ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η «ΣΑΧΑΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Γρήγορα ο Αχελώος, όρια στη λίμνη Πλαστήρα

* Ενδιαφέρουσα ημερίδα αιρετών για το υδατικό δυναμικό και τις άδειες χρήσεις νερού

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:57

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

«Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα και οι αυξημένες υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες στον κάμπο, σε συνδυασμό με το διαπιστωμένο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, δημιούργησαν την ανάγκη θέσπισης απαράβατων αυστηρών κανόνων χρήσης των υδατικών πόρων της περιοχής μας. Τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα το Νομό Καρδίτσας και σε κάποιες περιπτώσεις, τον απείλησαν κιόλας με ανεπανόρθωτες ζημιές, μετατρέπουν αυτή την ανάγκη σε μεγάλη υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα όχι μόνο στη θέσπιση οικολογικού ορίου για τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και στην ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο».

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργανώθηκε με επιτυχία χθες στο ξενοδοχείο «Καζάρμα» της λίμνης Πλαστήρα, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και είχε ως θέμα: «Υδατικό δυναμικό της λίμνης Πλαστήρα και άδειες χρήσης νερού».

Τον συντονισμό των εργασιών είχε ο διευθυντής της Π.Ε.Δ. κ. Δημήτρης Τσούμας, ενώ τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να λαμβάνουν υπόψη πως ο ταμιευτήρας Ταυρωπού κατασκευάστηκε πρωταρχικά για τη συγκέντρωση πόσιμου νερού. «Επομένως» πρόσθεσε, «πρώτο μέλημα αποτελεί η προστασία της ποιότητας των υδάτων και εν συνεχεία του οικοσυστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής!».

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΣΤΑ 784 μ.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στάθηκε ιδιαίτερα στη σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, όπου σήμερα λειτουργούν πάνω από 200 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια δράσης» επισήμανε «διότι στην περιοχή έχουμε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, προγραμματισμό, στενή συνεργασία και προπάντων συνεννόηση, όμως η ορθή λογική βάση είναι να θεσπιστεί συγκεκριμένο οικολογικό όριο ισορροπίας».

Ο κ. Τσιαντής υπογράμμισε πως σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το όριο αυτό πρέπει να βρίσκεται στα 784,20 μέτρα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος προσθέτοντας ωστόσο πως η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο θα λύσει για πολλά χρόνια το μείζον πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος και θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο κ. Τσιάκος επισήμανε με έμφαση ότι κατά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, η Αργιθέα υπέστη σημαντικά «πλήγματα», με αποκλεισμούς χωριών, καταπτώσεις δρόμων, κατολισθήσεις και κίνδυνο κατάρρευσης γεφυρών και σπιτιών… Εάν η στάθμη του νερού στον ποταμό ανέβαινε λίγο ακόμη, τότε θα είχαμε πλημμύρες στον κάμπο της Καρδίτσας και ανεπανόρθωτες ζημιές στη σήραγγα εκτροπής, για την οποία κανείς δεν ξέρει εάν τελικά θα άντεχε ισχυρότερες πιέσεις!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε τα παρακάτω:

«Βρισκόμαστε στον Δήμο Πλαστήρα όπου υπάρχει η ομώνυμη τεχνική λίμνη η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική οικονομία. Υδρεύει το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Καρδίτσας, αρδεύει τεράστιες εκτάσεις στην Καρδίτσα και στη Λάρισα, παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του Υδροηλεκτρικού της, έχει πυροδοτήσει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Δεν σας το κρύβω ότι νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για τη σπουδαιότητα της λίμνης Πλαστήρα και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι σημειωτέον τεχνητή και η οποία αν ξεκινούσε σήμερα να γίνεται αμφιβάλλω αν θα τελείωνε ποτέ. Και το λέω αυτό διότι βρισκόμαστε στο Νομό Καρδίτσας όπου εξελίσσεται ένα ατέρμονο έργο μνημείο της σύγχρονης παράλογης ελληνικής πραγματικότητας. Αναφέρομαι στο έργο του Αχελώου το οποίο κατασκευάζεται (;) εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πολύτιμων εθνικών πόρων και ακόμη σήμερα είναι ημιτελές! Ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική καταπολέμηση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας η οποία κινδυνεύει με «Σαχαροποίηση», θα παράξει πολύτιμη «καθαρή ενέργεια» για τη χώρα μας και κυρίως θα δημιουργήσει στην περιοχή της Αργιθέας μία ακόμη τεχνητή λίμνη που θα βοηθήσει την περιοχή ποικιλοτρόπως να επανακινηθεί οικονομικά και αναπτυξιακά. Το έργο του Αχελώου έχει κατασκευαστεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του και επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποδώσει στην Εθνική και Τοπική Οικονομία. Εδώ να σημειώσω ότι ο Νομός Καρδίτσας εκτός από τη λίμνη Πλαστήρα διαθέτει ακόμη δύο λιμναία συστήματα: τη λίμνη Σμοκόβου και τη λίμνη της Στεφανιάδας».

Κλείνοντας ο κ. Κωτσός χαρακτήρισε «δραματική» την ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα σε ολόκληρη την περιφέρειά μας, καθώς όπως είπε «η υφαλμύρωση των εδαφών εξελίσσεται επικίνδυνα και πέρα από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και των μικρών φραγμάτων στα όρια της λεκάνης απορροής, είναι άκρως απαραίτητα και τα νερά του Αχελώου, ώστε να ισορροπήσει το υδατικό της σύστημα».

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Από την πλευρά της η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου αφού εξήρε την σημαντικότητα της ημερίδας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το θέμα της χρήσης του νερού στον αγροτικό τομέα, συνδέεται με το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εδραίωση ενός νέου παραγωγικού, κοινωνικού και διατροφικού προτύπου που θα βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της τροφής ως κοινωνικό αγαθό. Η ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα και η ανάδειξή του σε βασικό μοχλό ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας έχει σαν στόχο μια βιώσιμη γεωργία, σε όφελος των κοινωνικών αναγκών. Η ανασυγκρότηση αυτή στον πυρήνα της, έχει μια σειρά από προτεραιότητες και μέσα σε αυτές, κυρίαρχη θέση έχουν ο σεβασμός στο περιβάλλον, η προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών μας πόρων. Άλλωστε οι παραπάνω αξίες αποτελούν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και είναι αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας τους για το μέλλον του τόπου».

Η κ. Κατσαβριά έκανε λόγο ακόμη για υλοποίηση έργων που αφορούν στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, την κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων, τη συντήρηση και αναβάθμιση πεπαλαιωμένων υποδομών (ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα) και τον τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι προωθούνται η σύνταξη και εφαρμογή οδηγών άρδευσης ανά καλλιέργεια, γεωγραφική περιοχή και αρδευτικό σύστημα, η τεχνική υποστήριξη και ο έλεγχος κατά την άρδευση από τους παραγωγούς.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος ο οποίος απηύθηνε και σύντομο χαιρετισμό, πολλοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Δεσπόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Κώστας Μπάρδας, ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Βόλου κ. Στέργιος Παπαευσταθίου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, υπηρεσιακά στελέχη και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass