Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Ε-65 ΑΙΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δρόμος – διέξοδος για τη Δυτική Θεσσαλία

* Σπίρτζης: Προχωρούν τα δύο εναπομείναντα κομμάτια, «τρέχει» μέσα στο 2018 και ο σιδηρόδρομος

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2017 16:21

 «Παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65, δεν κάνουμε εγκαίνια. Δεν κάνουμε εγκαίνια, γιατί θεωρούμε ότι αυτό το έργο δεν παραδίδεται, ολοκληρώνεται η σύμβαση που υπάρχει. Θα παραδοθεί από τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα στο σύνολό του. Και όταν λέμε στο σύνολό του, εννοούμε όταν κατασκευαστεί το πρώτο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα του έργου από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό".

Αυτά ανέφερε χθες από τα Τρίκαλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, στο πλαίσιο της παράδοσης στην κυκλοφορία του οδικού τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65 που εκτείνεται από την Ξυνιάδα έως και τα Τρίκαλα. Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 79 χιλιόμετρα, σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ. με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας – Τρικάλων, έρχονται να δώσουν μια νέα μορφή στο ταξίδι από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας.

Βασική βελτίωση για όλους τους οδηγούς, είναι ότι πλέον, παρακάμπτονται οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, μειώνεται περισσότερο από 30 λεπτά. Ο υπουργός Υποδομών δεν παρέλειψε να απευθύνει παράλληλα και τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συντελεστές του έργου.

Θα ήθελα να πω, συνέχισε ο αρμόδιος Υπουργός, ότι είναι πραγματικά ένα πολύ καλό, ένα άρτιο έργο με εκπληκτικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και όποιος περάσει, μπορεί να το διαπιστώσει, μπορεί να δει ότι παρά τη χιονόπτωση, επιτέλους η Κεντρική Ελλάδα δεν θα μείνει αποκλεισμένη, για να προσθέσει: "Να δώσω συγχαρητήρια και να ευλογήσουμε τα γένια μας, στην Υπηρεσία του Υπουργείου, στους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους μελετητές, στους κατασκευαστές, στον κόσμο που δούλεψε σε αυτό το έργο. Eίναι ένα υπέροχο έργο". Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο και για καλά νέα επισημαίνοντας:

" Kαι βεβαίως, να πούμε και τα καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώθηκε, απεστάλη από το Υπουργείο Οικονομίας σήμερα, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και .... τα διευκρινιστικά ερωτήματα πάρα πολλών θεμάτων που υπήρχαν, επιτέλους μένει μόνο η τυπική έγκριση από την GD Com από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκινήσει η κατασκευή του νότιου τμήματος και αυτό είναι το καλό νέο. Ήδη υπάρχει η έγκριση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς τα εμάς σε σχέση με τον φάκελο που έχει κατατεθεί.

Άρα πολύ σύντομα υπολογίζουμε τέλος Ιανουαρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε την έγκριση. Την άλλη μέρα, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν στο κεντρικό τμήμα".

Πλέον, οι οδηγοί που έρχονται από Νότο, θα συναντούν στο 24ο χλμ. του υπάρχοντος άξονα Λαμίας – Τρικάλων, νέο κυκλικό κόμβο που θα τους οδηγεί εντός του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα, ενώ οι οδηγοί που έρχονται από Βορρά, θα συναντούν στον υπάρχον άξονα Τρικάλων – Λάρισας, αντίστοιχο κυκλικό κόμβο για να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Επειδή είμαστε στα Τρίκαλα, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, το βόρειο τμήμα έχει ωριμάσει, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η διαδικασία διαπραγμάτευσης που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Έχει δώσει την πρώτη έγκριση και επομένως μέσα στο '18 θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή και του βόρειου τμήματος στη νέα όδευση όπως έχουμε πει, για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής Ελλάδας.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ – ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ

Θα ήθελα να πω ότι η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των υποδομών της χώρας συνεχίζεται, δεν παρέλειψε να πει ο κ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως εκτός από τα δύο τμήματα του Ε-65 πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουμε, να κάνουμε τις αντιπλημμυρικές εργασίες μέσα στους οικισμούς από όπου διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι, για να εξηγήσει:

" Έχουν προβλεφθεί 250 εκατομμύρια περίπου γι' αυτές τις υποδομές σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη και άρα μπορείτε να δείτε τις καταστροφικές συνέπειες που ζούμε κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι, στη Δυτική Ελλάδα, στη βόρεια Πελοπόννησο και σε όλη τη χώρα.

Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας θα θωρακιστεί σε σχέση με τις πλημμύρες που έχουμε". Ειδική αναφορά ο κ. Σπίρτζης έκανε για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων τονίζοντας:

"Να σας πω επειδή το '17 δεν έχει τελειώσει, έχουμε λίγες μέρες ακόμη, ότι την Τετάρτη βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, που αφορά όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και είναι μια από τις δεσμεύσεις τις δικές μας, είναι η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό ότι για να ολοκληρωθούν για μας οι αυτοκινητόδρομοι σημαίνει ότι έχουμε ένα δίκαιο και σύγχρονο σύστημα διοδίων και θα κάνουμε αυτό το διαγωνισμό. Προβλέπεται η ολοκλήρωσή του στο τέλος του '18 με αρχές του '19 και η πλήρης λειτουργία του".

«ΤΡΕΧΕΙ» ΚΑΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Όσον αφορά στις σιδηροδρομικές υποδομές ανέφερε τα εξής:

"Για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τις μεγάλες υποδομές μέσα στο '18 θα τρέξουν πρώτα και κύρια οι σιδηροδρομικές υποδομές. Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο πρώτο τμήμα μέχρι το Λιανοκλάδι στην Τιθορέα και μέχρι τον Ιούνιο του '18 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το τμήμα για να έχουμε επιτέλους μια διπλή γραμμή ηλεκτροδοτούμενη από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Τον Ιούνιο θα μπορούμε να μετακινούμαστε σε αυτό το τμήμα με μεγάλη ασφάλεια και να πηγαίνουμε και πολύ γρήγορα περίπου σε λιγότερο από 3,5 ώρες από Πειραιά πλέον και όχι από Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το έργο θα έρθουν να συνδεθούν οι υποδομές που έχουν προβλεφθεί στη Θεσσαλία τόσο από τον Βόλο όσο και από την Καλαμπάκα.

Πρέπει στην επόμενη επίσκεψη και στην επόμενη συνάντηση που θα έχουμε και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, να δούμε τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των εμπορευματικών κέντρων για αγροτικά προϊόντα και τη σύνδεσή τους με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό Δίκτυο και το λιμάνι του Βόλου". Για να καταλήξει:

"Θέλω να πω για τη Θεσσαλία εκτός από τη συμπλήρωση του οδικών υποδομών που έχουμε συζητήσεις και οι δεσμεύσεις μας δεν είναι δεσμεύσεις να τις λέμε ή να εξαγγέλλουμε έργα και το έχουμε αποδείξει αυτό, είναι δεσμεύσεις για να υλοποιούνται, εκτός από τις υπόλοιπες οδικές υποδομές και αυτά που έχουμε πει, μεγάλο βάρος θα δώσουμε και οι Υπηρεσίες και ο νέος Οργανισμός που έχει το Υπουργείο, στα αρδευτικά έργα, στα έργα που αφορούν στον κάμπο, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίησή του". "Αυτά τα έργα υπογράμμισε τέλος δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή ή δήμαρχο, ανήκουν στον ελληνικό λαό".

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, επισκέφθηκε και τη γέφυρα της Διάβας στον Δήμο της Καλαμπάκας.

ΤΡΙΚΑΛΑ Της ανταποκρίτριάς μας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα