ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ:

Nόμος του κράτους μέχρι 15 Ιουλίου ο «Κλεισθένης Ι»

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2018 18:45

Την Καρδίτσα επισκέφθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και δημάρχους του Νομού, ενώ στον Δήμο Καρδίτσας τον υποδέχθηκε ο κ. Φώτης Αλεξάκος με τους αντιδημάρχους του.

Το βράδυ ο κ. Γενικός ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται.

Ο γ. γρ. στην διάρκεια όλων των συζητήσεων εξήρε την σημαντικότητα του «Κλεισθένη Ι» και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που επιφέρει τόσο στην εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, όσο και στην λειτουργία και χρηματοδότηση των ΟΤΑ.  

Σε συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα, πιθανόν στις 13-14 Ιουνίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με όλες τις μεταβολές και προσθήκες που υπήρξαν και το τελευταίο διάστημα. Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2018 ο «Κλεισθένης Ι» θα είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους.

Ακόμη άφησε σαφέστατες αιχμές κατά την ΚΕΔΕ για την θέση της περί συνολικής και άμεσης απόσυρσης του σ/ν, αλλά και κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για την πρότασή του να εκλέγονται περιφερειάρχες και δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή. Αυτή η πρόταση – είπε – δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι αναδεικνύει δημάρχους η περιφερειάρχες που ενδεχομένως να μην έχουν συγκεντρώσει δυναμικά πλειοψηφικά ποσοστά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόρριψη του «Κλεισθένη Ι» από το 90% των δημοτικών συμβουλίων ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι για το θέμα συνεδρίασαν περί τους 230 δήμους από τους 325. Οι άλλοι 100 γιατί δεν το έκαναν αναρωτήθηκε; Παράλληλα, το 30% των δ.σ. τάχθηκε με την ΚΕΔΕ που χαρακτήριζε το νομοσχέδιο «κατάπτυστο».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ο κ. Πουλάκης είπε ότι εφαρμόστηκε στην αυτοδιοίκηση το 1950, δεν δέχθηκε όμως ότι αργότερα το εκλογικό σύστημα άλλαξε ως αποτυχημένο, αλλά επειδή οι πολιτικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης επέλεξαν να ισχύσει το πλειοψηφικό σύστημα.

Ο κ. Γ.Γρ. απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» δήλωσε πως η επιμονή για εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν αποτελεί κυβερνητική ιδεοληψία, αλλά λαϊκή επιταγή, μιας και από το 2010 μέχρι σήμερα στην χώρα μας έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας που επέβαλλαν τα εκλογικά αποτελέσματα βάση της ψήφου του ελληνικού λαού, παρά την ισχύ πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε ότι αφορά σε άλλη ερώτηση της «Ε» για τους λόγους διαίρεσης της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης σε «Κλεισθένη Ι», επισήμανε πως την επέβαλλε η ανάγκη προσεκτικής εξέτασης όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν και η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη ΙΙ» ο κ. Πουλάκης αποκάλυψε ότι θα εμπεριέχει εκτός των θεσμικών και χωροταξικές παρεμβάσεις σε ΟΤΑ «που η Καλλικρατική διεύρυνση δημιούργησε πολλά προβλήματα».    

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες πλέον δεν θα ορίζονται εκ των προτέρων από τους υποψήφιους περιφερειάρχες, ούτε θα μπορούν να πάρουν την θέση αυτών που σταυροδοτήθηκαν.

Ο κάθε υποψήφιος περιφερειάρχης – είπε - θα έχει υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους σε όλους τους νομούς. Εάν εκλεγεί τελικά, τότε θα κληθεί να επιλέξει έναν εξ αυτών για χωρικό αντιπεριφερειάρχη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φ.Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass