ΣΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ

Διατηρητέο μνημείο της φύσης το δάσος της Παναγίας

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2017 15:47
 Η φωτογραφία από το βιβλίο του Ευάγγελου Στάθη «Το Βαλτινό» Η φωτογραφία από το βιβλίο του Ευάγγελου Στάθη «Το Βαλτινό»

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ομόφωνα, θετικά, γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, για το  χαρακτηρισμό του Δάσους της Παναγίας στην Τ.Κ. Βαλτινού της Δ.Ε. Καλλιδένδρου ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Έτσι, ένα εξαιρετικό δάσος φράξου στον Δήμο Τρικκαίων προστατεύεται οριστικά, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ένα δάσος,  που πήρε το όνομά του από το ευρισκόμενο σε αυτό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου.


Σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων το δάσος, σύμφωνα με την εισήγηση του τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου, της Διεύθυνσης Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας, «κυριαρχούν τα αιωνόβια δένδρα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο σπάνιο είδος φράξου (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa και fraxinus ornus). Επιπλέον, ευδοκιμούν και άλλα φυτικά είδη, όπως είναι η δρυς (quercus robur), η φτελιά (ulmus campestris), η ασημόλευκα (populus alba) και ο κισσός (hetera helix)». Χαρακτηρίζεται, δε, ως «δάσος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του χώρου».  Επίσης, τα είδη της πανίδας στο δάσος είναι πάρα πολλά, «όπως σκαντζόχοιρος, λαγός, νυφίτσα, κουνάβι, δρυοκολάπτης, αηδόνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κοτσίφι και πολλά άλλα».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να χαρακτηριστεί το δάσος ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει την προστασία του. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, «σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, το Δάσος της Παναγίας καταλάμβανε πολλή μεγαλύτερη έκταση τα παλαιότερα χρόνια, από τους πρόποδες του Κόζιακα έως το Βαλτινό,  αποτελώντας ένα μεγάλο δάσος. Κατόπιν όμως ανθρώπινων παρεμβάσεων (εκχερσώσεις, εντατική βόσκηση, παράνομη υλοτομία), η έκταση του δάσους περιορίστηκε στη σημερινή του μορφή».
Επομένως, λόγω της σπανιότητας του φράξου, το δάσος, τονίζεται από τη δημοτική αρχή,  μπορεί να προστατευτεί. Η απόφαση του Σώματος είναι η πρώτη σειράς διοικητικών αποφάσεων που θα πρέπει να εγκριθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass