ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ - ΚΩΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Απλή αναλογική, αλλά με πόρους και προσωπικό

* Αντιρρήσεις στο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Δημοσίευση: 26 Νοε 2016 14:30

Οι σοβαρές ενστάσεις, τόσο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού όσο και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας Γ. Κωτσού για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, από την κυβέρνηση, τόσο στο εκλογικό σύστημα όσο και στον «Καλλικράτη» χαρακτήρισαν το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που διεξήχθη χθες στη Λάρισα.

Με τον κ. Αγοραστό, να τονίζει ότι «η αλλαγή στον Καλλικράτη γίνεται σε λάθος χρόνο και αποτελεί τομή σκοπιμότητας» και να δηλώνει πως τάσσεται «υπέρ της απλής αναλογικής αλλά φέρτε τα λεφτά και τους εργαζόμενους» και τον κ. Κωτσό να υπογραμμίζει ότι «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση αλλά και να διασφαλίζει παράλληλα την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» με τη συμμετοχή μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ξεκίνησαν με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και δημοτικό σύμβουλο Πύλης Κων. Κουφογάζο να παρουσιάζει την Έκθεση Εποπτικού Συμβουλίου για την οικονομική διαχείριση, σημειώνοντας την «εξαιρετική οικονομική κατάσταση της ΠΕΔ Θεσσαλίας».

Ακολούθησε χαιρετισμός που απηύθυνε ο κ. Αγοραστός, σημειώνοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και τη βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για συνέργεια, απευθύνοντας έκκληση στους δημάρχους, τα προς ένταξη για χρηματοδότηση έργα, να είναι «ώριμα».

Ο κ. Αγοραστός στάθηκε ωστόσο και στις κυβερνητικές προθέσεις για να τονίσει πως «η αλλαγή στον Καλλικράτη γίνεται σε λάθος χρόνο, εκτός εάν γίνεται για άλλο λόγο. Είναι τομή σκοπιμότητας, τις αλλαγές τις επιχειρούν αυτοί που δεν πέρασαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουν εμμονές». Με τον περιφερειάρχη να σχολιάζει και το εκλογικό σύστημα δηλώνοντας πως τάσσεται «υπέρ της απλής αναλογικής αλλά φέρτε τα λεφτά και τους εργαζόμενους».

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός, στην ομιλία του, παρουσίασε αρχικά τον απολογισμό πεπραγμένων της Ένωσης και στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις ενόψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Με τον κ. Κωτσό να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα κατόπιν και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Ν.4336/2015 (εφαρμογή 3ου μνημονίου) και με επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα αναβαθμισμένη θέση στο ευρύτερο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη εμπλοκή στις δημόσιες πολιτικές.

Εμείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λέμε εξ ορισμού «όχι» στην όποια μεταρρύθμιση ακόμη και στην μεταρρύθμιση του καταστατικού χάρτη της Τ.Α. Η εμπειρία μας όμως μας δίδαξε ότι κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, να δεσμεύεται για το κόστος της επιχειρουμένης αλλαγής , να περιγράφει με ακρίβεια της πηγές χρηματοδότησης αλλά και να διασφαλίζει και την ύπαρξη του κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού για να την εφαρμόσει.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα. Είναι γεγονός ότι η τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε με τον «Καλλικράτη» στιγματίστηκε αρνητικά από την εφαρμογή των μνημονίων και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά το νέο χωροταξικό και η μεταφορά πόρων, έστω και χωρίς την συνοδεία των αντίστοιχων πόρων συνετέλεσαν αποφασιστικά σε μια καλύτερη και πιο σύγχρονη λειτουργία των ΟΤΑ , στην καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο «ανθρωπιστικής κρίσης»

Σήμερα μετά από έξι χρόνια από την εφαρμογή του Ν. 3852/10 θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε μια ακριβής αποτίμηση του «Καλλικράτη» και είναι ώριμες οι συνθήκες για να υποβάλλουμε νέες διορθωτικές προτάσεις, αναθεωρήσεις, ώστε να μας προκύψει μια νέα δίκαιη και πιο σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς να υπάρχουν φοβίες και για την συζήτηση που αφορά στο χωροταξικό ειδικών περιπτώσεων υπό ειδικές προϋποθέσεις».

ΟΡΙΑ

«Δεν πρέπει» διευκρίνισε ο κ. Κωτσός «να ανοίξει το θέμα των διοικητικών ορίων και αν θα ανοίξει θα πρέπει να μικρύνει ο αριθμός των Δήμων» για να προσθέσει αναφερόμενος στο θέμα των αρμοδιοτήτων «να προβλεφθεί χωρικός αντιδήμαρχος κατά τα πρότυπα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, με αρμοδιότητες, να χειρίζεται για παράδειγμα της ΣΑΤΑ της περιοχής του».

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Τέλος ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε και στην απλή αναλογική για να υπογραμμίσει ότι «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση αλλά και να διασφαλίζει παράλληλα την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση. Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει ισχυρή διοίκηση στους Δήμους κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων και μελών της Συνέλευσης μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι, Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, Φαρσάλων Αρ. Καραχάλιος, Αλμυρού Δημ. Εσερίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Τρικάλων Δημ. Παπαθανασίου και Βόλου Μιχ. Μιτζικός.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass