Ημερίδες της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2015 18:09 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:00

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει 4 συνεδριάσεις Δ.Σ. στις Περιφερειακές Ενότητες, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο όλα τα σημεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συζητώντας για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο με τους ντόπιους εκπροσώπους της Τ.Α. αλλά και με εκπροσώπους της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων.

Όπως σημειώνετια σε ανακοίνωση της ΠΕΔ «οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες. Με όσους περισσότερους φορείς και απλούς ανθρώπους έλθει σε επαφή η ΠΕΔΘ τόσο περισσότερο αναδεικνύεται ο περιφερειακός της ρόλος.

Κάθε φορά  που η ΠΕΔ Θεσσαλίας συνεδριάζει σε τόπο εκτός της έδρας της, θα πραγματοποιείται συμπληρωματικά μια θεματική ημερίδα που θα αναδεικνύει το σημαντικότερο θέμα της εκεί περιοχής, είτε ως πρόβλημα που απαιτεί τη λύση του, είτε ως συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να προταθεί σε όλα τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν ενεργά διατυπώνοντας τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Υλοποιώντας αυτή την απόφαση, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας, συνεδρίασε στις 13/02/2015 σε ξενοδοχείο της περιοχής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Τα σημαντικότερα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν θέματα που αποσχολούν συγκεκριμένες παραγωγικές τάξεις και συγκεκριμένα επαγγέλματα. Συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαικές αγορές και στους μικροπωλητές λαικών αγορών. Συζητήθηκε επίσης το επίμαχο θέμα των βοσκοτόπων που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό πολλές περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι πιθανότητες για την βελτίωση στη διαχείρισή τους και στην οριοθέτησή τους. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ημερίδας που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα.

Την επομένη στις 14/02/2015, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Υδατικό δυναμικό της Λίμνης Πλαστήρα και άδειες χρήσης νερού». Το θέμα της ημερίδας αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που έχει η Λίμνη και το οικολογικό της όριο, καθώς επίσης και οι άδειες που χορηγούνται για τη χρήση νερού. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους ζωής για την ευρύτερη περιοχή τόσο από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων όσο και από πλευράς ύδρευσης.

Τη σπουδαιότητα της ημερίδας επιβεβαίωσαν οι 200 περίπου παρόντες που εκπροσωπούσαν διάφορους φορείς όπως, Τ.Α., γεωργικοί συν/σμοί, ΤΟΕΒ, μηχανικοί, ΔΕΗ κ.λ.π. Η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για τον ικανοποιητικό αριθμό των συμμετεχόντων αλλά διότι μέσα από τις συγκεκριμένες εισηγήσεις αλλά και τις εύστοχες παρεμβάσεις που έγιναν, καθώς επίσης και από την έκφραση της αντίθετης άποψης, προέκυψαν συμπεράσματα και απαντήσεις που αναδεικνύουν με σαφή και απλό τρόπο το πρόβλημα και τις λύσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Ως συμπεράσματα με βάσει τα όσα ελέχθησαν από τους εισηγητές και από τον διάλογο που αναπτύχθηκε, προέκυψαν τα εξής:

  • Στο ζήτημα των αδειών χρήσεων νερού είναι πασιφανές ότι η πολιτεία επιχειρεί να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με τις γεωτρήσεις τα σημεία υδροληψίας και επιτέλους να βάλει τάξη στην ασυδοσία που επικρατούσε μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Εδώ όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και το θεσμικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί πάρα πολλές φορές με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών και την ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων. Επιβάλλεται η απλοποίηση της διαδικασίας και η επίτευξη καλύτερων ταχυτήτων στην έκδοση των αδειών.
  • Αναφορικά με τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων η νέα προσφυγή των Αιτωλοακαρνάνων δημιουργεί νέα προβλήματα και θα πρέπει συντονισμένα όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας να διαμορφώσουμε κοινή υπερασπιστική γραμμή εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμη η θέση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων καθώς διάδικοι στην προσφυγή είναι τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι αντιληπτό πως αν υπάρχει διάσταση νομικών υποστηρίξεων της κυβέρνησης και φορέων της Θεσσαλίας τότε οι εξελίξεις στο θέμα της προσφυγής για τα διαχειριστικά σχέδια θα είναι δυσάρεστες για όλους μας. Μέσα από τη διαδικασία προέκυψε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα του Αχελώου διότι κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας. Επιπρόσθετα εμπλοκή των σχεδίων διαχείρισης θα σημάνει αυτόματα και πρόβλημα στην υλοποίηση έργων διαχείρισης υδατικών πόρων μέσω του  ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
  • Τέλος για τη λίμνη Πλαστήρα έγινε κατανοητό πως το οικολογικό όριο είναι στα 784 μ. και κάτω απ’ αυτό  κινδυνεύει τόσο η ποιότητα του πόσιμου νερού (υδρεύονται από τη Λίμνη 100.000 άνθρωποι) όσο και το οικοσύστημα της Λίμνης.  Η εξοικονόμηση του νερού γίνεται όταν αυτό υπάρχει σε επάρκεια και όχι όταν έχουμε λειψυδρία, οπότε η διαχείρισή του θα πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και όχι ανάλογα με τη την επάρκεια ή μη κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα κατά την αρδευτική περίοδο επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος των απορροών τακτικά (ίσως και κάθε 3 ημέρες), ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση.

Τα θέματα της ημερίδας ήταν τα εξής:

  1. «Άδειες χρήσης νερού»

Εισηγητής: Σακελλαρίου Θωμάς, Τοπογράφος Μηχανικός, Προϊστάμενος τμήματος  Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Καρδίτσας

Παρεμβάσεις: Μπέλεσης Αλέξανδρος, Γεωλόγος μελετητής

  1. «Η νέα εποχή μετά την έγκριση των Σχεδίων  Διαχείρισης Υδάτων στα διαμερίσματα Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος. Προβλήματα και Προοπτικές»

Εισηγητές: - Μπαρμπούτης Αναστάσιος, μέλος ΔΣ της ΕΘΕΜ, μέλος Δομής Υδατικών πόρων του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

  • Γκούμας Κων/νος, Γεωπόνος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας

Παρεμβάσεις: Αλεξάκος Φώτιος, Δήμαρχος Καρδίτσας

  1. «Περιβαλλοντική θεώρηση του οικολογικού δυναμικού της Λίμνης Πλαστήρα»

Εισηγητής: Τέγος Αριστοτέλης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

Παρεμβάσεις: Στάλιας Θεοδόσης, Δ/ντης Υδροηλεκτρικού σταθμού Λίμνης Πλαστήρα Μεσοχώρας

Η επόμενη συνεδρίαση που θα συνδυαστεί και πάλι με την υλοποίηση θεματικής ημερίδας θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο και τόπο που θα αποφασιστεί από το ΔΣ της ΠΕΔΘ μετά από προτάσεις που θα υποβάλλουν οι Δήμοι οι οποίοι επιθυμούν να φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της ΠΕΔ στον τόπο τους. Έτσι είναι βέβαιο ότι επιβεβαιώνεται και εδραιώνεται η περιφερειακή λειτουργία της ΠΕΔ – και ως κυρίαρχο αυτοδιοικητικό όργανο στην Περιφέρειά – προωθεί ζητήματα και διαμορφώνει πολιτικές σε θέματα μείζονος σημασίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass