Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Μόνο για αρδευτικούς σκοπούς η αξιοποίηση των νερών της λίμνης

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 22:22

Τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την επάρκεια του νερού της λίμνης Πλαστήρα ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου (1η Μαΐου) κρούει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με επιστολή της προς τη ΔΕΗ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά να σταματήσει άμεσα η εκροή ποσοτήτων νερού από τη λίμνη.

Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσάκος και προ ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος ζητούν από τους αρμόδιους επιτακτικά να σταματήσουν οι εντατικοί ρυθμοί με τους οποίους δουλεύει το υδροηλεκτρικό φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα για να αποφευχθεί το αρνητικό ισοζύγιο νερού τις επόμενες ημέρες όταν και θα αυξηθούν οι ανάγκες για νερό στην θεσσαλική γη.

* Σε υψηλούς τόνους οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου προς τη ΔΕΗ «η οποία δεν σχεδιάζει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και δεν προχωρά σε σωστές εκτιμήσεις για τις εισροές νερού στη λίμνη», ζητώντας εδώ και τώρα «να σταματήσει κάθε εκμετάλλευση νερού που δεν αφορά τις αρδευτικές ανάγκες διότι σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως η ισχύουσα είναι κρίμα το νερό να καταλήγει στη θάλασσα».

Αναλυτικότερα η δήλωση Λαδόπουλου προς την «Ε» έχει ως εξής: Η διοίκηση του εργοστασίου, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις της Περιφέρειας δεν δείχνει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού λειτουργεί με 350.000 κυβικά μέτρου νερού ημερησίως. Πριν διαμαρτυρηθεί η Περιφέρεια μέσω του κ. Τσάκου η ΔΕΗ δούλευε με 800.000 κ.μ. νερού ημερησίως. Εκτιμώ ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μηδενική παροχή, μόνο δηλαδή για τις αρδευτικές ανάγκες της Καρδίτσας και να μην έχει στόχο την παραγωγή ρεύματος. Σε λίγες μέρες ξεκινά η αρδευτική περίοδος και πρέπει να προνοήσουμε για να έχουμε τη στάθμη του νερού στη λίμνη στο υψηλότερο σημείο που είναι στα 792 μέτρα ύψος. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 791,22, δηλαδή υπολειπόμαστε άλλους 78 πόντους, δηλαδή γύρω στα 30 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, τα οποία είναι σημαντικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτά τα 30 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αρδευτική περίοδο, αρκεί να σας θυμίσω ότι χάθηκε πότισμα καλλιεργειών για 3 πόντους νερού».

Ο κ. Λαδόπουλος μιλά και για λάθος εκτιμήσεις της ΔΕΗ, «η οποία αναμένει εισροές νερού στη λίμνη από βροχές περίπου 70 εκατ. κ.μ. νερού. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν σχεδιάζουν ανάλογα τις κοινωνικές απαιτήσεις και ρισκάρουν πολλά και αναίτια».

Και ο αντιπεριφερειάρχης καταλήγει: Από τώρα και στο εξής η όποια λειτουργία του φράγματος θα πρέπει να αφορά στις αρδευτικές και μόνο ανάγκες του κάμπου. 

* Σε ανάλογους τόνους ήταν και το υπόμνημα που έστειλε προς τη ΔΕΗ στις 11 Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσάκος: Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών και όπως πληροφορηθήκαμε για τον έλεγχο της στάθμης του ταμιευτήρα Ταυρωπού, λειτούργησε ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, παροχετεύοντας στον ποταμό Γάβρα σημαντικές ποσότητες ύδατος. Σήμερα, λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, η στάθμη του ταμιευτήρα βρίσκεται στα 791,30 m περίπου, 70 cm κάτω από τη στάθμη υπερχείλισης, ενώ υπολείπονται περίπου 19.000.000 m³ για την πλήρωση του ταμιευτήρα. Εντούτοις και παρά τις καλές καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες, ο υδροηλεκτρικός σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί, χωρίς προφανώς να υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης, με αποτέλεσμα η στάθμη να μειώνεται. Η εμπειρία παλαιοτέρων ετών και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην άρδευση λόγω έλλειψης υδάτων στον ταμιευτήρα Πλαστήρα, δεν μας επιτρέπει τον εφησυχασμό λόγω του πλούσιου υδρολογικά φετινού χειμώνα και για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να ρυθμίσετε τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού ώστε στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου η στάθμη των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα να βρίσκεται στο μέγιστο δυνατό ύψος, πλησίον της στάθμης υπερχείλισης.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass