ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Ιαματικός τουρισμός και τοπική αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2017 16:31

Ημερίδα με θέμα «Ιαματικός τουρισμός και τοπική αυτοδιοίκηση» διοργάνωσε πρόσφατα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας στον Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας, στο συνεδριακό κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης «Λουτρά Σμοκόβου-Δολόπια Α.Ε. ΟΤΑ».

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στα Λουτρά Σμοκόβου ο δήμαρχος Σοφάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας Αθανάσιος Σκάρλος, τονίζοντας το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα του ιαματικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στην πλούσια αλλά και τη σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζει αυτός ο τόπος με δυναμικό παρόν και μέλλον δίνοντας έμφαση στα Λουτρά Σμοκόβου. Σημείωσε ωστόσο ότι για την αξιοποίηση της δυναμικής των Λουτρών, έκτος των προσπαθειών των Δήμων, χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων µε σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό είναι αναγκαία για την πλήρη αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων των νερών των πηγών αλλά παράλληλα είναι αναγκαία η προβολή της περιοχής για τουριστικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός σημείωσε πως η ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού πόρου όπως τα Λουτρά του Σμοκόβου αποτελεί πλεονέκτημα για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της τοπικής κοινωνίας. Τα Λουτρά Σμοκόβου ανέφερε ότι «είναι ένα κεκτημένο για τη περιοχή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο αλλά και να αξιοποιηθούν οι κρίσιμες παράμετροι ούτος ώστε η προστιθέμενη αξία από τα Λουτρά Σμοκόβου για τον Δήμο Σοφάδων αλλά για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία να είναι οι μέγιστες δυνατές. Δεν μπορεί ούτε ο Δήμος Σοφάδων ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλία από μόνοι τους, να αξιοποιήσουν έναν τοπικό πόρο αν συνολικά στο κράτος μας δεν υπάρξουν διαδικασίες και μέσα, που θα επιτρέπουν αυτή την αξιοποίηση.

Ο εισηγητής, Δρ. Ευθύμης Λέκκας αναπτύσσοντας το θέμα "Θερμαλισμός και Γεωδυναμικό πλαίσιο της Ελλάδας - Η περίπτωση της ΝΑ Θεσσαλίας" . Στην εισήγησή του ο διακεκριμένος καθηγητής, ανέλυσε την έννοια του Θερμαλισμού και την εφαρμογή της στον ελλαδικό χώρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πηγές των Λουτρών Σμοκόβου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τόσο από επιστημονικής όσο και από ιαματικής και τουριστικής άποψης.

Η εισηγήτρια κ. Αφροδίτη Καμάρα ανέπτυξε το θέμα «Από το Sao Pedro do Sul (Πορτογαλία) και το Alanje (Ισπανία) στο Σμόκοβο - Η εμπειρία του cultour+ στη διαμόρφωση ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος με άξονα τα ιαματικά λουτρά».

Για την περίπτωση των Λουτρών του Σμοκόβου επισήμανε τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει η περιοχή στηριζόμενη κυρίως όμως στον φυσικό πλούτο της, και πρότεινε λύσεις ώστε να αποκτήσουν τα Λουτρά την εξωστρέφεια που απαιτείται και μέσα από τη δικτύωση με διάφορους φορείς και την εφαρμογή καλών πρακτικών να ενισχυθεί ένα ελληνικό τουριστικό προϊόν σε νέες αγορές με στόχο τα ελληνικά ιαματικά λουτρά να πρωτοπορήσουν καλύπτοντας ανάγκες που αφήνουν ακάλυπτες ακόμη μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Τέλος ο ΓΓ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μάρκος Δάνας, ανέπτυξε το θέμα "Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα - Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές.

Στην εισήγησή του ο κ. Δανάς αναφέρθηκε με σαφήνεια στην έννοια του Τουρισμού Υγείας και στις απαιτούμενες παροχές που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επισήμανε πως για την επίτευξη στόχων είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί ένα συνολικό τουριστικό προϊόν με τη δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα απευθύνονται σε ένα ευρύ ηλικιακό υπόβαθρο. Τόνισε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η πιστοποίηση των ιαματικών νερών.

 Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν, η πρόεδρος Τ. Κ. Μελισσοχωρίου Δήμου Σοφάδων Βαϊοπούλου Ζωή, ο διευθυντής Σχολείου στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων Β. Κουτής, ο πρόεδρος ΟΕΜΕ Θεσσαλίας Χρ. Καλέας, θέτοντας προβληματισμούς περαιτέρω αξιοποίησης της περιοχής των Λουτρών και ανάδειξής του σε ένα κέντρο παροχής συνολικών υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.

 Την ημερίδα έκλεισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κωτσός τονίζοντας ότι ο λόγος που η ΠΕΔ Θεσσαλίας διοργανώνει τις αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τις ημερίδες τέτοιου είδους είναι «για να εντοπίσει επί τόπου τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές περιοχών της Θεσσαλίας ώστε να μπορεί να στοχεύει σε συγκεκριμένες δράσεις στην προσπάθειά της να είναι έμπρακτα χρήσιμη για τη λύση των προβλημάτων με στόχο την ανάπτυξη».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος σεβ. Τιμόθεος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η εκπρόσωπος της Ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών Βάσω Αλεξανδρίδου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Σωτ. Κουλοκτσής, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Απ. Κηρύκος και η πρόεδρος του Π.Τ. Τρικάλων - Καρδίτσας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ελλάδας Ντίνα Παπαδοπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass