Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xώρος πολιτισμού αποθήκες του ΟΣΕ στα Τρίκαλα

ΠΟΣΟ 1.900.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝΕΚ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 18:18

ΤΡΙΚΑΛΑ

Πράσινο φως για το έργο  «Επαναχρηση συγκροτήματος αποθηκών δ. Τρικκαίων σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού» το οποίο  μετά από ενέργειες του Δήμου Τρικκαίων, εντάχθηκε σε πρόγραμμα, στις 15 Ιουνίου 2018.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Η επανάχρηση των αποθηκών δημιουργεί δύο μεγάλους χώρους - άλλους δύο – στα Τρίκαλα: έναν για μουσική και έναν για εικαστικά. Οι αποθήκες, συνολικού εμβαδού 1.760 τ.μ., περιήλθαν σταδιακά – μέχρι το 2017 – στον Δήμο, ακριβώς με στόχο να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για επανεκκίνηση στην πολιτιστική παρέμβαση.

Τρία έργα

Το έργο είναι ουσιαστικά τρία έργα:

Α. Οριστική Αρχιτεκτονική, Στατική και Η/Μ Μελέτη 

Β. Επανάχρηση Συγκροτήματος Αποθηκών Δ. Τρικκαίων σε Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού, με όλες τις απαραίτητες εργασίες στις δύο αποθήκες.

Στη μία αποθήκη, εμβαδού 830,06 μ2:

1.       θα γίνονται ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις,

2.       δημιουργείται θεματική μουσική βιβλιοθήκη,

3.       δημιουργείται χώρος για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων,

4.       δημουργείται διαδραστικό μουσικό θεματικό εργαστήρι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, studio ηχογράφησης και control room, τουαλέτες και αναψυκτήριο.

Η αίθουσα αυτή θα παραχωρείται από τον Δήμο σε θεσμοθετημένους φορείς της πόλης και των χωριών  για την από κοινού τέλεση αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Στη δεύτερη αποθήκη, εμβαδού 927,56 m2, δημιουργείται χώρος μόνιμης στέγασης των εκθεμάτων της Δημοτικής Πινακοθήκης που βρίσκονται διάσπαρτα σε κτήρια του Δήμου.

Γ. Ενέργειες προβολής και προώθησης του έργου  

Ολη αυτή η ανάπλαση πολιτιστικού χαρακτήρα από τον Δήμο Τρικκαίων:

- Δίνει έμφαση στη φιλοξενία των Τεχνών σε συγκεκριμένο χώρο

- Δημιουργεί νέα εστίες πολιτισμού

- Ενοποιεί τον χώρων των πρώην αποθηκών με τον Μύλο Ματσόπουλου

- Επεκτείνει τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης

- Δίνει στα Τρίκαλα τη βαρύτητα που τους αξίζουν σε μουσικό – και εκτός λαϊκής μουσικής – επίπεδο και στο επίπεδο των εικαστικών.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε δηλώσεις του, τονίζει: «Ο πολιτισμός στα Τρίκαλα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες!».

Σχετικά Άρθρα