ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΟΥ

Έργο σύγχρονης τεχνοτροπίας στο Μουσείο Τσιτσάνη

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2017 9:37

ΤΡΙΚΑΛΑ

Ένα έργο τέχνης της σύγχρονης τεχνοτροπίας κοσμεί πλέον το Μουσείο Τσιτσάνη. Πρόκειται για σύνθεση του τρικαλινού καλλιτέχνη Στέργιου Στάμου, όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή. Ο Στέργιος Στάμος γεννήθηκε το 1964 στην Κρανιά Γρεβενών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1984-1989). Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα.

Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μια εγκατάσταση, διευκρινίζεται, με φως, ήχο, κείμενα, που φέρει τον τίτλο «Αναφορά στον Τσιτσάνη». Η σύνθεση έχει τοποθετηθεί ολοκληρωμένη πια στον πρώτο όροφο του Μουσείο, όντας ήδη αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες.

Διαφορετική ανάγνωση

Ο ίδιος σημειώνει: «Όταν κάποιος εικαστικός καλλιτέχνης προσπαθεί να εμπνευστεί από το έργο μεγάλων δημιουργών, πρέπει, νομίζω, να φροντίσει, ώστε το έργο του να μη «φλυαρεί» χρησιμοποιώντας την αύρα τους, αλλά, αν μπορεί, να τους δώσει μια διαφορετική ανάγνωση.

Το 2010 σε ένα έργο μου από την έκθεση “in my country”, εμπνεύστηκα από τον πολιτικό λόγο του Μίκη Θεοδωράκη εκείνης της περιόδου. Τώρα είναι η δεύτερη φορά που ένας δικός μας μεγάλος δημιουργός, ο Τσιτσάνης, με αφορμή το υπέροχο μουσείο, μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω ένα έργο.

Το φως είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εγκατάστασης. Το φως κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φως που διαχρονικά εκπέμπουν τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Η μουσική του και τα τραγούδια του είναι πασίγνωστα, όποτε σκέφτηκα πως η παρουσία του μέσω μιας αυτοβιογραφικής συνέντευξης που είχε δώσει στον Δ. Ποντίκα, θα ήταν αυτό που μάλλον θα ανέστρεφε κάπως τα πράγματα.

Έτσι τα τραγούδια του αναγράφονται πάνω στους φωτεινούς σωλήνες και η φωνή του ακούγεται από τη βάση του έργου.

Ο κορμός του έργου έχει μορφή πλέγματος, σαν στοιχείο σύνδεσης της φυλακής που προϋπήρχε στο χώρο, με τη σημερινή του μορφή».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ευχαριστώντας το καλλιτέχνη για την προσφορά του, επεσήμανε «την ουσιαστική σύνδεση του έργου με τη φιλοσοφία του Μουσείου και τη γενικότερη συμβολή της εικαστικής αυτής σύνθεσης στη λαϊκή μας μουσική». Στις 8 Ιουνίου και ως το τέλος του μήνα, ο Στέργιος Στάμος θα δείξει την καινούργια του δουλεία στην γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα, με θέμα το προσφυγικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass