Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ - ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μνημείο Ολοκαυτώματος Εβραίων των Τρικάλων

Δημοσίευση: 25 Νοε 2017 20:31

ΤΡΙΚΑΛΑ

Την καταρχήν λήψη απόφασης για την ανέγερση μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων των Τρικάλων, αναμένεται να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εισήγησης, την οποία υπογράφει ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η εβραϊκή παρουσία στην πόλη των Τρικάλων είναι μακραίωνη. Ήδη από τον 15ο αιώνα μαρτυρείται στην πόλη συγκροτημένη Κοινότητα, η οποία αδιάλειπτα συνεχίζεται σε όλα τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Το 1881 οι Ισραηλίτες της πόλης γιόρτασαν ομόθυμα την ενσωμάτωση της πόλης στην Ελλάδα, δίπλα στους χριστιανούς συμπολίτες τους, ενώ προσωπικότητες, όπως ο υπαστυνόμος Ιάκωβος Σίδης, συνέβαλαν στην ομαλή ένταξη των τρικαλινών Εβραίων στο ελληνικό κράτος.
Από τότε έως και τις μέρες μας, η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας, διευκρινίζει ο κ. Παπαστεργίου,  είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των Τρικάλων. Ευεργέτες, όπως ο Σολομών Μεγήρ, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης νοσοκομείου Τρικάλων και δώρισε το οικόπεδο, στο οποίο χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο. Βουλευτές, όπως ο Χαϊμ Κοέν, ο οποίος συνέβαλε στην αποδοχή της ελληνικής διοίκησης στη Θεσσαλονίκη από το εκεί εβραϊκό στοιχείο και εξελέγη Βουλευτής της συμπρωτεύουσας. Επιστήμονες, όπως ο Ιησούς Σαμουηλίδης, ο Γιομτώβ Γιακοέλ και ο Ασέρ Μωυσής, πρώτος πρόεδρος του ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος). Συνδικαλιστές και μέλη πολιτικών κομμάτων, όπως ο Ραφαήλ Φελούς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και η Αλλέγρα Φελούς, η οποία αναδείχθηκε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με πλούσια δράση στο ενεργητικό της. Έμποροι, όπως ο Σαμπεθάι, ο Βαρούχ, ο Νεγρίν, τα καταστήματα των οποίων ήταν πολύ γνωστά σε όλους τους Τρικαλινούς παλιότερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass