Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος μας η διατήρηση της συλλογικής μνήμης

*Ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής σε εκδήλωση για τη «Μάχη της Πόρτας» *Τιμήθηκαν τα παιδιά του καπετάνιου Μίμη Μπουκουβάλα

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:40

«Να θυμηθούμε ότι τότε μια χούφτα Έλληνες αγωνιστές, με ελλιπή μέσα, αντιστάθηκαν σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Και νίκησαν με τη δύναμη της ψυχής τους. Ήταν η πρώτη μάχη με τακτικό σχηματισμό και με επικεφαλής τον Μίμη Τάσο Μπουκουβάλα». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε χθες ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της ιστορικής «Μάχης της Πόρτας» στην Πύλη, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Ήρθε η νίκη και αυτό είχε θετικά αποτελέσματα. Λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν. Βέβαια τη μανία του κατακτητή τότε ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους και το Παλαιομονάστηρο και ο Άγιος Βησσαρίωνας, το Ντούσικο δίπλα μας και άλλα χωριά. Έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ο δήμαρχος Πύλης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι «έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση μιας ιστορικής συλλογικής μνήμης, την ανασύστασή της, την ανασύνταξή της, το πέρασμά της στις νεότερες γενεές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας» και πρόσθεσε:

«Έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε, τρία χρόνια πριν να συμπληρωθούν 200 χρόνια από την απελευθέρωση του νέου έθνους κράτους της χώρας μας, μια κουλτούρα συλλογικής μνήμης, το χρειαζόμαστε και το χρειαζόμαστε και σαν μια χώρα που βγαίνει από μία οκτάχρονη, άρα πολύχρονη περιπέτεια, κρίση βαθύτατη που προφανώς είχε στην καρδιά της την οικονομική κρίση, αλλά συνεπέφερε και συνεπιφέρει, πάντοτε, θεσμική, ηθική, πολιτισμική, προσωπική κρίση διεθνών σχέσεων, δηλαδή είναι μία πολύπλευρη κρίση από την οποία βγαίνουμε».

 Μιλώντας για τη «Μάχη της Πόρτας» ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η μάχη εδώ είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιοτικά, τα οποία πρέπει να επισημανθούν, ακριβώς -όπως διευκρίνισε- για μια αμερόληπτη διαδικασία προσέγγισης της ιστορικής μνήμης».

Η μάχη που έγινε εδώ, τόνισε ο κ. Βούτσης, ήταν το σήμα προς όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη πως οι Έλληνες αποφάσισαν να αντισταθούν και να προχωρήσουν παρά την πρόκληση, την πρόσκληση να σταθούν ταπεινά και ήσυχα μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια ανάμεσά τους και από πάνω τους. Ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια σημαδιακή αντίσταση, για ένα σημαδιακό μήνυμα επισημαίνοντας:

«Σε όλη αυτή την περιοχή και με κορυφαία τη μάχη που δόθηκε εδώ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία μαζική ενωτική, καθολική και πολύμορφη αντίσταση που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Επίσης ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό που γιορτάζουμε εμείς στις μέρες μας όλα αυτά που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση έγινε η κατάθεση στεφάνων, η Μουσική Χορωδία του Παλαιομοναστήρου θύμισε μελωδίες και τραγούδια αντίστασης και αγώνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο Πύλης κ. Μαράβα, στον πρόεδρο της Βουλής και ένα βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Καραγιώργου για τη Μάχη της Πόρτας, καθώς και με απονομή τιμητικής πλακέτας στην κόρη και τον γιο του Καπετάνιου, Μίμη Μπουκουβάλα. Επίσης ο κ. Μαράβας απέδωσε τιμητική πλακέτα και στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Κουβέλη ο οποίος κατάγεται από την Πύλη, την οποία θα του παραδώσει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

(Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου)

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα