ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συνεργασία για στήριξη της επιχειρηματικότητας

• Οι άξονες του Μνημονίου που υπογράφηκε χθες στα Τρίκαλα

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 22:27

Συνεργασία η οποία σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο οργανισμών να συμβάλουν στη δημιουργία σταθερών προϋποθέσεων υποστήριξης της νεοφυούς και της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας, που διαθέτει χαρακτηριστικά καινοτομίας, εξωστρεφή προσανατολισμό, και αναπτυξιακή δυναμική, πήρε χθες το μεσημέρι στα Τρίκαλα σάρκα και οστά.

Ειδικότερα, πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Ε. Κολιοπούλου και του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αν. Λάππα, υπογράφηκε το μεσημέρι, στα γραφεία της Τράπεζας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίστηκε από όλα τα μέρη με αισιοδοξία, και έγινε πράξη στο πλαίσιο της ανάπτυξης της συνεργασίας του Enterprise Europe Network-Hellas του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, με φορείς που υποστηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την παρουσίαση του οικονομικού προφίλ του νομού Τρικάλων από την κ. Κολιοπούλου, να ενδυναμώσει τη συνεργασία των εν λόγω φορέων, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους, ανταλλάσσοντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίησή τους, παρέχοντας αμοιβαίες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση όλων των συναφών θεμάτων. Η κ. Κολιοπούλου έκανε λόγο για από κοινού σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως την προώθηση της προσβασιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (ειδικότερα των πολύ μικρών, μικρών και ΜμΕ) στα προϊόντα των Εθνικών και Διεθνών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, με τους οποίους συνεργάζεται η Τράπεζα. Τη διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα επιχειρηματικότητας, ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων κ.ά. Την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Εκστρατειών. Την αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα, νέα προϊόντα και συνεργασίες.
ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η ίδια αναφέρθηκε με στοιχεία στον Σύνδεσμο, λέγοντας πως, από τις αρχές του 2008, συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, μέλος του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου παγκοσμίως δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, το οποίο αποτελείται από 600 συνεργαζόμενους φορείς σε περισσότερες από 60 χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.
Ο Σύνδεσμος προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του Δικτύου στις επιχειρήσεις της περιοχής ευθύνης του, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της καινοτομίας και να υποστηρίξει την εξωστρεφή τους δραστηριότητα.
Η κ. Κολιοπούλου και ο κ. Λάππας εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τη βεβαιότητά τους ότι η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο οργανισμών να συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία σταθερών προϋποθέσεων υποστήριξης της νεοφυούς και της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας, που διαθέτει χαρακτηριστικά καινοτομίας, εξωστρεφή προσανατολισμό, και αναπτυξιακή δυναμική.
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ
Ο κ. Λάππας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ακόμα πως η Τράπεζα Θεσσαλίας διαχειρίζεται περίπου 250 εκατ. ευρώ των Θεσσαλών, διαθέτει δέκα υποκαταστήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, τόνισε πως είναι η ολοκλήρωση του Δικτύου στη Θεσσαλία αλλά και η εξασφάλιση εμβέλειας πανελλαδικά. Ακόμα δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρόκειται για το πρώτο πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο υπογράφουμε, ενώ ο αντιπρόεδρος κ. Ζουρνατζής τόνισε πως οι εξαγωγές για τις επιχειρήσεις είναι το μέλλον, λέγοντας πως ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως σχεδιάζεται ένα μεγάλο συνέδριο που θα πάρει σάρκα και οστά στα Τρίκαλα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αναλυτικά στοιχεία για τον νομό Τρικάλων παρουσίασε η κ. Κολιοπούλου.
Στον Νομό Τρικάλων, τόνισε, το ΑΕΠ του νομού μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μεταβλήθηκε από τα 1,859 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος 2008 στα 1,451 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος 2015, μειωμένο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Διαχρονικά ο Νομός Τρικάλων συμμετέχει σε ποσοστό 15%-16% στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού Τρικάλων διατηρείται σταθερά χαμηλότερο και από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από αυτό της χώρας, αγγίζοντας τις 11.000 ευρώ το έτος 2015, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι 12.393 ευρώ και της χώρας 16.294.
Όμοια με το ΑΕΠ, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του Νομού Τρικάλων μεταξύ 2008 και 2015, εμφανίζει πτώση, κατά 400 εκατ. ευρώ από 1,628 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1,282 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν το μέγεθος της κρίσης που χτύπησε και το νομό και προέρχεται από όλους τους τομείς της οικονομίας, σημείωσε η ίδια. Ενώ κατά το έτος 2016 στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας ιδιαίτερα, παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας οι εισαγωγές συνεχίζουν να υποχωρούν συμβάλλοντας σε αύξηση του εμπορικού τους ισοζυγίου, κατέληξε επίσης η ίδια, σημειώνοντας:
«Το έτος 2016 η αύξηση της αξίας των εξαγωγών του νομού σε σχέση με το 2015 ανήλθε σε 3,59% και η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου του νομού σε 39,30%, παραμένοντας θετικό για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η εξαγωγική επίδοση του νομού δηλαδή το ποσοστό των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ του νομού, για το έτος 2015, είναι 9,01%, χαμηλότερο από αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι 12,19% και της χώρας που είναι 14,65%.
Ο κλάδος των τροφίμων αναδεικνύεται ως «κλάδος-πρωταθλητής» για τις εξαγωγές του νομού διαχρονικά.
Για το έτος 2016 ο κλάδος αυτός συνεισφέρει το 87,31% των εξαγωγών του νομού. Ειδικότερα, όπως είναι αναμενόμενο, ο κλάδος «04- Γάλα, Αυγά, Μέλι - Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης» συμμετέχει κατά 77,77% στις συνολικές εξαγωγές του νομού».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Του ανταποκριτή μας Αποστόλη Ζώη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass