Αντικωνωπικό σχέδιο 148.000 ευρώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2018 16:02

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς οι τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες έκαναν αναγκαία την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για το 2018 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην Παρακάρλια περιοχή στα διοικητικά όρια των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ, καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Μετά από διαγωνισμό η ανάδοχος εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, αφού πρώτα προχώρησε σε χαρτογράφηση όλων εκείνων των σημείων που χρήζουν παρέμβασης και επέμβασης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί στοχευμένα να καταπολεμήσει τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών με ένα έργο προϋπολογισμού 148.000 ευρώ. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να βοηθήσει και ο καιρός, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα».

Ανάδοχος των εργασιών αναδείχτηκε, ύστερα από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η εταιρεία «Οικοανάπτυξη Α.Ε.». Πριν την έναρξη του έργου προηγήθηκε ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών), η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα, η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών και η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των φυσικών συστημάτων.

Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν, σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων από οικισμούς: Ρέματα, κανάλια, αυλάκια, αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης, πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας και χωράφια, χώροι απόθεσης λυμάτων, εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού, αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων), πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές), διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λπ.).

Η κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών έχει ως στόχο, τόσο τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών στο πεδίο, όσο και την ακριβή υπόδειξη των επιφανειών ψεκασμού. Στους χάρτες αυτούς σχεδιάστηκαν το οδικό δίκτυο, οι υδάτινοι αποδέκτες, διάφορα χαρακτηριστικά τοπογραφικά στοιχεία και καθορίσθηκαν οι σταθμοί δειγματοληψίας προνυμφών, αφού είχε προηγηθεί η σήμανσή τους στο πεδίο. Κατά τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι επιτόπιες παρατηρήσεις, όσο και οι σχετικές φωτογραφίες και χάρτες της περιοχής.

Οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών παρακολουθούνταν καθημερινά από συνεργεία τεχνικών, υπό τον έλεγχο των υπευθύνων της εταιρείας. Γενικά ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς, δηλαδή η κάθε εστία ελεγχόταν μία φορά την εβδομάδα για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε επιφάνειες στις οποίες προηγουμένως είχε πιστοποιηθεί η παρουσία προνυμφών. Εάν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός κατόπιν σχετικής άδειας που εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υγείας. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass