ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ Κ&Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΑΣ. ΤΣΙΩΝΑ

«Οι μηχανικοί στα κάγκελα…»

* Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα αναδρομικά σε εποχή που είναι σχεδόν όλοι τους άνεργοι *Υπερασπίζονται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και διεκδικούν την ικανοποίηση αιτημάτων μέσω των νέων κυβερνητικών ρυθμίσεων

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2015 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:22

«Την περίοδο που διανύουμε αλλά κυρίως τα χρόνια της κρίσης, οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο ίσως εξ όλων των υπολοίπων από την οικονομική κρίση, είμαστε ήδη «στα κάγκελα», καθώς έχουμε δυσθεώρητες εισφορές σε σύγκριση με την οικονομική πορεία του κλάδου και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επωφελής ρύθμιση» τονίζει σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, σημειώνοντας για το ασφαλιστικό ζήτημα των μηχανικών: «Επιπλέον καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένες αναδρομικά εισφορές παρότι είμαστε στην ουσία άνεργοι, και ενώ δεν μπορούμε καν να πληρώσουμε τις υπάρχουσες εισφορές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διαρκής συσσώρευση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται, την ίδια στιγμή που διώκονται αδίκως ποινικά νέοι επιστήμονες που δεν έχουν να πληρώσουν τις υπέρογκες και υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, έπειτα από το τεράστιο κούρεμα που υπέστησαν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου, έρχεται η νέα συγκυβέρνηση η οποία αποπειράται να πάρει και τα τελευταία αποθεματικά που έχουν απομείνει στο ταμείο μας, με τις πρόσφατες επιστολές του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του Υπουργείου Εργασίας που ζητούν να επενδύσει το ταμείο μας τα ρευστά του διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος.

Τέλος στην πρόσφατη ψήφιση του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας" και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται καμία ευεργετική ρύθμιση για τους μηχανικούς, αγνοώντας τα δίκαια αιτήματά μας.

1. Αναδρομική αύξηση εισφορών

Η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής του ΤΕΕ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θεσπίστηκαν με τον νόμο 3986/2011, ουσιαστικά μας υποχρεώνει να καταβάλουμε αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές.

Αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ αλλά και γενικότερα των προηγούμενων υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών είναι, κυρίως οι νέοι μηχανικοί, για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές, να διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ, χάνοντας την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το δικαίωμα στην εργασία.

Επίσης όσοι μηχανικοί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα χάνουν το δικαίωμα να εργαστούν ακόμη και για ιδιωτικά έργα που απαιτούν θεωρήσεις, όπως οι οικοδομικές άδειες. Δηλαδή χάνουν κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των εισφορών τους και βγαίνουν από το επάγγελμα.

Με στοιχεία του 2013, 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, αλλά και να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επιπλέον, παρότι αποφοιτούν από τις πολυτεχνικές σχολές περίπου 4.000 ετησίως, δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ- ΕΤΑΑ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τη διετία 2011-2013 ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών έχει μειωθεί κατά 50%.

Τα στοιχεία για το τμήμα μας, ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση των μηχανικών καθώς σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του.

Επίσης τα αιτήματα για διαγραφές προς το τμήμα μας αυξάνονται δραματικά. Από μόλις 2 το 2012, έφτασαν τα 30 την επόμενη χρονιά, τα 43 το 2014 και ήδη φέτος είναι κιόλας 19.

2. Αποθεματικά ΤΣΜΕΔΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αποθεματικά – διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ μπαίνουν στο μάτι εκμετάλλευσης από τις κυβερνήσεις. Οι πρόσφατες επιστολές του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του Υπουργείου Εργασίας, προς τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων με τις οποίες τους ζητούν να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν ένα νέο χτύπημα για τους μηχανικούς. Μετά το τεράστιο κούρεμα που υπέστησαν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου, με αποτέλεσμα να καταστήσουν το ταμείο χωρίς ουσιαστικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του, έρχεται η νέα συγκυβέρνηση η οποία με τη μέθοδο αυτή αποπειράται να υφαρπάξει και τα τελευταία αποθεματικά που έχουν απομείνει στο ταμείο μας.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή του χρέους, χιλιάδες μηχανικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πενιχρές συντάξεις και αβάσταχτες εισφορές. Τα αποθεματικά αυτά προήλθαν με μεγάλη δυσκολία από τους μηχανικούς, μέσα από την πληρωμή των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν έστω και αυτή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια σύνταξη.

3. Οι παραπάνω “εχθρικές” προθέσεις της κυβέρνησης προς τους μηχανικούς, ενισχύονται και από την πρόσφατη ψήφιση του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας" το οποίο προβλέπει διαδικασίες ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, στο οποίο δεν υπάρχει καμία ουσιαστικά θετική ρύθμιση για τα ασφαλιστικά προβλήματα των μηχανικών. Οι προτάσεις μας για την σωτηρία του ταμείου μας και του επαγγέλματός μας, δυστυχώς δεν συμπεριελήφθησαν στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να τις διεκδικούμε,

Καλούμε την κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί προεκλογικά και τα δύο κόµµατα τα οποία την αποτελούν, να αντιµετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις των προηγούµενων πολιτικών για το ασφαλιστικού σύστηµα, το ταµείο µας και τους µηχανικούς, και να μην επιδιώκει την περαιτέρω εξαθλίωση των συναδέλφων μέσω των προαναφερθεισών προθέσεών της, χωρίς την ύπαρξη καμίας ουσιαστικής θετικής ρύθμισης για τα ασφαλιστικά και φορολογικά προβλήματα των μηχανικών. Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε με όλες τις δυνάμεις αλλά και με κάθε προβλεπόμενο τρόπο σε κάθε περαιτέρω απόπειρα οικονομικής διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ και υφαρπαγής της περιουσίας του, αλλά και σε κάθε πράξη αγνόησης των δίκαιων αιτημάτων των μηχανικών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass