ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Μάστιγα τα αγριογούρουνα για τον ν. Τρικάλων

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2017 21:25

ΤΡΙΚΑΛΑ

Μεγάλες ζημιές και καταστροφές προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες (σιτηρά – καλαμπόκι - τριφύλλι - αμπέλια και άλλα) από πολυπληθείς ομάδες αγριογούρουνων σε όλο το Νομό Τρικάλων.

Αυτά επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη». Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή όπου οι καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και της ανάπτυξης, αποτελούν «βορά» στις επιθέσεις των χοίρων, με ανυπολόγιστες ζημιές, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Η Ομοσπονδία, ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές. Όπως και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, για κάλυψη απωλειών εισοδήματος. Όπως αναφέρουν στελέχη της τοπικής Αγροτικής Ομοσπονδίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που από τη μια αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές και τρέχουσες ανάγκες και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον αναχρονιστικό – φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπου βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των παραγωγών για την υποτιθέμενη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής χωρίς να αποζημιώνει για την ζημιά που έχουν υποστεί αλλά και άλλων αιτιών καταστροφής και νοσών.
Συμπληρώνει δε ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κλπ. δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να αγωνιστούν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε με ευθύνη του κράτους, που θα έχει στην κατοχή του και θα διαθέτει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις απαραίτητες υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές, ασθένειες και ζωονόσους, αξιοποιώντας την επιστήμη, να εξασφαλίζει την προστασία της παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές, δίνοντας βάρος στην πρόληψη.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, λαμβάνοντας υπόψη την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες της ΠΕ Τρικάλων που βλέπουν καθημερινά τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από κοπάδια αγριόχοιρων, με παρέμβασή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ, περιέγραψε το μέγεθος του προβλήματος και ζήτησε την ενεργοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, για την εξεύρεση λύσης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που εξαφανίζει το εισόδημα των αγροτών χωρίς ελπίδα αποζημίωσης.
«Πλέον αποτελεί καθημερινότητα το παλαιότερο φαινόμενο της εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών αγριόχοιρων σε περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες, οι οποίοι αλωνίζουν και καταστρέφουν μέσα σε μια νύχτα δεκάδες στρέμματα, με αποτέλεσμα να προξενούνται ανεπανόρθωτες ζημιές και να καταστρέφονται παραγωγοί. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι οι ζημιές από τους αγριόχοιρους δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οπότε μιλάμε για μηδενισμό του ετήσιου εισοδήματος οικογενειών, οι οποίες δεν δύνανται πλέον να ζήσουν ευπρεπώς», υπογράμμισε, για να καταλήξει:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα σε περιοχές των Τρικάλων, της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας το φαινόμενο της πύκνωσης της συγκόμωσης των ημιορεινών κυρίως εκτάσεων που καλύπτονται με θαμνώδη κυρίως είδη, όπως το πουρνάρι, κλπ. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των καλλιεργειών και της εκτατικής κτηνοτροφίας και κυρίως της εκτατικής αιγοτροφίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass