«Η Ελλάδα ανάποδα» το νέο βιβλίο του Σ. Χατζηγάκη

* Παρουσιάστηκε προχθές στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:26

«Αυτή την Ελλάδα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια. Την Ελλάδα που αγωνίζεται. Την Ελλάδα που προσπαθεί. Την Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω».

Με αυτά τα λόγια ο οικονομολόγος Μικέλης Χατζηγάκης, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο του πατέρα του Σωτήρη Χατζηγάκη, το 16ο συνολικά, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα ανάποδα. Αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές» , κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ και το οποίο παρουσιάστηκε προχθές το μεσημέρι στα Τρίκαλα, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων «Αθανάσιος Τριγώνης». Στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου και πρώην υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, η Ισμήνη Κριάρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Βασίλης Κουγέας, αναπληρωτής πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Χρήστος Λαδιάς, τέως νομάρχης και επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσω, ανέφερε επίσης ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης, για τις αρχές που μου μετάγγισε ο πατέρας μου, οι οποίες, όπως διευκρίνισε, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Γιατί όσο περισσότερο διαβάζω και μαθαίνω για αυτή την κρίση τόσο περισσότερο διαπιστώνω ότι στη ρίζα της, είναι μια κρίση αξιών, για να προσθέσει:

«Χάσαμε το μέτρο, χάσαμε τη σύνεση, χάσαμε το φιλότιμο, χάσαμε τον αλληλοσεβασμό μας. Ξεχάσαμε, τι έλεγε ο Αριστοτέλης και άλλοι μεγάλοι Έλληνες για το τι σημαίνει να ζεις μια γεμάτη ζωή, μια ευδαιμονούσα ζωή». Ο ίδιος στη συνέχεια μίλησε για τις τρεις βασικότερες αξίες, παρουσιάζοντας και ανάλογα παραδείγματα. Έχουμε, όπως είπε την ηθική υποχρέωση να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, ως πρώτη αξία. Η δεύτερη αξία που έμαθε από τον πατέρα του Σωτήρη Χατζηγάκη, είπε πως είναι η σκληρή δουλειά. Μιλώντας για την τρίτη αξία τόνισε πως είναι αυτή της ελευθερίας. Για να καταλήξει:

«Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε τα πρότυπα που θα εκπροσωπήσουν αυτές τις αξίες μας. Σε ποιον θέλουμε να μοιάσουν τα παιδιά μας; Τι Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη δεκαετία; Θέλουμε πολιτικούς σύγχρονους και ικανούς ή θέλουμε πολιτικούς του καφενείου; Το δικό μου πρότυπο υπήρξε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο πατέρας μου. Θα προσπαθήσω λοιπόν να τιμήσω τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες με μεγάλωσε. Και να φανώ αντάξιος του ονόματος που μου έδωσε». Ο κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας για το βιβλίο είπε πως είναι ένα ωραίο βιβλίο, ένα ενδιαφέρον βιβλίο, προσθέτοντας πως ο Σωτήρης Χατζηγάκης έχει διαβάσει πολύ και έχει σκεφτεί πολύ στη ζωή. Επίσης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να πει πως πρόκειται για ένα βιβλίο θέσης, στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τη δική του άποψη για το πού πάνε τα πράγματα, για να καταλήξει:

«Διαβάζοντας το βιβλίο, μέχρι να φτάσεις στο 4ο κεφάλαιο, δεν καταλαβαίνεις κατ΄ανάγκην ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι ένας ενεργός πολιτικός. Θα μπορούσε να είναι ένας διανοητής του φιλελεύθερου χώρου, ένας κριτικός μάλιστα διανοητής του φιλελεύθερου χώρου».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, ανέφερε πως η ξενάγηση στις σελίδες του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, για να προσθέσει: «Το πόνημα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεθοδικής εργασίας, εκτεταμένης έρευνας και τεκμηριωμένης ανάλυσης, συμπυκνωμένης γνώσης και πολύτιμης εμπειρίας. Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για γόνιμη σκέψη και ουσιαστική συζήτηση». Καταλήγοντας είπε ότι η ξενάγηση στις σελίδες του βιβλίου είναι συναρπαστική και χρήσιμη προσφέροντας μια υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και εκτεταμένη ανάγνωση του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος. Η Ισμήνη Κριάρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι ο Σωτήρης Χατζηγάκης έγραψε ένα βιβλίο με το πάθος ενός νέου διανοούμενου, ενώ ο Βασίλης Κουγέας, αναπληρωτής πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, υπογράμμισε, ότι αυτό που καταφέρνει κυρίως ο Σωτήρης Χατζηγάκης και με τα προηγούμενα αλλά και μ΄αυτό το βιβλίο, είναι πως με τον τρόπο που εκθέτει τις απόψεις του (κι εκτίθεται κι ο ίδιος), τείνει να αποκαταστήσει εκείνο το πληγωμένο συναίσθημα και ιδέα, της εμπιστοσύνης γενικότερα, όπως την προσδιόρισε ο Φουκουγιάμα.

Ο Χρήστος Λαδιάς, τέως νομάρχης και επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, είπε πως διαπιστώνεται, ότι οι ενδελεχείς πνευματώδεις αναφορές του συγγραφέα συμπληρώνουν τις ειλικρινείς καταθέσεις της ψυχής του και συγκροτούν με αρτιότητα τη δομημένη σειρά των πολιτικών γεγονότων, τα οποία αδιαμφισβήτητα έχουν πραγματικό διδακτικό χαρακτήρα για τις επόμενες γενιές των πολιτικών.

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σωτήρης Χατζηγάκης αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον κόσμο, αλλά και τους ομιλητές, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Επί 40 χρόνια δώσαμε κοινούς αγώνες, όλοι μας, ενωμένοι πασχίσαμε για το καλό της περιοχής μας». Ο ίδιος χαρακτήρισε μέντορά του τον Ευάγγελο Αβέρωφ, λέγοντας παράλληλα πως ήταν ένας τυχερός πολιτικός, ευχαριστώντας τον Θεό, που για τόσα χρόνια βρέθηκε μπροστά και δίπλα σε σημαντικούς πολιτικούς.

Για να καταλήξει: «Εγώ θα είμαι εδώ, κοντά σας, στον νομό Τρικάλων. Δεν θα είμαι με την ιδιότητα του βουλευτή».

 

ΤΡΙΚΑΛΑ ( Της ανταποκρίτριάς μας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass