Ποιοι επωφελούνται από το πρόγραμμα INVEST EU

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 22:04
Τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz LAMBERTS απέσπασε ο Κ. Αγοραστός για την εμπεριστατωμένη εισήγηση που παρουσίασε στην Επιτροπή αναφορικά με την αξιοποίηση του προγράμματος INVEST EU Τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz LAMBERTS απέσπασε ο Κ. Αγοραστός για την εμπεριστατωμένη εισήγηση που παρουσίασε στην Επιτροπή αναφορικά με την αξιοποίηση του προγράμματος INVEST EU

Την ικανοποίησή του για την ομόφωνη έγκριση της εισηγήσεώς του για το πρόγραμμα INVEST EU, το οποίο το χαρακτήρισε «πολυεργαλείο», καθώς χρηματοδοτεί διάφορες αναπτυξιακές δράσεις την περίοδο 2021-2027, με το ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ περίπου εξέφρασε, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών, μιλώντας στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Επίσης ο Θεσσαλός πολιτικός ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την ίδρυση γραφείου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην πόλη, όπου διακυβεύονται πολλά και αποφασίζονται εξίσου για τη χρηματοδότηση διάφορων δράσεων.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό «είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί ένα γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, καθώς αυτή τη στιγμή τρέχουν 14 ευρωπαϊκά προγράμματα, εκ των οποίων στα 3 είμαστε επικεφαλής εταίροι, ενώ ενισχύουμε με εθνική συμμετοχή αλλά τόσα προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των δήμων της Θεσσαλίας κι άλλων φορέων. Θα με ρωτήσετε «γιατί τώρα και όχι παλιότερα». Μέχρι τώρα η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουμε διέθετε γραφείο και συνεργάτες, οι οποίοι μας βοηθούσαν. Με το γραφείο που θα δημιουργήσουμε θα αποκτήσουμε έναν κόμβο επικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης, μέσω του οποίου θα αντλούν πληροφορίες οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, ώστε να εκμεταλλευθούν καλύτερα τις ευκαιρίες που θα προκύψουν με το νέο ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σαν Περιφέρεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ κοινοτικής ενίσχυσης. Ο συνεργάτης του γραφείου μας θα υποδέχεται τους Θεσσαλούς όταν αυτοί έρχονται στις Βρυξέλλες. Δεν θα είναι «γραφείο ταμπέλα», γιατί σεβόμαστε κάθε ευρώ που δίνουμε, αλλά θα υπάρχει ανταποδοτικότητα».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INVEST EU

Ηθική ικανοποίηση για την αποδοχή της εισηγήσεώς του αισθάνθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, καθώς η πρότασή του για το πώς θα κινηθεί το πρόγραμμα INVEST EU έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης. Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως «το πρόγραμμα είναι σημαντικό για Ελλάδα και την Ευρώπη του μέλλοντος, γιατί ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ύπαιθρο μέσω του αγροτικού ταμείου που δημιουργείται. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς έγινε καλή δουλειά, ενώ προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση με όλους τους φορείς. Γι΄αυτό και εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγησή μου, χωρίς ενστάσεις και αντιρρήσεις. Αποδείξαμε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα ξέρει να συνεργάζεται, να διαβουλεύεται και να πρωτοπορεί. Και σαν Ευρώπη αποδεικνύουμε πως ανέκαθεν ήμασταν υπέρ της καινοτομίας και παρέχουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας προς όλους τους πολίτες. Γιατί έρχονται στην Ευρώπη όλοι; Γιατί είναι μια ήπειρος ασφαλής, ισότιμη και συνεχώς αναπτυξιακή.

Όσον αφορά καθαυτό το πρόγραμμα, το INVEST EU είναι σημαντικό γιατί δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνει οξυγόνο σε επιχειρήσεις, ενισχύει την κοινωνική πρόνοια, τις υποδομές, τον Αθλητισμό και κινητοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής. Πώς γίνεται αυτό; Δεν περιορίζεται στη χορήγηση της χρηματοδότησης, αλλά θα υπάρχει συνεχής έλεγχος κι αν χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να πετύχεις τον μετρήσιμο στόχο σου.

* Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός προχώρησε στις ανάλογες ενέργειες για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα CPMR, το οποίο σχετίζεται με τις παράκτιες περιοχές. Στο πρόγραμμα συμμετείχε μέχρι πρότινος η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, αλλά βλέποντας τη χρησιμότητά του ο περιφερειάρχης έκρινε σκόπιμη και τη συμμετοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται στις παράκτιες περιοχές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass