ΤΡΙΚΑΛΑ:

Κρατούμενοι σε πιλοτικό πρόγραμμα Μαγειρικής

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 16:09

ΤΡΙΚΑΛΑ

«Κοινός μας στόχος είναι ο χρόνος κράτησης, να αποτελέσει δημιουργικό και παραγωγικό διάστημα, που θα προετοιμάσει την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».

Αυτά μεταξύ άλλων υπογράμμισε χθες το μεσημέρι από την αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων που λειτουργεί εντός του Καταστήματος κράτησης Τρικάλων, η διοικητής του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια κ. Μαρία Καραμεσίνη, αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης κρατουμένων που υλοποιεί στο εν λόγω κατάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία της έναρξης υλοποίησης του νέου πιλοτικού προγράμματος στην ειδικότητα της «Μαγειρικής», με την συμμετοχή του ΚΕΚ Λάρισας της Διεύθυνσης Κατάρτισης Ενηλίκων του Οργανισμού, η διοικητής επισκέφθηκε το κατάστημα κράτησης Τρικάλων μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχη Φυτράκη.

Η συνεργασία αυτή, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και έχει ήδη οδηγήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στα καταστήματα κράτησης Χανίων και Δομοκού, ενώ ο ΟΑΕΔ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση με την συμπερίληψη περισσότερων τεχνικών ειδικοτήτων σε θεματικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των τροφίμων και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

«Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους κρατούμενους γίνεται με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής υποδομής του Οργανισμού που άλλωστε έχει μια εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων με πλήθος προγραμμάτων για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους», τόνισε επίσης η διοικητής του ΟΑΕΔ

Είναι μια μέρα χαράς, η σημερινή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχης Φυτράκης, προσθέτοντας πως η ευκαιρία που μας δίνετε σήμερα είναι πολλαπλά σημαντική, γιατί δεν αφορά μόνο τη φυλακή Τρικάλων, αλλά αφορά περισσότερα πράγματα που ελπίζουμε σύντομα θα έχουν αντίκρισμα σε όλη τη χώρα. Η σωφρονιστική πολιτική που χαράξαμε από τις αρχές του 2015, διευκρίνισε, περιελάμβανε μια σειρά από στοιχεία που θα εμπλούτιζαν τη φυλακή. Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Φυτράκης έκανε και για την αναγκαιότητα ύπαρξης σε μια φυλακή χώρων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ενώ, εκτενή αναφορά έκανε και στην αντεγκληματική πολιτική.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ξενάγηση στο χώρο του μαγειρείου του Καταστήματος κράτησης και, στο τέλος υπήρξε μπουφές με εδέσματα, τα οποία είχαν ετοιμάσει οι μαθητές στo πλαίσιο του προγράμματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν, αναφέρθηκε με δηλώσεις της χθες μετά από σχετική ερώτηση, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ Τρικάλων.

Ξεκίνησε χθες, τόνισε, ένα πρόγραμμα απασχόλησης 1300 περίπου ανέργων σε θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να εξηγήσει, πως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δηλαδή του προγράμματος πρακτικής άσκησης, για νέους 25-29 ετών που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Περιελάμβανε τετράμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούσαν στα πτυχία και στις ειδικότητες των νέων 25-29 ετών.

Αυτό το πρόγραμμα προκηρύχθηκε χθες, πρόσθεσε η ίδια, περιλαμβάνει οκτάμηνη κανονική απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας που ενδιαφέρονται, να απασχολήσουν στις ίδιες ειδικότητες όπου είχε γίνει η πρακτική άσκηση, σε αντίστοιχες δηλαδή θέσεις εργασίας τους πρακτικά ασκούμενους, νέους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προηγούμενη φάση.

Παρόμοιο πρόγραμμα για τις ηλικίες 18-24 ετών, τόνισε επίσης η κ. Καραμεσίνη, θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου, και θα πρέπει να καλύψει πάλι αντίστοιχους πρακτικά ασκούμενους σε πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας.

Αυτό το συνολικό δωδεκάμηνο μέσα στην επιχείρηση έχει ως σκοπό, εξήγησε, να αποτελέσει εφαλτήριο για να μπορέσουν να παραμείνουν οι απασχολούμενοι, είτε στην ίδια την επιχείρηση, είτε σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις στην ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, προχώρησε και στην ανακοίνωση και άλλων παρεμβάσεων καταπόλεμησης της ανεργίας. Επίσης, ανέφερε, πως έχει ανακοινωθεί από χθες, η έναρξη των αιτήσεων για την Παρασκευή του δεύτερου κύκλου κοινωφελούς εργασίας, σε 17 δήμους της χώρας, θύλακες υψηλής ανεργίας.

Στην συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε το πρόγραμμα, είπε, για 10000 θέσεις με δωδεκάμηνη απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις ύδρευσης ή οι επιχειρήσεις αποκομιδής σκουπιδιών. Περιλαμβάνονται σε αυτό, δεν παρέλειψε να τονίσει και οι διαδημοτικές επιχειρήσεις.

Επίσης αναφορά έκανε για συμπληρωματικές θέσεις στο πρόγραμμα της υγείας με 1135 θέσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα και αφορά ειδικότητες που στελεχώνουν τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Τέλος ειδική αναφορά έκανε και για πρόγραμμα που αφορά άτομα με αναπηρίες, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες που πάλι, διευκρίνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, θα προκηρυχθεί για τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass