ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τιμήθηκαν ΕΛΔΥΚάριοι μαχητές

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:50

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η επίσημη εκδήλωση μνήμης, που οργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στο ξενοδοχείο «Κιέριον» της Καρδίτσας, κατά την οποία τιμήθηκαν 68 εν ζωή Θεσσαλοί αγωνιστές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), οι οποίοι συμμετείχαν στις μάχες κατά του Αττίλα το καλοκαίρι του 1974.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης περιόδου και δόθηκαν έπαινοι στους ΕΛΔΥΚάριους μαχητές που κατάφεραν να επιζήσουν από την πολεμική τραγωδία της Μεγαλονήσου!

Επίσης απονεμήθηκε και ένας τιμητικός πάπυρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974.

Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους τα τιμώμενα πρόσωπα είναι κάτοικοι των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των πεσόντων πολεμιστών στην Κύπρο. Στη συνέχεια αναγνώστηκε επιστολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν από την 1η Στρατιά ο υποστράτηγος κ. Πέτρος Δεμέστιχας, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καρδίτσας κ. Γεωργούλα Παναγή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974 κ. Δημήτρης Σπανογιάννης, ο εκπρόσωπος των Θεσσαλών πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 κ. Αλέξανδρος Μπαλατσούκας.

Το "παρών" έδωσαν ακόμη ο βουλευτής Καρδίτσας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Ξυλομένος, ο διοικητής της ΠΟΥ Καρδίτσας κ. Σωτήρης Κορέλλας, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανάσιος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η πρώην βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρώην δήμαρχος Ιθώμης κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Καρδίτσας κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συγγενείς των τιμώμενων μαχητών και αρκετοί πολίτες.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Τσούμας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΡΑ

Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και εγώ προσωπικά ως πρόεδρός της, έχουμε σήμερα τη μεγάλη τιμή να υποδεχτούμε και να τιμήσουμε τους εν ζωή Θεσσαλούς «συγγραφείς» μιας από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης ιστορία του Έθνους μας!

Πρόκειται για συντοπίτες μας μαχητές και κομάντος της περιβόητης Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι κατά την επιδρομή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, το καλοκαίρι του 1974, αντιστάθηκαν γενναία στους Τούρκους εισβολείς.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Απόρρητου Πολεμικού Ημερολογίου της ΕΛΔΥΚ, το οποίο κρατούσε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο ταγματάρχης Θεοδόσης Καλλιώρας (τότε διευθυντής του 3ου γραφείου της ελληνικής μονάδας) η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Κύπρο χτύπησε το στρατόπεδό της!

Σκότωσε και τραυμάτισε προσωπικό, κατέστρεψε την Αίθουσα Επιχειρήσεων, το Διοικητήριο, παραπλήσιες αίθουσες, οχήματα, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Η δεύτερη βόμβα που έπεσε αμέσως μετά, κατέστρεψε το κτίριο του Λόχου Βαρέων Όπλων και του Κέντρου Επικοινωνιών και ακόμα περισσότερα οχήματα του στρατοπέδου.

Ανάμεσα στους ηρωικώς πεσόντες Αξιωματικούς ήταν και ο Λοχαγός Σταυριανάκος, που διέταζε τους άνδρες του να μείνουν στα ορύγματά τους μέχρι τα τουρκικά άρματα να… περάσουν από πάνω τους!

«Το Στρατόπεδο είναι Ελλάδα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι ενός», είχε πει λίγο πριν σκοτωθεί, δείγμα της απόλυτης αφοσίωσης που είχαν και έχουν πάντα στο υπέρτατο καθήκον προστασίας του λαού και των δικαίων της πατρίδας μας, όχι μόνο οι ΕΛΔΥΚάριοι, αλλά όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί!

Η διαπίστωση ότι κανείς εκ των υπερασπιστών δεν «το έβαλε στα πόδια», παρότι η προσπάθειά τους φαινόταν καταδικασμένη, κυρίως λόγω του όγκου των επιτιθέμενων και των ισχνών μέσων που διέθεταν για την απώθησή τους, δείχνει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν όλοι τους απέναντι στον επερχόμενο θάνατο και την καταστροφή!

Οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ απαγκιστρώθηκαν μόνο όταν διατάχθηκαν γι' αυτό, αφού πολλοί από αυτούς είχαν καταπλακωθεί μέσα στα ορύγματά τους από τα εφορμούντα τουρκικά τανκς, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία πυρομαχικά τους!

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο στρατιώτης Γώγος, που δακτυλογραφούσε το Ημερολόγιο Μονάδας καθ’ υπαγόρευσιν του ταγματάρχη Καλλιώρα… «και στις Θερμοπύλες χάσαμε… Αυτή η μάχη δεν αποτελεί μια ένδοξη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας;».

Κι όμως για τούτη τη νεότερη μάχη της Κύπρου, η Ελληνική Πολιτεία, 43 χρόνια μετά, ακόμη δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά, έστω στην ηθική ανταμοιβή των μαχητών που κατάφεραν να επιζήσουν!

Μπορεί το αποτέλεσμα της άνανδρης εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησο να ήταν οδυνηρό για την πατρίδα μας και να αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για ολόκληρο τον Ελληνισμό η επιβληθείσα διχοτόμησή της! Ο ηρωισμός όμως των ΕΛΔΥΚάριων και των ειδικών δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο, είναι ένα γεγονός που θα πρέπει άμεσα να αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτική ηγεσία του τόπου και να αποδοθούν οι δέουσες τιμές σε όλους.

Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν κάθε έπαινο, καθώς απέδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους στην πατρίδα, ενώ αποτελούν για τη νέα γενιά, ζωντανό παράδειγμα αυταπάρνησης και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Τη φωνή των ηρώων αυτών πρέπει να αφουγκραστούμε όλοι μας εδώ στην κοιτίδα του Ελληνισμού, για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα την κοινή προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και εξόδου της χώρας από τον βάλτο της σημερινής υπανάπτυξης και παρακμής»!

Υπογραμμίζεται ότι παρόμοια τιμητική εκδήλωση για τους ΕΛΔΥΚάριους μαχητές του 1974, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας, από πολιτικό, η αυτοδιοικητικό φορέα, γεγονός που επισημάνθηκε ιδιαίτερα και από πολλούς συμμετέχοντες.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass