ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απλή αναλογική για «Συμπαράταξη» -και- στην Περιφέρεια

*Τα μηνύματα των τοπικών στελεχών στους κυβερνητικούς και ο γρίφος Ν. Τσιλιμίγκα

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2018 20:30
Με «όπλο» την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κερδίσει το «στοίχημα» της Αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές Με «όπλο» την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κερδίσει το «στοίχημα» της Αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές

Συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και αντιπαραθέσεις προκάλεσε -και συνεχίζει να προκαλεί- στον χώρο της κεντροαριστεράς η αποκάλυψη για την προώθηση του σχεδίου "Συμπαράταξη" κατά τα πρότυπα του Δήμου Λαρισαίων τόσο στους υπόλοιπους δήμους του νομού όσο κυρίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διεκδίκηση της οποίας αποκτά πέραν των αυτοδιοικητικών και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η προοπτική της συνέργειας και της συνεργασίας μέσα από κοινά σχήματα και παρατάξεις μετά από προγραμματικές συμφωνίες φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανεξάρτητα αν οι διερευνητικές επαφές σε επίπεδο καφενείου και παρέας στην παρούσα φάση και πιθανότατα με πιο επίσημο χαρακτήρα αργότερα έχουν θετική έκβαση και καταλήξουν σε σχήματα που θα διεκδικήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές.

Την εφαρμογή του σχεδίου από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, που περιέγραψε η "Ε" με σχετικό δημοσίευμα την προηγούμενη Κυριακή, επιβεβαίωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος αυτοδιοίκησης για τη Θεσσαλία, Μάνθος Σαρρής, ο οποίος μιλώντας το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού παραδέχθηκε πως την τελευταία εβδομάδα συζητιέται πάρα πολύ το θέμα της δημιουργίας μίας ενιαίας περιφερειακής κίνησης. Για να συμπληρώσει ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μία προσπάθεια ακολουθώντας την πεπατημένη της «Συμπαράταξης» του Δήμου Λαρισαίων, εκεί δηλαδή που συνεργάστηκαν αυτοδιοικητικοί φορείς με αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους. Το σύνθημα "Συμπαράταξη παντού", στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης, και με αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ήχησε και στην πρόσφατη εκδήλωση της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι προκλήσεις της νέας περιόδου» και ομιλητές τους δημάρχους Καρδίτσας και Κοζάνης κ.κ. Φώτη Αλεξάκο και Λευτέρη Ιωαννίδη αντίστοιχα και φυσικά τον δήμαρχο Λαρισαίων και επικεφαλής της Συμπαράταξης κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Μια εκδήλωση που πέτυχε τον στόχο της να διαμορφώσει το νέο πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας και συναντίληψης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια καθώς και τη λειτουργία της με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, θέματα που αναλύθηκαν από τους τρεις δημάρχους στη διάρκεια της εκδήλωσης. Ενώ ως συνέχεια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης μεταβαίνει σήμερα στην Κοζάνη προκειμένου να παρευρεθεί σε αντίστοιχη εκδήλωση, που οργανώνει ο δήμαρχος της περιοχής.

Από την εκδήλωση του "Χατζηγιάννειου" πάντως δεν πέρασαν απαρατήρητες δύο παρουσίες με ιδιαίτερη πολιτική σημασία: του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρωτεργάτη του Καλλικράτη Γιάννη Ραγκούση και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βαγγέλη Γιαννούλα. Τόσο ο πρώην υπουργός με την παρουσία του στη Λάρισα για τις ανάγκες της εκδήλωσης και τα σχόλιά του για τα επιτεύγματα της συνεργασίας στο δήμο Λαρισαίων -εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος με το πρόγραμμα "Η πόλη που μαθαίνει"- όσο και η εμφάνιση του Βαγγέλη Γιαννούλα έστειλαν σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η αναζήτηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στη νέα μετα-μνημονιακή εποχή κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια κοινών αναζητήσεων.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αφιερώνει πολύ από τον χρόνο του με τα οργανωτικά του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και της συμμετοχής των Λαρισαίων εκπροσώπων στο συνέδριο, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι στην παρούσα φάση προέχει το συνέδριο με τον καινούργιο πολιτικό φορέα να ξεκινά με συγκεκριμένες διαδικασίες για την αυτοδιοίκηση μετά το Πάσχα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά χωρίς να απορρίπτει ή να αποδέχεται την προοπτική των συνεργασιών με το κυβερνών κόμμα στην αυτοδιοίκηση καθώς παρά το "ευνοϊκό υπόβαθρο" η διερεύνηση προθέσεων και κυρίως η (δεσμευτική) συμφωνία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις πολιτικές συγκυρίες αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων σε κεντρικό επίπεδο.

Θετικοί στην διερεύνηση μιας πιθανής συνεργασίας εμφανίζονται και στο χώρο των Οικολόγων, ο οποίος άλλωστε συμμετέχει και στη Συμπαράταξη Λαρισαίων, όπως και πολλοί νυν νομαρχιακοί σύμβουλοι.

ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

Αν και στην παρούσα χρονική συγκυρία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και σειρά επαφών και συναντήσεων για τη συγκρότηση συνεργατικών σχημάτων τόσο την Περιφέρεια όσο και στο σύνολο των δήμων της Θεσσαλίας με αισιόδοξες προβλέψεις για την έκβαση των προσπαθειών, θεωρείται βέβαιο ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να κερδίσει το "πολιτικό στοίχημα" στην αυτοδιοίκηση ρίχνοντας στη μάχη το ισχυρό όπλο της απλής αναλογικής, για την καθιέρωση της οποίας υπάρχει δέσμευση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου "Καλλικράτης"

Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στις λευκές επιταγές των τοπικών κοινωνικών σε περιφερειάρχες και δημάρχους, επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει εκ των πραγμάτων τις συνεργασίες μεταξύ πολιτικών χώρων δεδομένου ότι καθίσταται πλέον σαφές ότι δυσχεραίνει η εκλογή από την πρώτη Κυριακή και η εφαρμογή πολιτικών στη διάρκεια της θητείας των εκλεγμένων θα προϋποθέτει συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων. Παράμετρο, μεταξύ των άλλων, που δεν παραβλέπουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν καλούνται να σχολιάσουν την προοπτική της συμπαράταξης καθώς "κανείς πολιτικός αναλυτής δεν έχει δικαίωμα να την παραβλέψει..."  

Σημειώνεται ότι το δίλημμα των εκλογών στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την Πατρόκλου φαίνεται ότι θα είναι «παλιό ή νέο μοντέλο ανάπτυξης και διακυβέρνησης» με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση των πρωτοβουλιών τους καθώς οι συνθήκες το 2019 εμφανίζονται ευνοϊκότερες από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενώ ήδη τοπικά στελέχη του κόμματος έχουν διαμηνύσει στην πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών να προσαρμόσουν τις πολιτικές και τους χειρισμούς τους για την Περιφέρεια συνυπολογίζοντας και τη διάσταση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο ΓΡΙΦΟΣ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

Παρά το θετικό κλίμα που καταρχήν διαμορφώνεται, ιδιαίτερος προβληματισμός καταγράφεται για την περίπτωση του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα στις πρώτες αναζητήσεις των προσώπων που θα μπορούσαν να εκφράσουν αποτελεσματικά και με εκλογική επιτυχία ένα συνεργατικό σχήμα.

Ο ίδιος ο καθηγητής δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του εάν επιθυμεί να εκτεθεί στις βουλευτικές ή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Καλά πληροφορημένες πηγές στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρουν πως αν ο καθηγητής, που απέδειξε πως διαθέτει εκλογιμότητα και κατέγραψε μια επιτυχημένη υποψηφιότητα στις προηγούμενες εκλογές, εκδηλώσει το ενδιαφέρον να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης πολύ δύσκολα η ηγεσία του κόμματος να του το αρνηθεί. Και αυτό γιατί του αναγνωρίζουν ότι κράτησε εκλογικά στον νομό σε πολύ καλά επίπεδα την παράταξη όταν το κόμμα δεν διένυε την καλύτερη περίοδο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απορρίπτουν ακόμα και για λόγους αρχής την περίπτωση του Νίκου Τσιλιμίγκα, όπως άλλωστε και κάθε άλλο προτεινόμενο όνομα, επισημαίνουν πως πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό να "χριστεί" κάποιος υποψήφιος περιφερειάρχης συνεργατικού σχήματος, που θα κληθεί να εκφράσει το νέο για τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, ενώ λίγο πριν είχε εκτεθεί και αποτύχει να εκλεγεί ως βουλευτής με κάποιο κόμμα.

Του Δημ. Κατσανάκη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass