Υπό διερεύνηση η βιωσιμότητα του φράγματος Αγιονερίου

* ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ * ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 *ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΟΡΦΕΑ» ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ»

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2018 17:14

Τη δέσμευση για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, προκειμένου να διερευνηθεί η βιωσιμότητα του φράγματος Αγιονερίου αλλά και η προοπτική αξιοποίησης του τμήματος που έχει κατασκευαστεί, αν αποδειχθεί ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο ανέλαβε χθες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την Ανατροπή» σχετικά με την ολοκλήρωση του αναδασμού στο αγρόκτημα Ελασσόνας, Τσαριτσάνης, Γαλανόβρυσης και Στεφανοβούνου αλλά και την πορεία κατασκευής του φράγματος Αγιονερίου ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την ολοκλήρωση του έργου επιχειρώντας πάντως να δώσει διέξοδο με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης προοπτικής.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αδάμου συνέδεσε το φράγμα Αγιονερίου με τα έργα αναδασμού στο αγρόκτημα Ελασσόνας χαρακτηρίζοντας το φράγμα «νέο γεφύρι της Άρτας» που εξαγγέλθηκε ξανά στο περσινό Περιφερειακό Συνέδριο προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Αγοραστός στην απάντησή του αναφέρθηκε στις περιπέτειες του έργου που εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο 2006 μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του φάσης και απομένει η κατασκευή της δεύτερης φάσης, που περιλαμβάνει εργασίες για το ανάχωμα, τον υπερχειλιστή, τις απαλλοτριώσεις, τα τεχνικά και τα δίκτυα άρδευσης, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί!

Πρόκειται για έργα που σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, κόστος απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα πέρυσι κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού Συνεδρίου να αναδειχθεί και να καταβληθεί προσπάθεια από την πλευρά της Περιφέρειας να ενταχθεί στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρά τις προσπάθειες, το φράγμα Αγιονερίου δεν κατατέθηκε για αξιολόγηση -για τον νομό Λάρισας κατατέθηκαν για αξιολόγηση το φράγμα Αμπελακίων 7,5 εκατ. ευρώ, το φράγμα Αγιοκάμπου 20 εκατ. ευρώ, τα αρδευτικά Υπέρειας Ορφανών 60 εκατ. ευρώ, η συνέχιση των αρδευτικών δικτύων της Κάρλας 16,5 εκατ. ευρώ και οι ενεργειακές κοινότητες 2,7 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου φράγματος είναι πολύ μεγάλο έργο, η βιωσιμότητα λειτουργίας του οποίου αμφισβητείται καθώς το κόστος μεταφοράς του νερού είναι ιδιαίτερα υψηλό, τόνισε ο κ. Αγοραστός αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για τη χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας, προκειμένου να διερευνηθεί η βιωσιμότητα του έργου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη χρήση βίντεο και φωτογραφιών έκανε εκτενείς αναφορές στο έργο της επανασύστασης της τέως λίμνης Κάρλας με αφορμή επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα προβλήματα της λίμνης.

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας με την επερώτησή τους ζητούσαν, μεταξύ άλλων, από τον κ. Περιφερειάρχη απαντήσεις στα ερωτήματα αν θα διεκδικήσει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό που ήδη εργάζεται στον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους και αν θα διεκδικήσει την άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για όλα τα κενά που υπάρχουν σε επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στον εν λόγω φορέα και επίσης αν θα διεκδικήσει την ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του φορέα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς, όχι μόνο οι μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού, αλλά και όλα τα λειτουργικά έξοδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

* Η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεξήχθη σε εορταστικό κλίμα λόγω των ημερών με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να έχουν υπηρεσιακό χαρακτήρα και να εγκρίνονται με ευρείες πλειοψηφίες.

Μεταξύ αυτών εγκρίθηκαν και τα προγράμματα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στους 4 θεσσαλικούς νομούς που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επόμενη χρονιά ενώ εγκρίθηκε και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λάρισας ΟΡΦΕΑΣ, για την πράξη «λειτουργία τμημάτων του εργαστηρίου πρόληψης συμβουλευτικής και ανάπτυξης (Εργαστήρι Ζωής) του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας νομού Λάρισας –Ορφέας».

 Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας - ΟΡΦΕΑΣ λειτουργεί στην Λάρισα το «Εργαστήρι Ζωής», έναν φιλόξενο χώρο, κυρίως για παιδιά και εφήβους, ηλικίας από 5 έως 17 ετών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με δραστηριότητες, που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών. Απευθύνεται κυρίως στον νεανικό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, υλοποιώντας προγράμματα που αναπτύσσουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμηση και τις ικανότητες επικοινωνίας και συμβάλλουν στην ενίσχυση των παραγόντων που χαρακτηρίζουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Στο παραπάνω πλαίσιο λειτουργεί σειρά εργαστηρίων όπως: Θεατρικής Παιδείας, Παραμυθιού, Εικαστικών Δημιουργικής Γραφής, Πολιτισμού/ Ιστορίας, Μουσικής, Χορού και Φωτογραφίας.

Με τη χθεσινή απόφαση η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του «Εργαστηρίου Ζωής», με τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων με το ποσό των 150.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass