Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Εκσυγχρονίζεται ο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 06 Νοε 2017 16:52

Τον υποδειγματικό ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας, με την εξαίρετη λειτουργία και τη σημαντική προσφορά στους κατοίκους δύο νομών και στο περιβάλλον, επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Η πολύ χρήσιμη επίσκεψη στον ΧΥΤΑ, στη θέση «Παλαιοσαμαρίνα», 4 χλμ. βορείως των Τρικάλων, -αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων- ήταν η καλύτερη απόδειξη της σύμπνοιας των μελών του Σώματος σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Διότι ο ΧΥΤΑ αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ΠΑΔΥΘ ΑΕ, την ανώνυμη εταιρία των 9 Δήμων. Και τούτο επειδή εξυπηρετεί περίπου 245.000 κατοίκους, έχει επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και προχωρά σε επόμενη φάση.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αντιπροσωπευτικά (ελάχιστες απουσίες της τελευταίας στιγμής, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων), επισκέφθηκαν το εργοστάσιο – χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Πρόκειται για μία κυψέλη, στην οποία τα απορρίμματα θάβονται. Δίπλα ακριβώς, δημιουργήθηκε ακόμη μία, που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη σε πολύ σύντομο διάστημα. Οι μηχανικοί και ο κ. Οδ. Πλιάσας, διευθυντής της εταιρίας, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ιστορικό, στο πλαίσιο λειτουργίας, στον τρόπο ταφής, στα οφέλη, στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στις νέες και προϋπάρχουσες τάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Κάτι που στη Δυτική Θεσσαλία περνά σε επόμενη φάση, με ένα νέο μεγάλο βήμα. Μια επένδυση ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ δημιουργεί την πλέον σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, στον ίδιο χώρο, με έμφαση στον νέο τρόπο επεξεργασίας τους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτή η ενέργεια, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αποτελεί σημαντικό βήμα για τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας, αφού εκσυγχρονίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων και δημιουργεί νέα δεδομένα για πιο καθαρό περιβάλλον στους πολίτες.

Για τη σημασία της προσφοράς των εργαζομένων έκανε λόγο ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κώστας Τάσιος, ενώ τη θετική αποτίμηση του ΧΥΤΑ από ειδικούς, μνημόνευσε ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή κ. Δημ. Παπαθανασίου.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΟΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ακολούθησε επίσκεψη στη μονάδα αντίστροφης όσμωσης των στραγγισμάτων, έγινε συζήτηση για την καθαρότητα του νερού, για το βιοαέριο, για πιθανές νέες επενδύσεις από τη χρήση του προς όφελος των πολιτών.

Ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας, για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό και την ίδρυση των «πράσινων σημείων» σε σύντομο διάστημα στη δυτική Θεσσαλία, αλλά και για τις συγκρίσεις σε σχέση με εφαρμογές και πρακτικές στην ΕΕ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο χώρος ήδη είναι αντικείμενο επισκέψεων από μαθητές σχολείων, οι οποίοι ξεναγούνται σε εγκαταστάσεις και γίνεται παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και των ωφελειών από τον ΧΥΤΑ.

Παρέστησαν, πλην του δημάρχου Τρικκαίων, οι: Μιχάλης Λάππας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Δημήτρης Βασταρούχας, Χρήστος Γούλας (αντιδήμαρχοι), Χρήστος Λάππας (τ. Δήμαρχος), Κ. Τάσιος (Λαϊκή Συσπείρωση), Δημ. Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα), Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη, Αποστόλης Παππάς, Παναγιώτης Ντιντής (δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας), Μαρία Γκορίτσα, Γρηγ. Λεπενιώτης (σύμβουλοι πλειοψηφίας Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων). Επίσης, στελέχη του Δήμου από το τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων και εργαζόμενοι - στελέχη της ΠΑΔΥΘ Α.Ε.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα