», τονίζει ξανά το ΚΚΕ,

ζητώντας να μην υπάρχει εκεί καταυλισμός φιλοξενίας προσφύγων. Παράλληλα, τα στελέχη του κόμματος διατύπωσαν σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων υπογραμμίζοντας ότι «οι ελληνικές λαϊκές οικογένειες και οι πρόσφυγες έχουν τον ίδιο εχθρό, η ίδια μήτρα γεννάει τα προβλήματα για όλους».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στη Θεσσαλία, σε Βόλο, Κουτσόχερο και Τρίκαλα και ενημερώθηκε εκεί απ’ τους στρατιωτικούς υπεύθυνους των δομών, συνομίλησε με πρόσφυγες, είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό», ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος.

                                                            Μόνο ευχές…

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ για το προσφυγικό και για μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους χώρους φιλοξενίας στην περιοχή,  μίλησαν στους δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Σπήλιος μέλος της Ε. Π.  , Κώστας Στεργίου βουλευτής Μαγνησίας, ο Γιάννης Σκόκας και ο Άγγελος Σίμος μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ, είναι συνυπεύθυνες τόσο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων όσο και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και αλλού που δημιουργούν το πρόβλημα. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στην αβεβαιότητα για το αν και πότε σε κάποιους θα τους δοθεί άσυλο και δυνατότητα μετακίνησης στη χώρα που θέλουν, ζουν με το φόβο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους που μαίνεται ο πόλεμος.

Ο κ. Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, που επισκέφτηκε το Κουτσόχερο και τα Τρίκαλα την επόμενη μέρα, εξέφρασε μόνο ευχές για να τελειώσει ο πόλεμος και για να μπορέσουν οι πρόσφυγες είτε να γυρίσουν στις πατρίδες τους, είτε να μεταβούν σε άλλες χώρες, «ξεχνώντας» ότι η κυβέρνησή του δίνει ‘’γην και ύδωρ’’ για τη διευκόλυνση του πολέμου, ότι έχει υπογράψει τα «συμφωνητικά» εγκλωβισμού των προσφύγων. Εκθείασε τις δομές φιλοξενίας, μίλησε για πρότυπα και υποδειγματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ωραιοποιώντας την κατάσταση, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την αλήθεια.

                                                Απαράδεκτες συνθήκες

Στο Βόλο δεκάδες οικογένειες προσφύγων, με πάνω από τους μισούς να είναι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων και 6 ασυνόδευτοι,  μένουν και κοιμούνται σε έναν ενιαίο χώρο, σε παλιό κτίριο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, με ελλιπή εξαερισμό, τον οποίο χώρισαν από μόνοι τους με κουβέρτες για κάθε οικογένεια. Οι χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες είναι σε υπαίθριο χώρο, ενώ σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, γεγονός που, αν γίνει, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά, σύμφωνα με το συντονιστή αξιωματικό, τους παραχωρείται ενάμιση λίτρο την ημέρα. Η μετακίνηση των προσφύγων στην πόλη γίνεται με λεωφορείο που έχει μισθώσει η ΜΚΟ DRC- «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων».

Στα Τρίκαλα, περίπου 275 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο υπαίθριο πάρκινγκ του πρώην σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», σε κοντέινερς-κλουβιά, στο καθένα από δύο οικογένειες, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σπίτια μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά, ενώ και αυτός ο χώρος προορίζεται να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Ο χώρος φιλοξενίας βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο και ακόμη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο π.χ. σήμανση, διάβαση πεζών, ενίσχυση φωτισμού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων, το φαγητό είναι απαράδεκτο.

Το Κουτσόχερο ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει ως μία τεράστια ‘’κοντεϊνερούπολη’’ 1.500 προσφύγων, στήθηκαν κοντέϊνερς 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες, με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ως «πρότυπος καταυλισμός» σύμφωνα με την κυβέρνηση. Για το Κουτσόχερο, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται.

                                                Φαγητό-φροντίδα

Σε όλους τους χώρους διαμονής προσφύγων, το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, όταν κοστολογείται περίπου 4 ευρώ ημερησίως, μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος. Η εξαγγελία της κυβέρνησης, δια στόματος κ. Βίτσα, για αλλαγή του τρόπου σίτισης, με παροχή κουπονιών, δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Η αιτιολογία, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία, είναι επικίνδυνη, γιατί κλείνει το μάτι σε κάποιους που βλέπουν τους πρόσφυγες ως πηγή εκμετάλλευσης και κέρδους. Επιπλέον, δεκάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύχρονη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση και ο επερχόμενος χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει. Το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά. Ακόμη και οι πρόσφατοι εμβολιασμοί που έγιναν στα παιδιά, λόγω της επικείμενης ένταξής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα, διενεργήθηκαν απ’ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Απλόχερα χρηματοδοτούνται ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τις δομές της Θεσσαλίας, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει ακόμη αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στις δομές απουσιάζουν χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό».

                                                            Ακραία φτώχεια

Και τα στελέχη του ΚΚΕ κατέληξαν: «Πέρα απ’ τις όποιες προσπάθειες και επιμέρους βελτιώσεις γίνονται, όλα δείχνουν ότι η ζωή των προσφύγων θα αντιμετωπισθεί στα πρότυπα των σχεδίων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με χιλιάδες ελληνικές λαϊκές οικογένειες.

Οι ελληνικές λαϊκές οικογένειες και οι πρόσφυγες έχουν τον ίδιο εχθρό, η ίδια μήτρα γεννάει τα προβλήματα για όλους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη και τις αγορές, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δημιουργούν τα προβλήματα. Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται να δυναμώσουν τη δράση τους για τους πρόσφυγες και μαζί με τους πρόσφυγες».

Πέραν της γενικότερης θέσης του ΚΚΕ (Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες Δουβλίνο, ΕΕ-Τουρκίας, κ.λπ. , να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν), ειδικά για τη Θεσσαλία, προτείνεται: «Να λυθούν τα προβλήματα στέγασης  και ύδρευσης των προσφύγων στο Βόλο, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα αποχέτευσης στα Τρίκαλα, να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τις δομές φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια για όλες τις δομές φιλοξενίας. Να χαρακτηριστεί ακατάλληλος ο χώρος στο Κουτσόχερο. Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες. Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού. Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass