«Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Από τη Θεσσαλία το νέο σχέδιο ανάπτυξης

• Τα έργα που ανακοινώθηκαν κλείνοντας τις εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:01

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και οφείλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης εθνικής περιπέτειας. Οφείλουμε να διδαχθούμε και να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές. Χρειάζεται γενναιότητα και χρειάζεται τόλμη. Πιστεύω ότι η Θεσσαλία μπορεί να γίνει το πεδίο που θα «πειραματιστούμε» πιλοτικά για να εφαρμόσουμε αυτό το νέο σχέδιο. Θέλουμε μια Ελλάδα δημιουργική. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να οικοδομήσουμε μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και πιο δίκαιη», τόνισε χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην οικονομία για να υπογραμμίσει ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει, η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες» και πως για την κυβέρνηση «η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει». Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε τη θέση της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δίνοντας προτεραιότητα σε μια «ρεαλιστική και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση» που περιλαμβάνει φράγματα και ολοκλήρωση ημιτελών έργων απαντώντας στις επικρίσεις για την εκτροπή του Αχελώου σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να γίνει διάλογος για την αναζήτηση όλων των διαθέσιμων λύσεων».
Ανακοίνωσε τη στήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας στον Βόλο, την παραχώρηση στρατοπέδων στη Λάρισα, τη χρηματοδότηση έργων για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, την ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρομικών γραμμών Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας και Λάρισας – Βόλου, την ολοκλήρωση έργων στο βόρειο και νότιο τμήμα του οδικού άξονα Ε 65, την εκπόνηση μελέτης για βελτίωση των μεταφορών στο λιμάνι του Βόλου αλλά και την απόκτηση νέου εξοπλισμού στα Γενικά Νοσοκομεία, Λάρισας και Καρδίτσας. Αρχικά ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη διοργάνωση των αναπτυξιακών συνεδρίων σημείωσε πως ο κ. Αγοραστός «ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή» για να επικρίνει τη στάση της ΝΔ λέγοντας πως «κάποιους τους ξεπέρασε η ζωή», «προτρέποντας περιφερειάρχες να μην παραστούν». Σχολιάζοντας ωστόσο την αναφορά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την ανάγκη συναινέσεων ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντίθεση της ΕΝΠΕ στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδας» πρόσθεσε, ενώ με αφορμή την εκτίμηση «και του ΔΝΤ για ανάπτυξη το 2018» παρουσιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τόνισε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνον αριθμοί αλλά να αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει» είπε παρουσιάζοντας επίσης τις «βασικές αρχές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».
ΑΧΕΛΩΟΣ
 «Προχωρήσαμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «στην οργάνωση των συνεδρίων αυτών, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικές διαφορές ή αποστάσεις. Προσερχόμαστε με τις θέσεις και τον σχεδιασμό μας, έτοιμοι όμως να ακούσουμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κανενός είδους προκατάληψη». Για να εστιάσει στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων τόνισε πως «η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο. Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».
Για να σημειώσει ότι «η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.
Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ’ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από τη μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα. Η κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων. Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους». Για να δεσμευθεί πως «το 2017 θα ολοκληρωθεί το έργο τής λίμνης Κάρλας». Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, δεσμεύθηκε για 9 μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις «πιέσεις» για μείωση των προϋπολογισμών μέσω της ΚΑΠ. Μέτρα που αφορούν στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στην επανεκκίνηση για τα συλλογικά - συνεργατικά σχήματα των αγροτών, στην ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή, σε μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις παράνομες εισαγωγές, στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στην ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής (αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά), στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και στην επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στο σχέδιο για τη βιομηχανία στη Θεσσαλία, στο νέο Ταμείο Υποδομών αλλά και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Για να σημειώσει πως «σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από τη δική μας πλευρά, συνεισφέρουμε με τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου της «Κίτρινης Αποθήκης» στον Βόλο για την εγκατάσταση του κέντρου».
ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ
«Ενταγμένη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας «σε έναν τέτοιο, ενιαίο φορέα έρευνας και τεχνολογίας, βλέπουμε και τη λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής. Με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της και την ουσιαστική σύνδεσή της με την αγροτική παραγωγή». Για τις νέες τουριστικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι «άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις. Και από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκε θετικά περίπου το 96%. Οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ».
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και του στρατοπέδου «Τζήμα». Για να προσθέσει πως «ιδιαίτερα απασχολεί την κυβέρνηση η αναστήλωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας. Το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών για το θέατρο αυτό έχει ολοκληρωθεί ήδη και το επόμενο βήμα είναι η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης. Οι εργασίες υπολογίζεται να κρατήσουν περίπου τρία χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μαζί τα εγκαίνια» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Καλογιάννη.
ΕΡΓΑ
Στον τομέα των υποδομών ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ηλεκτροδότηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα είπε πως «έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός είναι 42.5 εκατ. ευρώ ενώ για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Λάρισα – Βόλος, σημείωσε πως «το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Και τα δύο αυτά έργα θα προκηρυχθούν έως το τέλος το χρόνου». Στα οδικά έργα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα ξεκινήσουν τα έργα για την ολοκλήρωση του βόρειου και νότιου τμήματος της Ε 65.
ΛΙΜΑΝΙ
Για το λιμάνι του Βόλου υπογράμμισε πως θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή.
ΥΓΕΙΑ
Τέλος στον τομέα της υγείας, πέραν της λειτουργίας μίας Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) σε κάθε Θεσσαλική πρωτεύουσα τόνισε την απόκτηση νέου αξονικού τομογράφου στο ΓΝ Καρδίτσας, νέου μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Λάρισας ενώ παραδίδεται άμεσα, όπως είπε, το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας στη Σκιάθο.
ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης με δήλωσή του τόνισε πως «η ανακοίνωση από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, δικαιώνει τον αγώνα όλων εκείνων που δώσαμε τη μάχη για να μην απαξιωθεί ένας μοναδικός στο είδος του, εξειδικευμένος φορέας εκπαίδευσης στη Λάρισα. Η δέσμευση του κ. Τσίπρα σύντομα θα γίνει πράξη, ώστε η Αβερώφειος να αποκτήσει την αίγλη, τη λειτουργικότητα και προπαντός το επίπεδο εκείνο, που αξίζει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα λειτουργήσει ως άρρηκτος κρίκος της παραγωγικής και αναπτυξιακής αλυσίδας στον Θεσσαλικό κάμπο».
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως απόδειξη ... επιτυχίας του (!) την έκθεση που παρουσίασε την Ελλάδα ως «αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη». Είναι σαφές ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Τον επαναφέρουμε σε αυτήν θυμίζοντάς του ότι: Παραγωγική Ελλάδα με αυξημένους φόρους και εισφορές, δεν γίνεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα. «Παραγωγική Ελλάδα χωρίς ρευστότητα στην αγορά και με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον πάτο, δεν γίνεται. Παραγωγική Ελλάδα χωρίς επενδύσεις και χωρίς αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, δεν γίνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και οι φιέστες που διοργανώνει ο κ. Τσίπρας στον χρόνο που του απομένει, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία» αναφέρει η ΝΔ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass