ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ 6ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Οι Περιφέρειες δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2018 15:41

«Οι Περιφέρειες είμαστε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, χθες στα Ιωάννινα.


«Οι Περιφέρειες, που αποτελούν πλέον σταθερή αξία στην ελληνική κοινωνία, έρχονται στη νέα προγραμματική περίοδο να δώσουν νέες απαντήσεις στα προβλήματα, τα αιτήματα και τα δίκαια «θέλω» της κοινωνίας. Με νοικοκυρεμένα οικονομικά, χωρίς χρέη, με νέες δομές, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και με βέλτιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων, με καινοτόμες δράσεις, με τολμηρές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και διαβεβαίωσε: «Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, μπορούμε να πάμε όλη την Ελλάδα ψηλότερα γιατί οι Περιφέρειες, ο κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός θεσμός, θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διότι όσο ισχυρότερη η Περιφέρεια, τόσο ισχυρότερος ο πολίτης. Γιατί η δύναμη των Περιφερειών είναι δύναμη των πολιτών».
Χρησιμοποιώντας τη φράση «σιγή και ακινησία» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο κ. Κ. Αγοραστός άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και είπε χαρακτηριστικά:
-«Σιγή στις τεκμηριωμένες, βγαλμένες από την ίδια τη ζωή, προτάσεις των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών, των Δήμων, όλων των αιρετών.
Ακινησία στο να προχωρήσει τολμηρές πολιτικές αποκέντρωσης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υποστήριξε ότι «υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών πράξεων» και παρέθεσε το εξής απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ναύπλιο στις 10 Ιουνίου 2013: «Το πιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Το μέγεθος αυτής της αλλαγής να είναι τέτοιας έκτασης που θα ανατρέψει την παραδοσιακή συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, το οποίο από το 1830 διαμορφώθηκε ως ένα γραφειοκρατικό αντιδημοκρατικό μόρφωμα που καλλιέργησε σχέσεις δυσπιστίας και αντιπαλότητας με τους πολίτες».

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση σήμερα στις Περιφέρειες τονίζοντας:
-«Οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ σε ορισμένες Περιφέρειες και υπηρεσίες αιχμής δεν υπάρχει καν προσωπικό. Μάλιστα, ενώ το 2019 προβλέπεται να εφαρμοστεί ο κανόνας 1-1 (αποχωρήσεις – προσλήψεις) στον δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ εφαρμόζεται ο κανόνας 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις καθώς προβλέπονται 1.641 αποχωρήσεις και μόλις 533 προσλήψεις. Με άλλα λόγια, οι 1.500 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις το 2019…
-Η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 65%, ενώ η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τη νομοθεσία αποδίδοντας για το 2019 στις Περιφέρειες 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπονται από τον Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»). Συνολικά, οι παρακρατηθέντες πόροι από το 2011 έως σήμερα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
-Περικόπτοντας τις δημόσιες επενδύσεις των Περιφερειών η κυβέρνηση ουσιαστικά πυροβολεί τα πόδια της χώρας μας αφού χωρίς δημόσιες επενδύσεις, το ΑΕΠ μειώνεται σε κάθε Περιφέρεια και συνεπώς στο σύνολο της χώρας.
-Στις αρμοδιότητες επικρατεί το απόλυτο κόψε-ράψε. Ειδικά κάποιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης το εξέλιξαν στο μέγιστο βαθμό: Κρατούν ή ανακτούν από την Αυτοδιοίκηση όσες αρμοδιότητες θεωρούν ότι μπορεί να τους προσπορίσουν εκλογικό όφελος και μετακυλούν στην Αυτοδιοίκηση όσες θεωρούν ότι έχουν πολιτικό κόστος. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου με το κεντρικό κράτος να έχει πολλαπλές αρμοδιότητες σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass