Προσλήψεις, εγκρίσεις συμβάσεων και ΑΓΕΤ

* ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2018 22:10

Η επιβάρυνση της περιοχής του Βόλου και της Αγριάς με τοξικά βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες διοξίνες από την καύση του υλικού RDF από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής» απασχόλησε για μία ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, χωρίς ωστόσο να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το σώμα ενέκρινε προσλήψεις κτηνιάτρων, προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν διάφορα έργα σε δήμους της Θεσσαλίας, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019 κι άλλες πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΓΕΤ

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Τσιαπλές, με πρωτοβουλία του οποίου ήρθε το θέμα προς συζήτηση, κατηγόρησε αρχικά την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία «συνεχίζει την εγκληματική επιβάρυνση της περιοχής του Βόλου και της Αγριάς με τοξικά βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες διοξίνες, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού του Βόλου», αναφέρθηκε «στην ανησυχία των κατοίκων του Βόλου, η οποία εντείνεται από τη στάση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συνεχίζει να έχει ενταγμένο στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, το μέτρο για αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ για ενεργειακή αξιοποίηση από τις βιομηχανικές μονάδες. Εν συνεχεία κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το τι θα κάνει για να σταματήσει επιτέλους η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και πετ-κοκ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.

Απαντώντας στα ερωτήματα Τσιαπλέ η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη υπενθύμισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για τη χρήση του υλικού RDF ως εναλλακτικό καύσιμο από την εταιρεία παραγωγής τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής. Υποστήριξε ακόμη πως «αρμόδιο για τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ, είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως έκαναν μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να ελέγχουν αυστηρά τους περιβαλλοντικούς όρους της ΑΓΕΤ και όταν διαπιστώνεται παράβαση των περιβαλλοντικών όρων θα επιβάλλονται κυρώσεις». Τόνισε πως για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς υπεύθυνο είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Καταλήγοντας η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως «έχουμε ήδη ζητήσει από το Υπουργείο την αναβάθμιση συνολικά της εγκατάστασης και της τεχνικής υποδομής του σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων με την τοποθέτηση αναλυτών για την καταγραφή των αέριων ρύπων και την εκπόνηση μελέτης για την ποιότητα της ατμόσφαιρας με δειγματοληψίες και αναλύσεις, χρηματοδοτούμενη από το πράσινο Ταμείο». Εξέφρασε τέλος τη δυσφορία της για τη στάση των ανθρώπων του Δημόκριτου, οι οποίοι στην πρόσφατη συνάντηση μαζί της δεν έδειξαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Περιφέρεια σε θέματα ελέγχου.

Ο κ. Αγοραστός σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Τσιαπλέ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ανέφερε πως υπεύθυνοι για τη διαδικασία μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ είναι οι 3 ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας (Λάρισας, Μαγνησίας, Δυτ. Θεσσαλίας) και πως η Περιφέρεια το μόνο που έκανε ήταν να συνεργαστεί με το Υπουργείο για να ανοίξει το σχετικό Μέτρο χρηματοδότησης και να αυξήσει τις κυψέλες στους θεσσαλικούς ΧΥΤΑ.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Μαγνησίας Στ. Λημνιός αναφέρθηκε στα ανησυχητικά αποτελέσματα που έβγαλε για τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος, πιστοποιημένο εργαστήριο του Καναδά κι επανέλαβε ότι παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων κλιμακίων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρύπανσης.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

-Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας οκτώ (8) μηνών, για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών 5 άτομα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα) και 1 θέση για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

-Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο επιχορήγησης του Υπουργείου ενός δικτύου περιφερειακών θεάτρων, για την ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας για τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας, Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο», για την περίοδο από την ημερομηνία υπογραφής της έως 31-12-2020. Μέσω της επιχορήγησης θα αναδειχθεί η διάδοση στοιχείων του πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών, η υποστήριξη δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που αφορούν στην επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες. Επίσης με την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση θα ενισχυθεί η θεατρική ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Θα ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τη θεατρική και γενικότερα πολιτιστική ανάπτυξη και τόνωση της καλλιτεχνικής ζωής.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass