Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «αναμμένα κάρβουνα» 300 αυθαίρετα στη Θεσσαλία

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ -ΕΩΣ ΤΩΡΑ- ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2018 22:33
Η γραφειοκρατία που μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και την εκκένωση ενός οικισμού σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τα αυθαίρετα στη Θεσσαλία, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη Αγοραστού – Ντίτορα και υπηρεσιακών παραγόντων. Η γραφειοκρατία που μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και την εκκένωση ενός οικισμού σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τα αυθαίρετα στη Θεσσαλία, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη Αγοραστού – Ντίτορα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μπλεγμένες στα «γρανάζια» της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας βρίσκονται οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί η έναρξη κατασκευής ενός έργου.

Πόσο μάλλον όταν - στη χειρότερη περίπτωση- αποφασισθεί η εκκένωση ενός οικισμού, όταν αυτός κινδυνεύει από φωτιά. Τα προβλήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ντίτορα και του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.
Η συνάντηση προέκυψε μετά το αίτημα του συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Ντίτορα προς τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για συνάντηση των 7 συντονιστών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πανελλαδικά με την Ένωση Περιφερειών στην Αθήνα.
Με αφορμή και τις τραγικές εξελίξεις της φωτιάς στην Αττική, ο κ. Αγοραστός ζήτησε να προηγηθεί η συνάντηση των δύο παραγόντων, ώστε να εξεταστούν διεξοδικά ζητήματα Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία, αλλά και να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, αλλά και με τη δημοπράτηση και κατασκευή σημαντικών έργων, κυρίως, οδοποιίας.

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ότι περίπου 300 αυθαίρετα έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης να βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, παραλίες και ρέματα στη Θεσσαλία και χρήζουν κατεδάφισης. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για αυθαίρετα που βρίσκονται σε πόλεις ή εκτός Σχεδίου Πόλεων. Στην πρώτη περίπτωση, αυτές οι κατοικίες δυστυχώς εκ του νόμου δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Όσον αφορά στη διαδικασία της κατεδάφισης, ο νόμος προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή θα πρέπει καταρχήν να ενημερώσει τον κάτοχό του για την υποχρέωσή του να το κατεδαφίσει ο ίδιος. Αν αρνηθεί, τότε το κατεδαφίζει η Αποκεντρωμένη, χρεώνοντας στον κάτοχο του αυθαιρέτου τα σχετικά έξοδα. Επίσης, κι ένας απλός ιδιώτης μπορεί να το κατεδαφίσει.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Μέχρι κι ένας χρόνος μπορεί να περάσει από τότε που θα αποφασισθεί η κατασκευή ενός έργου από την Περιφέρεια (με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), μέχρι να λάβει το «πράσινο φως» ο ανάδοχος εργολάβος για να ξεκινήσει τις εργασίες. Όπως είναι γνωστό, μετά την αρχική θετική απόφαση για την εκτέλεση ενός έργου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση οδηγείται στην Αποκεντρωμένη για έγκριση. Εν συνεχεία, συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για να γίνει η δημοπράτηση του έργου, εξέλιξη που πρέπει να ξαναεγκριθεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης. Αφού προκύψει ο ανάδοχος, γίνεται η κατοχύρωση της προσφοράς του από την Οικονομική Επιτροπή και ακολουθεί η νομιμότητα της απόφασης εκ νέου από την Αποκεντρωμένη. Αφού υπογραφεί η σύμβαση κι εφόσον πρόκειται για έργο οδοποιίας και χρειαστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτέλεση των εργασιών, ζητείται η έγκριση της ΕΛ.ΑΣ και το τελικό «οκ» από την Αποκεντρωμένη. «Θα πρέπει να συντμηθούν οι χρόνοι επικύρωσης μια εργολαβίας και η εκτέλεση ενός έργου. Πρέπει να βρεθεί μια λύση από την Πολιτεία, γιατί οι καθυστερήσεις κοστίζουν χρήματα, αλλά το χειρότερο, καμιά φορά, και ανθρώπινες ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά στην «Ε» ο Κώστας Αγοραστός.
…ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Η τελευταία αναφορά του περιφερειάρχη, προφανώς, σχετίζεται και με τα τραγικά γεγονότα της Αττικής και τις θανατηφόρες φωτιές. Όπως έγινε γνωστό, για να υπάρξει εκκένωση οικισμού θα πρέπει να το ζητήσει η Πυροσβεστική και να το διατάξει ο αρμόδιος δήμαρχος. Αν εμπλέκονται πάνω από 2 δήμοι, τότε την απόφαση την παίρνει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης.
Στη σύσκεψη με τον κ. Ντίτορα, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα ρεμάτων (καθαρισμού, διαμόρφωσης, κ.λπ.) στις δασικές υπηρεσίες και της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους δήμους.

Του Γιώργου Ρούστα

Σχετικά Άρθρα